Co je to skrytý hlad a jak se projevuje?
Každý z nás zná z dětství hru na schovávanou. Kdy jsme počítali do 50 a ostatní kamarádi mezi tím běželi a schovali se. Naším úkolem pak bylo kamarády hledat a chytit je. I přesto, že v tu danou dobu tam s námi kamarádi byli, nebyli vidět… Podobně je to se skrytým hladem, je tu s námi, ale není vidět – nevíme o něm. Může ohrožovat i ty, kteří z jídla přijímají dostatek kalorií. Co je to ten skrytý hlad zač? Jak je častý a koho nejvíce ohrožuje? To vše se dozvíte v dnešním článku.
Také znáte to, když vám začne kručet v břiše a přivalí se vlna hladu? Znamená to, že naše tělo vysílá signály, které nás podněcují se najíst. Avšak toto je přesně to, co si každý z nás vybaví pod pojmem HLAD. Cítíme ho a přicházíme s ním do styku téměř každý den.
Avšak co se skrytého hladu týče, s ním to může být složitější. Naše tělo a mozek nevysílají tak přesné signály, jako kručení v břiše, ale rovnou se projevuje v podobě zdravotních problémů. Způsobuje ho totiž nedostatek mikronutrientů, tedy minerálů, vitamínů nebo stopových prvků (např. vitaminu A, vitamínu D, hořčíku, zinku, jódu a železa). Skrytý hlad mnoho z nás neumí rozeznat, a proto je často ignorován i přesto, že rapidně ovlivňuje naše zdraví.1
Kdo by se měl obávat deficitu živin a jaké jsou jeho následky?
V dnešní době zpracovaných potravin se bohužel skrytý hlad nevyskytuje pouze v rozvojových zemích. Studie ukazují, že i ve Spojených státech se deficit mikronutrientů vyskytuje v odhadu až u 31 % populace.7
Více než 2 miliardy lidí po celém světě trpí skrytým hladem neboli deficitem mikronutrientů.
Nedostatek mikronutrientů je spojován s celou řadou fyziologických poruch, snížením funkcí imunitního systému, poruchou endokrinních a kognitivních funkcí, či opožděným nebo nepřiměřeným vývojem. 2,3,4
Nedostatek mikronutrientů je zvlášť nebezpečný v prvních 1000 dnech života – od početí do 2 let dítěte. Nevratně brzdí fyzický i psychický vývoj, což s sebou může nést následky až do dospělosti jedince.
Uveďme si příklad na hořčíku, který se vyskytuje ve vysoké škále potravin, od listové zeleniny po ořechy, semínka, luštěniny či cereálie. I přes jeho vyšší výskyt v potravinách nemá většina populace jeho dostatečné množství v těle. Mnoho lidí si však neuvědomuje, že právě hořčík je spojován s vyšším rizikem chronických onemocněních, které zahrnují kardiovaskulární choroby, diabetes 2. typu, metabolický syndrom, deprese či zhoršení kognitivních funkcí. 5,6
Jak poznám, že mám nedostatek mikronutrientů?
Kvalitní a rozmanitá strava je klíčem k lidské pohodě. Pokud se tedy naše strava skládá z kvalitních a variabilních potravin, pak naše tělo přijme dostatek všech potřebných živin. Důležitou součástí kvalitní stravy jsou tzv. fytonutrienty – chemické látky rostlinného původu, které se přirozeně vyskytují ve fazolích, ovoci, zelenině, kakau, koření či bylinkách.
Výzkumy naznačují, že potraviny, které jsou velmi barevně a chuťově rozmanité, jsou plné námi potřebných mikronutrientů.
Mikroživiny, jako jsou vitamíny a minerály jsou stejně důležité jako makroživiny, jako jsou bílkoviny, tuky a sacharidy. Všechny tyto proměnné hrají důležitou roli v našem celkovém zdraví a spokojenosti.
