Duševní a fyzické zdraví je nedílnou součástí života každého z nás.
Nedávno vydaná analýza shrnuje vědecké poznatky dokazující, že vyvážená pestrá strava, bohatá na mikronutrienty je klíčem k duševnímu a psychickému zdraví, které je v této době více podstatné než kdy jindy.
Lidský mozek v průběhu života a stárnutí významně trpí dopadem stresových faktorů, kterým se pravidelně vystavujeme. Správná výživa je jeden z významných faktorů prevence pro zachování správné funkce mozku, celkové psychické pohody a zmírnění stresu.
Vydaný přehled se zaměřuje především na čtyři základní mikroživiny, které mají zásadní vliv na mnoho reakcí v lidském organismu – kyselinu eikosapentaenová (EPA), kyselinu dokosahexaenová (DHA), alfa-tokoferol (Vitamín E), hořčík a folát (kyselina listová).
Pojďme si shrnout pár významných myšlenek této metaanalýzy:
Hořčík hraje klíčovou roli v diferenciaci, proliferaci, fungování a pohybu imunitních buněk.
- Hořčík antagonizuje receptor N-methyl-d-aspartátu (NMDA) a vykazuje agonistickou aktivitu vůči receptoru gama-aminomáselné kyseliny (GABA).
- Výše zmíněným mechanismem může hořčík významně snižovat stres u jedinců s hypomagnezémií – nízké hladiny hořčíku zvyšují citlivost NMDA receptorů ke glutamátu a usnadňují tak šíření kortikální deprese.
- Reakce hořčíku a GABA může ovlivnit napětí CNS (snížením glutamátu), a tím zajistit klidnější a kvalitnější spánek.
DHA je vysoce koncentrovaná v centrálním nervovém systému (CNS), kde hraje klíčovou roli v optimálním vývoji a kognitivních funkcích. Naopak koncentrace EPA v mozku jsou nižší, a to z důvodu jejího rychlého metabolismu (přeměna na DHA).
- Průzkum provedený s 10 480 účastníky potvrzuje významnou souvislost mezi příjmem EPA a DHA, a sníženou prevalencí deprese o 25 %.
- Podávání DHA brání zvýšení kortizolu, vede ke snížení vnímaného stresu a snižuje příznaky syndromu vyhoření.
- Více o omega 3 NMK se dozvíte v tomto článku.
L-methylfolát (biologicky dostupná forma kyseliny listové) je schopen překonat hematoencefalickou bariéru a regulovat produkci neurotransmiterů dopaminu, norepinefrinu a serotoninu, čímž přispívá k správným duševním funkcím a výkonnosti (téměř 30 % pacientů s těžkou depresí má nedostatek folátu!).
- Dostatek folátu snižuje plazmatický homocystein. A tím i míru zánětu, který je způsoben vysokými hladinami této aminokyseliny.
- Nárůst homocysteinu vede k selhání methylace homocysteinu na methionin. Methionin je prekurzor S-adenosylmethioninu (SAM), který je methylovým donorem v řadě mozkových reakcí, zahrnující neurotransmitery, proteiny, nukleoproteiny a membránové fosfolipidy.
- Nedostatek kyseliny listové je způsoben zejména nedostatečným příjmem potravy a může vést k neurologickým příznakům u dospělých, ale i k poruchám neurální trubice plodu (důležitý příjem tohoto vitamínu v těhotenství!).
Příjem alfa-tokoferolu (jedna z osmi izoforem vitamínu E) má ochranný antioxidační a protizánětlivý efekt, který účinně zabraňuje peroxidaci lipidů. Hromadí se zejména na místech, kde je vyšší produkce volných radikálů, jako jsou mitochondriální membrány.
- Alfa-tokoferol je nezbytný pro neurologický vývoj a je jednou z nejúčinnějších živin, o nichž je známo, že modulují imunitní funkce.
- Nedostatek vitamínu E se může objevit při chronické malabsorpci tuků, nebo při nedostatku lipoproteinů. Ale může být také způsoben nedostatečným příjmem pestré a vyvážené stravy, a to častěji u dětí než u dospělých.
- Suplementace alfa-tokoferolu může modulovat oxidační stres a zánět u Parkinsonovy choroby. Avšak jednoznačné výsledky jsou stále omezené a chybí především preklinický výzkum.
- Příjem DHA, EPA, folátu a vitamínu E má příznivý vliv na funkční i strukturální funkce mozkových tepen, což má souvislost nejen se snížením neuro zánětu, ale i například se zlepšením motorických funkcí.
Tato analýza ukazuje, že EPA, DHA, alfa-tokoferol, hořčík a folát mají vliv na kvalitu našeho života. Ovlivňují duševní zdraví, které je propojeno nejen se stresem, spánkem a úzkostmi, ale s mnohem více faktory, které souvisí s naším zdravím. Je třeba mít na paměti, že nezáleží pouze na těchto čtyřech živinách, ale na mnoho dalších, které vyvažují nejen naši stravu, ale vyvažují náš celkový zdravý život.
MUSCARITOLI, Maurizio. The Impact of Nutrients on Mental Health and Well-Being: Insights From the Literature. Frontiers in Nutrition [online]. 2021, 8 [cit. 2021-04-05]. ISSN 2296-861X. Dostupné z: doi:10.3389/fnut.2021.656290