Jak je to s vitamínem D?
Vitamín D je poměrně široké téma. Často bývá skloňován jeho nedostatek v populaci a nutnost jeho doplňování zejména u rizikových skupin, jako jsou kojenci a staří lidé. Svou roli hraje při obranyschopnosti organismu vůči různým nemocem. Jak to teda s tím „déčkem“ teda je? Musíme ho doplňovat? Všichni? A kdy? Pojďme si shrnout nejdůležitější fakta.
Co je vitamín D a kde se vyskytuje?
Jde o vitamín rozpustný v tucích. S potravou ho běžně přijímáme asi 20 %. A to buď z potravin živočišného původu, odkud ho získáváme jako vitamín D3 (cholekalciferol), anebo z rostlin a rostlinných produktů, odkud čerpáme vitamín D2 (ergokalciferol). Oba typy D2 i D3 se vstřebávají v tenkém střevě a dále podléhají přeměnám pomoci řady enzymů na aktivní formy využitelné pro organismus. Kůže po expozici UV-B záření vytváří zhruba 80 % vitamínu D3, který je stejně jako ten získaný z potravy, nutné přeměnit na aktivní formu.
Jaký je význam vitamínu D v organismu?
Nejznámější úloha vitamínu D je v regulaci kalcium-fosfátové homeostázy. Jeho množství v organismu významně ovlivňuje zdraví kostí během období růstů, ale i v dospělosti. Významný nedostatek vitamínu D v dětství vede ke křivici, zatímco v dospělosti je zodpovědný za osteomalacii. Jeho metabolismus v organismu je úzce spojen i s imunitním systémem, v těle hraje roli imunomodulátoru. Vitamin D ovlivňuje vnímavost vůči různým infekčním onemocněním a jeho nedostatek je významným faktorem při vzniku některých typů rakoviny. Kromě toho je důležitý i pro zdraví a správnou funkci svalů. Zajímavostí je, že u značné části pacientů, která trpí depresemi, bylo zjištěno, že mají nedostatek vitamínu D.
Lze se vitamínem D předávkovat? Jak lze určit vhodné dávkování?
Ano lze, ale jde o poměrně vzácné případy, které nastávají po dlouhodobé suplementaci vysokými dávkami vitamínu D z léčiv nebo doplňků stravy. Většinou se setkáváme spíše s jeho nedostatkem. Hladinu vitamínu D lze snadno zjistit z rozboru krve, což je ideální řešení. Pak lze dobře rozhodnout o tom, zda a jaké doplňky stravy (či léky) je vhodné užívat, jak dlouho a v jakém množství. Otestování hladin vitamínu D v krvi nabízíme i na naší klinice IFMV. https://ifmv.cz/klinika-ifmv/#testy-fm
Kdo je ohrožen nedostatkem vitamínu D?
Jelikož je značná část vitamínu D vytvářena kůží, po ozáření slunečními paprsky, jsou nejvíce ohroženou skupinou osoby, které se málo vystavují slunci. Ať už to jsou novorozenci, starší, nemocné a dlouhodobě hospitalizované osoby. Týká se to ale i lidí, kteří pracují a tráví značnou část dne v kancelářích, halách nebo jiných budovách. Svůj vliv má i roční období, množství odhalené pokožky a denní doba, během které se vystavujeme UV-B záření. Ideální čas je v létě kolem poledne. Rozdíly najdeme i mezi lidmi s odlišnou barvou kůže. Světlejší typy s menším množstvím pigmentu v kůži vytvářejí vitamín D při vystavení slunečním paprskům rychleji, kdežto lidé s tmavší pokožkou potřebují strávit na slunci delší dobu, aby si vytvořili dostatek vitamínu D. Použití opalovacích krémů snižuje tvorbu vitamínu D v kůži, nicméně pokud nejste zvyklí na delší pobyt na slunci, měli byste se slunečním paprskům vystavovat postupně a s rozumem, aby si kůže zvykla a nedošlo k nepříjemným popáleninám.
