• Klinika
    • Klinika IFMV
    • Náš tým
    • Ceník
    • Testy FM
    • Reference
  • Programy funkční medicíny
    • Program pro lékaře
    • Program pro farmaceuty
    • Program pro zdravotníky
  • Semináře a besedy
    • Online
    • Prezenční
  • Členství
    • Informace
    • Pro zdravotníky
    • Pro nezdravotníky
  • Blog
  • Přidej se k nám
  • Eshop
  • O nás
  • Kontakt
      • Košík

        0
    28. října 372/5, Praha 1 Staré město (1. patro)
    Pondělí - Pátek 8.00 - 18.00
    +420 704 285 489
    info@ifmv.cz
    RegistrovatPřihlásit
    IFMV
    • Klinika
      • Klinika IFMV
      • Náš tým
      • Ceník
      • Testy FM
      • Reference
    • Programy funkční medicíny
      • Program pro lékaře
      • Program pro farmaceuty
      • Program pro zdravotníky
    • Semináře a besedy
      • Online
      • Prezenční
    • Členství
      • Informace
      • Pro zdravotníky
      • Pro nezdravotníky
    • Blog
    • Přidej se k nám
    • Eshop
    • O nás
    • Kontakt
        • Košík

          0

      Zdraví

      • Domů
      • Blog
      • Zdraví
      • Rozdíly v kvalitě rybích olejů a který vybrat?

      Rozdíly v kvalitě rybích olejů a který vybrat?

      • Publikoval Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA
      • Kategorie Zdraví
      • Datum 23. 1. 2018
      rybi-tuk

      V dnešní hektické době plné mikro a makro stresorů, kdy se většina z nás potýká s problémem určitého zánětu probíhajícícho v těle (ať už ve střevech, v dutinách, v rámci autoimunitního onemocnění či jiného zánětu), je vhodné dodávat tělu protizánětlivé omega 3 nenasycené mastné kyseliny (NMK) a pro-zánětlivé omega 6 NMK naopak redukovat.

      U konvenčně se stravujících osob je většinou nepoměr (20:2) mezi těmito dvěma kyselinami způsoben nadměrným příjmem potravin obsahujících omega 6 NMK (konvenční živočišné produkty, rostlinné oleje a tuky), a tak se snadným řešením zdá snížit příjem těchto omega 6 kyselin.

      Avšak i tak, většina z nás, ať už se stravujeme jakkoliv, potřebuje kvalitní omega 3 NMK. Ty můžeme získat jak  z živočišných, tak z rostlinných zdrojů. Ve většině případů se omega 3 konzumují kvůli EPA a DHA, ty ale z rostlinného zdroje nedostanete, krom například mořského fytoplanktonu či určitých mořských řas. Tam je ale může být problém s intoxikací těžkých kovů.  DHA a  EPA jsou nesmírně důležité nejen pro nervovou soustavu, převážně u dětí, ale také se doporučují již u vzniklých neurodegenerativních onemocněních jako je Alzheimeer, autismus apod.

      V případě rostlinných zdrojů, DHA a EPA se z rostlinné ALA konvertuje, avšak na konverzi nelze spoléhat a zatím ji nedokážeme nijak měřit. Rostlinné zdroje (oleje) obsahují většinou i dost omega 6, které naopak působí pro-zánětlivě a jsme jimi v dnešní době obklopeni nadměrně.

      Nejnovější doporučení jsou pro příjem kvalitních olejů s vysokým obsahem omega 3 NMK.

      Na popularitě získává například olej z tresčích jater Mollers, ale někoho můžou odradit přidané syntetické vitamíny a nejasné testování na možné zvýšené množství těžkých kovů, které se vyskytují téměř ve všech vodách a tudíž i v játrech, jakožto detoxikačního orgánu, a to nejen u tresek.

      Dále je dnes oblíbeným způsobem doplňování omega 3 NMK krilovým olejem, ale zde je na místě klást si otázku udržitelnosti. Když se přeloví, budou strádat veškeré ryby výše v potravním řetězci.

      Olej z lososa bohužel nikdy nemůže být z deklarovaných zdrojů a neobsahuje dostatečné množství EPA a DHA ani vitamínů A a D, aniž by byl nějak upravený nebo zkoncentrovaný.  Průmysl těžby lososů je bohužel nedůvěryhodný, ani u divoce žijícího si nemůžeme být jisti, že není kontaminovaný.

      Nejkvalitnějším doplňkem se ukázal být olej z tresčích jater – anglicky Cod Liver Oil (CLO). Z těchto se dá vybrat například Blue Ice Green Pastures, ale jeho fermentovaná forma může dělat potíže nejen lidem s histaminovou intolerancí. Dále je problematická možná kontaminace, pokud je treska z farmy a nikoliv divoce žijící. Jakékoliv umělé a tepelné zpracování je rovněž potenciálně znehodnocující výsledný produkt. Je tedy na místě vyhledat Extra Virgin variantu – extra panenský olej lisovaný za studena z tresčích jater, který hledejme pod zkratkou EVCLO.

      Dlouho jsem hledala opravdový, tepelně nezpracovaný olej, který by splňoval veškerá kritéria k tomu, abych ho mohla doporučovat lidem, kteří by z tohoto potravinového doplňku benefitovali nejvíce. Nakonec jsem našla značku Rosita, která je EVCLO a oproti jiným značkám se vyrábí v malých várkách z tresky obecné (Gadus morhua) udržitelně lovené v čistých norských vodách. Olej se extrahuje za studena a za použití výjimečné řemeslné metody, která zároveň uchovává delikátní živiny, jež se přirozeně v játrech tresky obecné vyskytují. Výsledný olej je čistý a autentický, přesně takový, jaký používali norští předkové stovky let zpátky.

