Věděli jste, že butyrát, což je metabolit produkovaný ve střevě určitými bakteriemi, zajišťuje dobrou funkci střev, mozku, kůže, imunitního systému a má anti karcinogenní účinky? Takzvanou anaerobní fermentací vlákniny vznikají v lidském střevě mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA). Mezi tyto organické kyseliny s jedním až šesti uhlíky patří acetát, propionát a butyrát. V tomto článku bych se ráda zaměřila právě na butyrát, jelikož nejnovější studie poukazují na jeho důležitost a prospěšnost pro nejrůznější orgánové soustavy. Jak tedy butyrát vlastně vzniká? Hlavními producenty butyrátu ve střevě jsou bakterie řádu Clostridiales (např. Eubacterium halli, Eubacterium rectale, Faecalibacterium prausnitzi a další). Produkce butyrátu, respektive počet bakterií produkujících …
a budeme mít v mrazáku vzorky naší vlastí, mladé stolice?
O důležitosti střevního mikrobiomu na náš celkový zdravotní stav není pochyby a je faktem, že o něm stále více nevíme, než víme.
Zatímco probiotika nejsou v ČR regulovány a jejich užívání bylo vždy kontroverzní, nyní existují stovky kvalitních studií, které jednak prokázaly bezpečnost a účinnost nejrůznějších probiotických kmenů1 , na druhou stranu existují i studie, které poukazují na určitá vážná nebezpečí včetně úmrtí.
Co nám tedy tyto dvě studie, ve zkratce, předkládají?
1. že test střevního mikrobiomu mikrobiomu neukazuje přesně to, co se vlastně ve střevech nachází, respektive vzorek stolice není dostatečným ukazatelem střevního mikrobiomu (všech probiotických baktérií, které osidlují veškeré části střeva). Tohle však není nic nového.
Jsme vůbec lidé? Živočišné druhy v přírodě se mimojiné determinují dle pro ně typického druhově specifického DNA. Stejně tak člověk. Ale co když vám řeknu, že pokud bychom podrobili vaše tělo analýze DNA, zjistili bychom, že 99% by nebylo lidské!
Tak kdo vlastně jsme?
Ano, celková porce lidského DNA ve vašem těle je pouze 1%. 99% je původu mikrobiálního. Jste v šoku? Nedovedete si to představit? To není vše. Náš organismus obsahuje trilióny buněk, ale jen 10% z nich jsou lidské. Znovu těžko představitelné, že 90% vašich buněk tvoří buňky mikrobiální.
Zapomenutý orgán.
Co jsou zač tyto mikroskopické organismy a kde se nacházejí. Žijí s námi od počátku naší evoluce, vyvíjí se tělo na tělo s námi a naprostá většina se nachází v našem trávicím traktu, od úst až po konečník. Jsou ale také na všech sliznicích – dýchacích cest, močových cest, jsou na kůži, v gynekologické oblasti, celkem tvoří masu až o 2kg
Oregano se používalo ve starém Řecku jakožto velmi účinná léčivá bylina. Řekové ho používali na rány, hmyzí kousnutí, hadí uštknutí a zažívací a dýchací infekce. Z dobrého důvodu je oreganový olej nejlepší antibiotický, antivirový a protiplísňový prostředek!
Je vědecky dokázáno, že esenciální oreganový olej zabíjí bakterie1, 4,5, viry3, plísňové infekce jako například candida albicans6 a parazity2 včetně giardiózy a amébové infekce. Ve skutečnosti je ale také vědecky dokázáno, že účinkuje dokonce na patogeny, které jsou vůči antibiotikům rezistentní.
Oreganový olej je neuvěřitelně účinný při otravě potravinami, střevní chřipce, kandidových infekcích, pásovém oparu, ekzémech, infekcích dutin, nehtových plísních, akné, kožních infekcích, kousnutí hmyzem, bradavicích, alergiích a dalších zdravotních problémech. Oreganový olej je ovšem velmi silný a může být dráždivý, proto je nutné, jak jsem již zmínila, ho zředit v základním „nosiči“ (rostlinném oleji), pokud ho aplikujeme na kůži. Užíváme-li ho vnitřně, nejlepší je zakoupit ho v připravených kapslích, abychom dosáhli příslušné síly a dávkování.