• Klinika
    • Klinika IFMV
    • Náš tým
    • Ceník
    • Testy FM
    • Programy redukce váhy
    • Měření Inbody 770
    • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
    • Terapie červeným světlem
    • Reference
    • Pracovní příležitosti
  • Programy funkční medicíny
    • Program pro lékaře
    • Program pro farmaceuty
    • Program pro zdravotníky
    • Absolventi programů FM
    • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
    • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
  • Kurzy pro veřejnost
  • Semináře a besedy
    • Online
    • Prezenční
  • Členství
    • Informace
    • Pro zdravotníky
    • Pro nezdravotníky
  • Blog
    • Zajímavosti
  • O nás
  • Kontakt
    • Košík

      0
28. října 372/5, Praha 1 Staré město (1. patro)
Pondělí - Pátek 8.00 - 18.00
+420 704 285 489
info@ifmv.cz
RegistrovatPřihlásit
IFMV
  • Klinika
    • Klinika IFMV
    • Náš tým
    • Ceník
    • Testy FM
    • Programy redukce váhy
    • Měření Inbody 770
    • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
    • Terapie červeným světlem
    • Reference
    • Pracovní příležitosti
  • Programy funkční medicíny
    • Program pro lékaře
    • Program pro farmaceuty
    • Program pro zdravotníky
    • Absolventi programů FM
    • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
    • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
  • Kurzy pro veřejnost
  • Semináře a besedy
    • Online
    • Prezenční
  • Členství
    • Informace
    • Pro zdravotníky
    • Pro nezdravotníky
  • Blog
    • Zajímavosti
  • O nás
  • Kontakt
    • Košík

      0

Blog

  • Domů
  • Blog
  • Blog
  • Jak podpořit ledviny z pohledu funkční medicíny

Jak podpořit ledviny z pohledu funkční medicíny

  • Publikoval Mgr. Ing. Magdaléna Navrátilová
  • Kategorie Blog
  • Datum 2. 2. 2023
seminar-funkcni-vyzivy-ifmv-2023

Na ledviny si většina lidí vzpomene, až když s nimi začne mít nějaký problém. A to už může být pozdě. Zdraví ledvin se zhoršuje nenápadně a bezbolestně klidně i několik let. Přitom jde o část našeho těla, která neustále provádí činnosti, bez kterých bychom nemohli žít.  Čistí krev, udržují celkovou rovnováhu tekutin v těle či úzce souvisí s tvorbou červených krvinek, zdravím kostí či krevním tlakem.

Jde o párový orgán, který je uložen po stranách bederní páteře. Ledviny se skládají z kůry a dřeně. Jejich základním stavebním článkem jsou nefrony, kterých je v jedné ledvině asi milión a každý z nich má svou vlastní vnitřní strukturu. Právě nefrony filtrují krev, metabolizují živiny a pomáhají vylučování odpadních produktů z filtrované krve. Pokud nefron z nějakých důvodů odumře, nelze ho nahradit. Selhání ledvin je nevratný stav, kdy jednoduše řečeno odumřou nefrony a tím pádem ledviny přestávají plnit svou funkci. Nefrony mohou odumřít v důsledku různých onemocnění, ale ohroženou skupinou jsou i lidé s diabetem, obezitou, špatnou životosprávou, vysokým krevním tlakem či osoby, které užívají velké množství léků nebo drogy. Nicméně chovat se „hezky“ ke svým ledvinám by měl každý. Dnes si prozradíme několik tipů, jak můžeme podpořit své ledviny.

