• Klinika
    • Konzultace chronických obtíží
    • Prevence zdraví na míru
    • Programy Zdraví & Krása
    • Program RODINA
    • Vitamínové infuze
    • Rozbor krve
    • Testy funkční medicíny
    • Funkční pohyb
    • Dny zdraví pro firmy
  • Puravia LABS
  • Vzdělávání
    • Online kurzy a webináře
    • Odbornější online semináře
    • Webináře zdarma
    • Prezenční semináře
    • VZDĚLÁVACÍ AKADEMIE
    • Studentské prostředí
    • Online knihovna IFMV
  • O nás
  • Kontakt
  • Blog
    • Blogové články
    • Téma IMUNITA
    • Košík

      0
28. října 372/5, Praha 1 Staré město (1. patro)
Pondělí - Pátek 8.00 - 18.00
+420 704 285 489
[email protected]
RegistrovatPřihlásit
IFMV
  • Klinika
    • Konzultace chronických obtíží
    • Prevence zdraví na míru
    • Programy Zdraví & Krása
    • Program RODINA
    • Vitamínové infuze
    • Rozbor krve
    • Testy funkční medicíny
    • Funkční pohyb
    • Dny zdraví pro firmy
  • Puravia LABS
  • Vzdělávání
    • Online kurzy a webináře
    • Odbornější online semináře
    • Webináře zdarma
    • Prezenční semináře
    • VZDĚLÁVACÍ AKADEMIE
    • Studentské prostředí
    • Online knihovna IFMV
  • O nás
  • Kontakt
  • Blog
    • Blogové články
    • Téma IMUNITA
    • Košík

      0

mikroflora

  • Domů
  • mikroflora
Zobrazuji 1-10 z 88 výsledků
Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA

Důležitost a prospěšnost butyrátu pro orgánové soustavy

  • Publikoval Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA
  • Kategorie Zdraví
22. 1. 2020

Věděli jste, že butyrát, což je metabolit produkovaný ve střevě určitými bakteriemi, zajišťuje dobrou funkci střev, mozku, kůže, imunitního systému a má anti karcinogenní účinky? Takzvanou anaerobní fermentací vlákniny vznikají v lidském střevě mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA). Mezi tyto organické kyseliny s jedním až šesti uhlíky patří acetát, propionát a butyrát. V tomto článku bych se ráda zaměřila právě na butyrát, jelikož nejnovější studie poukazují na jeho důležitost a prospěšnost pro nejrůznější orgánové soustavy. Jak tedy butyrát vlastně vzniká? Hlavními producenty butyrátu ve střevě jsou bakterie řádu Clostridiales (např. Eubacterium halli, Eubacterium rectale, Faecalibacterium prausnitzi a další). Produkce butyrátu, respektive počet bakterií produkujících …

Číst dál
microbiom
MUDR. Jan Vojáček, CFMP

Mikrobiom – život v nás

  • Publikoval MUDR. Jan Vojáček, CFMP
  • Kategorie Zdraví
24. 2. 2018

Jsme vůbec lidé? Živočišné druhy v přírodě se mimojiné determinují dle pro ně typického druhově specifického DNA. Stejně tak člověk. Ale co když vám řeknu, že pokud bychom podrobili vaše tělo analýze DNA, zjistili bychom, že 99% by nebylo lidské!
Tak kdo vlastně jsme?
Ano, celková porce lidského DNA ve vašem těle je pouze 1%. 99% je původu mikrobiálního. Jste v šoku? Nedovedete si to představit? To není vše. Náš organismus obsahuje trilióny buněk, ale jen 10% z nich jsou lidské. Znovu těžko představitelné, že 90% vašich buněk tvoří buňky mikrobiální.
Zapomenutý orgán.
Co jsou zač tyto mikroskopické organismy a kde se nacházejí. Žijí s námi od počátku naší evoluce, vyvíjí se tělo na tělo s námi a naprostá většina se nachází v našem trávicím traktu, od úst až po konečník. Jsou ale také na všech sliznicích – dýchacích cest, močových cest, jsou na kůži, v gynekologické oblasti, celkem tvoří masu až o 2kg

Číst dál
strevni-mikroflora2
Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA

Jakou roli hrají střeva a mikrobiom na naše zdraví?

  • Publikoval Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA
  • Kategorie Zdraví
23. 1. 2018

Člověk je v zásadě chodící ekosystém nesoucí si svůj mikrobiom neustále s sebou. Ten je mnohem složitější než náš vlastní genom. Toto obrovské společenství v těle člověka má se svým „hostitelem“ velmi zajímavý vztah ? Je-li toto společenství zdravé a v rovnováze, poskytuje celému tělu skvělou podporu a jeho dopad je, narozdíl od všeobecného mínění, mnohem širší než jen zdravé trávení. Naopak v případě nerovnováhy může mít celý systém na tělo velmi negativní vliv.
Význam vyváženého mikrobiomu
Mikrobiom si můžete představit jako pavučinu, která se rozprostírá po celém lidském těle a zahrnuje veškeré jeho stránky – to odpovídá nadvládě, kterou mikrobiom nad lidským tělem má. Pokud byste přetrhli jedno z vláken pavučiny, nic by se nestalo, ale pokud byste pokračovali a postupně zpřetrhávali další a další vlákna, rovnováha by zmizela a celý systém by se nakonec zhroutil.

Číst dál

Hledat

antioxidanty
logo-ifmv-white

+420 704 285 489

[email protected]

O NÁS

Naším cílem je zviditelnění oboru funkční medicíny a výživy tak, aby se tento obor dostal do širšího povědomí, jak odborné tak i neodborné veřejnosti.

PRÁVNÍ UJEDNÁNÍ

  • Zpracování osobních údajů
  • Pravidla pro užívání cookies
  • Podmínky užívání stránek
  • Stížnosti
  • Stížnosti – formulář
  • Mimosoudní řešení sporů

Obchod

  • Přihlášení
  • Košík
  • Pokladna
  • Platební podmínky
  • Obchodní podmínky

Rýchle odkazy

  • Prezenční semináře
  • Online semináře
  • Členství pro nezdravotníky
  • Členství pro zdravotníky
  • Klinika IFMV
  • Kontakt

Copyright © 2022 IFMV

  • Zpracování osobních údajů
  • Pravidla pro užívání cookies
  • Podmínky užívání stránek
  • Stížnosti
  • Stížnosti – formulář
  • Mimosoudní řešení sporů

Přihlaste se ke svému účtu

Zapomněli jste heslo?

Ještě nejste členem? Registrovat se

Registrovat nový účet

Již jste členem? Přihlásit se

Spravovat Souhlas s cookies
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Manage services Manage {vendor_count} vendors Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}