Zdravé střevo, základ zdraví
Každý jsme individuál a totéž platí pro naše střevo. Kondice našeho střeva ovlivňuje mnoho faktorů. Záleží dokonce už na tom, jak se stravovala naše matka v těhotenství, zda jsme přišli na svět přirozenou cestou a jestli jsme byli kojeni. Rozmanitost našeho mikrobiomu ovlivňuje dále prostředí, ve kterém žijeme, naše strava, genetika, stres, kvalita spánku a samozřejmě také prodělané nemoci a užívání antibiotik.
Proč je tedy lidský mikrobiom tak důležitý pro naše zdraví?
Mikrobiota stimuluje imunitní systém, rozkládá potenciálně toxické látky ve stravě a syntetizuje určité vitamíny a aminokyseliny, včetně vitamínů B a K. Klíčové enzymy potřebné k tvorbě vitamínu B12 se například nacházejí pouze v bakteriích, ne v rostlinách ani zvířatech. Výzkumy také ukazují, že střeva jsou úzce propojena s mozkem a vzájemně se ovlivňují pozitivním i negativním způsobem. Jak se tedy ukazuje, zdravá střeva nejsou jen o pohodlném trávení, ale mají širší dopad na naše fyzické i duševní blaho.
Co můžeme udělat pro naše střevo jednoduše hned dnes?
- dostatečně spát;
- hydratovat se;
- konzumovat probiotické a probiotické potraviny;
- jíst pomalu v klidu a dostatečně žvýkat;
- zvyšovat stresovou odolnost;
- hýbat se.
Udržování rovnováhy těchto faktorů může podporovat zdravý mikrobiom a přispívat tak k našemu celkovému zdraví, protože zdravé střevo je náš klíčový hráč ve hře celkového zdraví. Investovat do svého střevního mikrobiomu prostřednictvím vyvážené stravy a životního stylu může mít pozitivní dopad na celkový stav našeho těla i mysli. Takže, pamatujte, když pečujete o svá střeva, pečujete o základ zdraví!
Reference
https://www.healthline.com/health/gut-health#fa-qs
https://www.osfhealthcare.org/blog/why-is-gut-health-important/