V dnešní hektické době plné mikro a makro stresorů, kdy se většina z nás potýká s problémem určitého zánětu probíhajícícho v těle (ať už ve střevech, v dutinách, v rámci autoimunitního onemocnění či jiného zánětu), je vhodné dodávat tělu protizánětlivé omega 3 nenasycené mastné kyseliny (NMK) a pro-zánětlivé omega 6 NMK naopak redukovat.
U konvenčně se stravujících osob je většinou nepoměr (20:2) mezi těmito dvěma kyselinami způsoben nadměrným příjmem potravin obsahujících omega 6 NMK (konvenční živočišné produkty, rostlinné oleje a tuky), a tak se snadným řešením zdá snížit příjem těchto omega 6 kyselin.
Avšak i tak, většina z nás, ať už se stravujeme jakkoliv, potřebuje kvalitní omega 3 NMK. Ty můžeme získat jak z živočišných, tak z rostlinných zdrojů. Ve většině případů se omega 3 konzumují kvůli EPA a DHA, ty ale z rostlinného zdroje nedostanete, krom například mořského fytoplanktonu či určitých mořských řas. Tam je ale může být problém s intoxikací těžkých kovů. DHA a EPA jsou nesmírně důležité nejen pro nervovou soustavu, převážně u dětí, ale také se doporučují již u vzniklých neurodegenerativních onemocněních jako je Alzheimeer, autismus apod.
omega 3
- Domů
- omega 3