Jak podpořit detoxikační mechanismy těla? Jaterní detoxikace z pohledu funkční medicíny.
Detoxikace, neboli očista těla. Toto slovní spojení už každý z nás slyšel, avšak málo kdo ví, co přesně znamená. V dnešním článku proto porozumíme jednotlivým fázím jaterní detoxikace a zmíníme si několik živin, kterými lze jednotlivé fáze podpořit.
Játra jsou komplexním orgánem, který hraje klíčovou roli nejen v detoxikaci, ale také v mnoha klíčových metabolických procesech. Každou jednotlivou minutou jsou zodpovědné za filtraci 1,4 litru krve, díky čemuž odstraňují toxiny (bakterie, bakteriální endotoxiny, antigenní komplexy a jiné toxické látky) z těla. Takové toxiny jsou přímo z trávicího traktu totiž odváděny do jater. Játra pak odbourávají toxiny několika způsoby:
- Filtrace krve
Filtrací je očištěna krev pocházející ze střev, která obsahuje mnoho bakterií, bakteriálních endotoxinů, antigenních komplexů a jiných toxických látek. Pokud jsou játra přetížená či špatně fungují, tak se procento filtrace snižuje.
- Syntéza a vylučování žluči
Tvorbou a sekrecí žluči jsou mnohé toxické látky transportovány do střev. Právě ve střevech jsou žluč a toxiny absorbovány vlákninou a společně s ní mohou být vyloučeny (i proto je důležité zařazení vlákniny, která zabraňuje reabsorpci toxinů zpět do krve). Pokud není žluč správně vylučována či je potlačena její exkrece, pak toxiny mohou zůstávat v těle, což vede k dalšímu zatížení organismu.
- Enzymatickým štěpením toxických látek
Tento proces neutralizuje chemické látky, které jsou pro tělo v nadměrném množství škodlivé. Jedná se například o exogenní pesticidy, návykové látky, léčiva, toxiny, endogenní látky, jako jsou hormony a zánětlivé látky, jako je například histamin. Enzymatické štěpení probíhá ve dvou fázích – I fáze a II fáze.
I. Jaterní detoxikační fáze
Úkolem této fáze je odstranění škodlivých toxinů, a to rozložením na méně škodlivé metabolity, které jsou dále zpracovány enzymy druhé fáze. Pokud tento nezbytný proces neprobíhá tak jak má, pak se v organismu mohou hromadit volné radikály, které mohou poškozovat samotná játra, ale i například DNA.
Za efektivní rozložení toxinů je zodpovědná skupina enzymů souhrnně nazývané cytochrom P450, které jsou však závislé na genetice a také na výživě. Například jedinci s méně aktivním systémem cytochromu P450 mají vyšší riziko vzniku onkologických onemocnění.1
Jedním z ukazatelů nedostatečné činnosti I. jaterní detoxikační fáze je přecitlivělost na kofein, intolerance na parfémy či environmentální toxiny.
Mezi aktivátory této detoxikační fáze patří antioxidanty, polyfenoly, flavonoidy, ale i léčiva, nikotin a alkohol. Dobrým příkladem je vitamín C, hořčík, zinek, měď a silymarin z Ostropestřce mariánského. Detoxikaci lze také podpořit resveratrolem, koenzymem Q10, vitamíny A a E, selenem a manganem.2
Avšak nezapomeňte si udělat jasno, zda tuto fázi chcete aktivovat či inhibovat. Pokud inhibovat, tak pak jsou skvělými potravinami například kurkuma, grep, hřebíčkový olej či quercetin.
Avšak dejte si pozor na kombinace a nadměrné užívání doplňků stravy s těmito nutrienty, může se totiž stát, že jimi zastavíte produkci svého vlastního hlavního antioxidantu – glutationu.
II. Jaterní detoxikační fáze
Druhá fáze detoxikace využívá tzv. konjugace, která toxické metabolity neutralizuje nebo z nich vytváří vylučitelnou látku. Tyto ve vodě rozpustné metabolity jsou pak vyloučeny pomocí žluči, moči a stolice. V této fázi je využito 6 odlišných metabolických cest, a to konjugace glutathionu, konjugace aminokyselin, metylace, sulfatace, acetylace a glukuronidace.
Proto aby enzymy v těchto příslušných cestách mohly fungovat tak, jak mají, jsou potřeba specifické nutrienty. Mezi tyto nutrienty patří:
- Síra (brukvovitá zelenina, česnek, cibule, maso a vaječné žloutky)
- Aminokyseliny, jako je glycin, cystein (či N-Acetyl cystein), taurin a methionin (maso)
- Molybden (listová zelenina, játra)
- Vitamín B12 (maso)
- Glutathion (vyrábí se z výše zmíněných aminokyselin)
- Kyselina ellagová (slupka červených hroznů, česnek, rozmarýn, sója, zelí)
Jednotlivé živiny podporují jednotlivé metabolické cesty. Například cystein, methionin a molybden jsou potřebnými pro enzymy sulfatace. Abychom tedy jaterní detoxikační fáze II. podpořili správným způsobem, pak je třeba specifickými živinami podporovat jednotlivé cesty.
Vědecké studie ukazují, že mnoho nemocí je způsobeno důsledkem špatné funkce jaterní detoxikace II. fáze. Mezi tyto onemocnění patří například rakovina, Parkinsonova choroba, fibromyalgie, chronická únava, lupus či další imunitní dysfunkce.3,4
Nastartování první fáze je jednoduché. Prvotním popudem může být káva nebo jen sklenička vína. Avšak pokud detoxikační fáze II. nefunguje tak jak má, pak naše tělo o několik hodin později může trpět následky, jako je například nespavost, zamlžené myšlení či návaly horka.
III. Jaterní detoxikační fáze
Tato detoxikační fáze je především o transportu konjugátu z fáze předešlé. Tyto látky jsou transportovány do ledvin, kde probíhá další filtrace. Následně se dostávají ven z těla buď močí z močového měchýře, nebo žlučí, která je vylučována do tenkého střeva, následně prochází trávicím traktem a je vyloučena stolicí.
Tuto detoxikační fázi lze podpořit například dostatečnou hydratací, která podpoří ledviny a vyloučení toxinů močí.
- správná funkce mikrobiomu a trávicího systému – o mikrobiomu se dozvíte více v našem vychvalovaném online semináři.
Celý proces detoxikace jater je velmi složitý, a proto pokud se do ni pustíme, měli bychom se na ni zaměřit s tou nejkvalitnější a nejněžnější péčí. Pokud si proto nejste jistí, jak načasovat jednotlivé fáze, jednotlivé nutrienty a jejich dávkování, pak se neváhejte obrátit na naše skvělé odborníky funkční medicíny a výživy.
1. Elfaki, Imadeldin et al. “Cytochrome P450: Polymorphisms and Roles in Cancer, Diabetes and Atherosclerosis.” Asian Pacific journal of cancer prevention : APJCP vol. 19,8 2057-2070. 24 Aug. 2018, doi:10.22034/APJCP.2018.19.8.2057
2. Cline JC. Nutritional aspects of detoxification in clinical practice. Altern Ther Health Med. 2015 May-Jun;21(3):54-62. PMID: 26026145.
3. Liska DJ. The detoxification enzyme systems. Altern Med Rev. 1998 Jun;3(3):187-98. PMID: 9630736.
4. Hodges RE, Minich DM. Modulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-Derived Components: A Scientific Review with Clinical Application. J Nutr Metab. 2015;2015:760689. doi:10.1155/2015/760689