Mnoho lidí se však na ani jednu z těchto proměnných nesoustředí a konzumuje zpracované potraviny plné saturovaných tuků a cukrů s nedostatečným příjmem zeleniny. Jiní lidé se soustředí pouze na makroživiny a jejich poměr, a nikoliv na mikroživiny.
Mikroživiny jsou pro tělo potřeba pouze v malém množství, tak proč si na ně dávat pozor? I přesto, že naše tělo potřebuje pouze malé množství, toto malé množství je velmi zásadní pro správný chod organismu.
Již výše jsme zmínili, že nedostatek těchto živin může vést k mnoha zdravotním neduhům. Mnoho problémů je však námi považováno za každodenní součást života a často jsou proto přehlíženy. Je však třeba mít na paměti, že tyto problémy mohou vést k závažným a chronickým onemocněním. Mezi primární příznaky nedostatku mikronutrientů patří například:
- Celková únava a vyčerpání
- Oslabený imunitní systém
- Zhoršené kognitivní funkce, jako je ztráta pozornosti, koncentrace a soustředění, paměti a nálady
- Suchá pokožka, nehty a vlasy
- Snížený mentální a fyzický výkon
- Hormonální nerovnováha
- Vysoký krevní tlak a vysoké hladiny cholesterolu v krvi
Deficitní může být pouze jedna živina, ale také celé spektrum. Proto abychom si byli jistí, na které živiny se zaměřit a doplnit, tak je dobré znát hladiny jednotlivých nutričních biomarkerů ve svém těle. Znalost deficitních živin nám umožní nejen boj s výše zmíněnými symptomy, ale celkově lepší a energičtější život!
Unikátní test mikroživin můžete pořídit i u nás na klinice funkční medicíny. Naši terapeuti doporučují test METABOLOMIX – unikátní kombinaci nutričních testů, které nikde jinde v ČR neseženete.
A pokud máte již podezření, které mikronutrienty vám chybí, pak mohou být řešením i infuze mikronutrientů, které jsou rychlým a účinným dodáním živin přímo do krve.
Závěrem…
Deficit mikronutrientů je v dnešní době velmi častou příčinou mnoha zdravotních problémů. Tyto problémy ale nemusí být stálým parťákem v našem životě, lze je identifikovat a začít s nimi bojovat. Avšak pokud se cítíte stále ztraceni a nevíte kudy kam, pak jsou tu naši certifikovaní terapeuti, kteří vás navedou na správnou cestu a pomohou vám identifikovat příčinu vašich problémů.
1. Nutrition: micronutrient facts. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/nutrition/micronutrient-malnutrition/micronutrients/index.html . Reviewed February 1, 2022. Accessed February 8, 2022.
2. Allen L, de Benoist B, Dary O, Hurrell R, eds. Guidelines on food fortification with micronutrients. World Health Organization and Food and Agriculture Organization of the United Nations. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/43412/9241594012_eng.pdf. Published 2006. Accessed February 8, 2022.
3. Bailey R, West Jr. K, Black R. The epidemiology of global micronutrient deficiencies. Ann Nutr Metab. 2015;66(S2):22-33. doi:10.1159/000371618.
4. Bird JK, Murphy RA, Ciappio ED, McBurney MI. Risk of deficiency in multiple concurrent micronutrients in children and adults in the United States. Nutrients. 2017;9(7):E655. doi:10.3390/nu9070655.
5. Drake VJ. Micronutrient inadequacies in the US population: an overview. Linus Pauling Institute, Oregon State University. https://lpi.oregonstate.edu/mic/micronutrient-inadequacies/overview. Published November 2017. Accessed February 8, 2022.
6. Rosanoff A, Dai Q, Shapses SA. Essential nutrient interactions: does low or suboptimal magnesium status interact with vitamin D and/or calcium status? Adv Nutr. 2016;7(1):25-43. doi:10.3945/an.115.008631.
7. Bird JK, Murphy RA, Ciappio ED, McBurney MI. Risk of deficiency in multiple concurrent micronutrients in children and adults in the United States. Nutrients. 2017;9(7):E655. doi:10.3390/nu9070655.