      A jak si můžeme být jisti kvalitou a čistotou jakéhokoli EVCLO? Vždy se zajímejte o NEZÁVISLÉ testování a to u více než jedné laboratoře.

      Konkrétně Rosita olej je k dispozici tekutý nebo v softgelové kapsli z čisté rybí želatiny. Je nezávisle testován v několika laboratořích jak v Norsku, tak i v UK. Nezanechává žádnou pachuť a voní čerstvostí. Tekutý ještě neotevřený olej se skladuje v mrazáku, po otevření v lednici a musí se spotřebovat do tří měsíců. Softgelové kapsle se neuchovávají v lednici.

      Obsahuje: Omega 3, 4, 6, 7 a 11 tuky, vitamíny a další v tuku se rozpouštějící živiny. Tyto živiny včetně vitamínu A a D3 jsou „přirozeně se vyskytující“, nejsou do tohoto oleje nikdy uměle doplňovány! Přidaný vitamin D se nechová v organismu stejně jako přírodní a může zasahovat do hospodaření těla s dalšími vitamíny a minerály.

      Olej ROSITA doporučují mezinárodně uznávaní odborníci ve funkční medicíně a výživě jako například Chris Kresser, M.S., L.Ac, Dr. Terry Wahls, Dr. Natasha Campbell-McBride a mnoho dalších.

      Tag:non toxic, omega 3

      • Sdílet:
      Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA
      Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA

      Eva vystudovala bakalářský a magisterský program ochrany veřejného zdraví na lékařské fakultě Ostravské univerzity a následně od roku 2006 profesně působila jako konzultantka v preventivní medicíně a jako koordinátorka screeningových programů (rakovina prsu, děložního čípku a střeva, neonatální screening) pro National Health Services (NHS) v Londýně, UK. Dále se profesně vzdělávala na London School of Hygiene and Tropical Medicine v Londýně, kde se věnovala převážně epidemiologii a preventivní medicíně. Dále vystudovala executive MBA na ESCP Europe v Londýně, kde se především zaměřila na online entrepreneurship (fitness, výživa & zdraví). Momentálně studuje na několika institucích zabývajícími se funkční medicínou a výživou, konkrétně Institute for Functional Medicine a Chris Kresser Institute. Jelikož výživa Evě byla oborově vždy blízká, vystudovala ještě v ČR výživové poradenství.
      Eva je autororkou knihy Hravě o živé stravě, která se zabývá problematikou vhodnosti vitariánství a veganství u dětí a jedná se o vůbec první českou publikaci na toto téma. Věnuje se také publikační činnosti (Bylinky Revue, Moje Meduňka, Sféra, Bio a Styl atd) a pořádá vzdělávací semináře, konference a workshopy.
      https://ifmv.cz/our_team/eva-hajkova/

      Předchozí příspěvek

      Jaké je nebezpečí rtuti, kde všude se s ní setkáme a jak testovat
      23. 1. 2018

      Další příspěvek

      Oreganový olej – účinnější než antibiotika?
      23. 1. 2018

      Mohlo by se Vám také líbit

      D3
      V jakou denní dobu nejlépe doplňovat vitamín D a jaký má vliv na spánek?
      24 února, 2021
      ibs-5308379_640
      Probiotika, kdo by je měl užívat a jaké kmeny?
      22 července, 2020
      foto k clanku
      Jak se vyvíjí střevní mikrobiom novorozence a jaká probiotika užívat?
      27 května, 2020

      Hledat

      Štítky

      alergie ATB autoimunita butyrát dehydratace epigenetika fekalní transplantace GAPS genetika glutamát histamin hormony imunita imunitní systém jód jóga kvasinky mikrobiom mikroflora minerály mitochondrie MSG nadledvinky nervová soustava non toxic nutrigenomika omega 3 opalování očkování pesticidy probiotika propustné střevo průjem psychika psychologie SIBO smích stolice stres testování těhotenství vývar výživa zácpa štítná žláza
      logo-ifmv-white

      +420 704 285 489

      info@ifmv.cz

      O NÁS

      Naším cílem je zviditelnění oboru funkční medicíny a výživy tak, aby se tento obor dostal do širšího povědomí, jak odborné tak i neodborné veřejnosti.

      PRÁVNÍ UJEDNÁNÍ

      • Zpracování osobních údajů
      • Pravidla pro užívání cookies
      • Podmínky užívání stránek

      Obchod

      • Přihlášení
      • Košík
      • Pokladna
      • Platební podmínky
      • Obchodní podmínky

      Rýchle odkazy

      • Prezenční semináře
      • Online semináře
      • Členství pro nezdravotníky
      • Členství pro zdravotníky
      • Klinika IFMV
      • Kontakt

      Copyright © 2020 IFMV

      • Zpracování osobních údajů
      • Pravidla pro užívání cookies
      • Podmínky užívání stránek

      Novinky ze světa funkční medicíny?

         


        Přihlaste se ke svému účtu

        Zapomněli jste heslo?

        Ještě nejste členem? Registrovat se

        Registrovat nový účet

        Již jste členem? Přihlásit se

        Konzultace na klinice IFMV probíhají i ONLINE formou.