Další skupinou osob, které se doporučuje doplňovat vitamín D jsou těhotné ženy, kdy nízké hladiny vitamínu D mohou mít za následek zvýšené riziko těhotenské cukrovky, preeklampsii, vznik osteoporózy, zvýšenou lámavost kostí či hypertenzi u matek. Dále se s nedostatkem vitamínu D v těhotenství spojuje špatný růst plodu, nízká porodní hmotnost a kojenecký ekzém.
Rizikovou skupinou ohroženou nedostatkem vitamínu D jsou také vegetariáni a vegani, neboť obecně potraviny živočišného původu jsou lepšími zdroji vitamínu D než ty rostlinné.
Jelikož se vitamín D vstřebává ve střevech, setkávají se s jeho nedostatkem často pacienti, kteří trpí onemocněním střev spojeným s malabsorpcí. Jde především o zánětlivé onemocnění střev, jako je Crohnova choroba nebo celiakie.
Jakou roli v metabolismu vitamínu D hraje vitamín K2?
Funkce vitamínu K2 v organismu je aktivace proteinů, které hrají roli při srážení krve, metabolismus vápníku a prevence kardiovaskulárních chorob. Vitamín K2 patří ke skupině vitamínu rozpustných v tucích, stejně jako vitamín D. Vědecké studie ukázaly, že pokud je podáván společně s vitamínem D, tak dochází k rychlejší a efektivnější mineralizaci kostí, než když je vitamín D užíván samostatně. Synergické působení těchto dvou vitamínů sebou nese řadu výhod. Když tento biochemický proces zjednodušíme, dá se říci, že vitamín K2 eliminuje kalcifikaci cév a společně s vitamínem D zapříčiní to, že tento vápník putuje do kostí, kde je ho potřeba.
Jaké jsou zdroje vitamínu D?
Mezi nejlepší zdroje vitamínu D řadíme tučné mořské ryby, jako je losos, tuňák, sleď či sardinky. Významné množství vitamínu D obsahují vaječné žloutky a houby. Ideální je vždy přijímat všechny živiny, vitamíny a minerální látky přímo z potravy. Pokud nejíte ryby, je možné užívat alespoň olej z tresčích jater, který je možné konzumovat i ve formě tablet. Pokud ani toto není řešením, je vhodné vybrat takový doplněk stravy, který svým složením nebude zatěžovat organismus. Je možné vybrat i doplňky stravy, které obsahují ve správných poměrech vitamín D společně s vitamínem K2.
Literární přehled:
- SASSI, Francesca, Cristina TAMONE a Patrizia D’AMELIO. Vitamin D: Nutrient, Hormone, and Immunomodulator. Nutrients[online]. 2018, 10(11). ISSN 2072-6643. DOI: 10.3390/nu10111656 [PubMed]
- GENG, Chunmei, Abdul Sami SHAIKH, Wenxiu HAN, Dan CHEN, Yujin GUO a Pei JIANG. Vitamin D and depression: mechanisms, determination and application. Asia Pac J Clin Nutr[online]. 2019, 28(4), 689-694. DOI: 10.6133/apjcn.201912_28(4).0003 [PubMed] [GoogleScholar]
- ZIEMIŃSKA, Marta, Beata SIEKLUCKA a Krystyna PAWLAK. Vitamin K and D Supplementation and Bone Health in Chronic Kidney Disease—Apart or Together?. Nutrients[online]. 2021, 13(3). ISSN 2072-6643. DOI: 10.3390/nu13030809 [PubMed] [GoogleScholar]
- CAPOZZI, Anna, Giovanni SCAMBIA a Stefano LELLO. Calcium, vitamin D, vitamin K2, and magnesium supplementation and skeletal health. Maturitas[online]. 2020, 140, 55-63. ISSN 03785122. DOI: 10.1016/j.maturitas.2020.05.020 [PubMed] [GoogleScholar]
- RAMAN, Ryan. How to Safely Get Vitamin D From Sunlight. Healthline[online]. 28.4.2018 [cit. 2022-11-03]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-from-sun
- LEECH, Joe a Jerlyn JONES. Vitamin K2: Everything You Need to Know. Healthline[online]. 11.5.2022 [cit. 2022-11-12]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k2