Pitný režim

Určitě už jste někdy zaslechli poučku, že se musí hodně pít, protože to prospívá ledvinám. Toto tvrzení je docela dvousečné a je i není pravda. Určitě jsou ohroženy ledviny u osob, které se pohybují na hraně dehydratace nebo jsou přímo dehydrováni. Nejčastěji jde o ty, kteří pijí málo tekutin a mnoho šálků kávy denně nebo holdují alkoholu. Nefrony pak prochází příliš koncentrovaná moč, což je zatěžuje a může dojít k jejich poškození. Naopak lidé, kteří pijí extrémní množství tekutin, tak také přetěžují ledviny, protože nefrony naopak musí filtrovat velké množství krve a produkují hodně moči. Ideální příjem tekutin by se mě pohybovat kolem 2 až 3 litrů za den s ohledem na tělesnou konstituci, fyzické výkony a teplotu okolního prostředí. Protože pokud se potíme, je nutné adekvátně doplňovat tekutiny.

Pro pitný režim je nejvhodnější ideálně čistá voda, která může být dochucována citrusy. Měli bychom dát však pozor, aby na kůru z citrusů, pokud nejsou v bio kvalitě. Kůra z konvenčně pěstovaných citrusů obsahuje řadu chemických látek, které jsou aplikovány jako postřiky, proto je nutné ji oloupat. Vodu také můžeme ochutit bylinkami nebo přírodními nedoslazovanými zeleninovými či ovocnými šťávami. Nezapomínejme ani na čaje, které jsou skvělé nejenom v chladném období. Ať už třeba kvalitní lístkové čaje, jež jsou zdrojem antioxidantů anebo bylinkové odvary. Právě některé bylinky mají také pozitivní vliv na funkci ledvin. Mezi takové můžeme zařadit třeba Zlatobýl obecný a Zlatobýl kanadský, které mohou ochránit ledviny například vůči nefrotoxicitě paracetamolu. Dále dobrý vliv na ledviny mají i Svízel siřišťový, Bříza bělokorá, Medvědice lékařská, Lichořeřišnice či kořen pampelišky.

Sůl a minerály

„Sůl nedělá ledvinám dobře.“ Toto tvrzení zná také asi každý. A je to tak, pokud chceme svým ledvinám ulevit, měli bychom vědět, kolik solíme a jakou solí a také to, které potraviny jsou bohaté na rizikové minerály, protože sodík a další minerální látky jsou z krve filtrovány v nefronech. Pokud jich je hodně, mohou nefrony poškozovat.  Proto bychom se měli držet následujících doporučení:

  • Omezte příjem sodíku na < 2,4 g/den.
  • Omezte příjem fosforu na 800-1000 mg/den: nachází se v nealkoholických nápojích, mléčných výrobcích, luštěninách, ořeších, arašídovém másle, čokoládě.
  • Omezte příjem draslíku: luštěniny, čokoláda, ořechy, semínka, banány, škrobová zelenina, rajčata, avokádo, špenát, houby, zeleninové a ovocné šťávy, sušené ovoce, peckoviny.

Vysoký příjem bílkovin

Bílkoviny ve velkém množství také mohou poškozovat ledviny. Ačkoliv jsou diety s vysokým obsahem bílkovin efektivní a populární při hubnutí nebo při tvorbě svalové hmoty, tak mohou u některých (zejména rizikových) osob vyvolat onemocnění ledvin. Pro ledviny jsou více nebezpečnější bílkoviny živočišného původu, než ty rostlinné, na což bychom měli myslet při sestavování jídelníčku. Samozřejmě bílkoviny jsou důležité, ale nic se nemá přehánět. Vysoký příjem živočišných bílkovin jde často ruku v ruce i s vysokým příjmem soli

Bylinky a vitální houby…

Kromě již výše zmíněných bylinek existuje řada dalších rostlin a vitálních hub, jejichž pravidelné užívání má pozitivní vliv na funkci ledvin. Jde o efekt řady bioaktivních látek, které mají zejména antioxidační a protizánětlivou aktivitu. Můžeme jmenovat například Kurkumu, Pelyněk Japonský, Slanorožec evropský, Klanoprašku čínskou a z vitálních hub jde třeba o Cordyceps nebo Reishi.

LITERÁRNÍ PŘEHLED:

  1. BRADIC, Jovana, Anica PETKOVIC a Marina TOMOVIC. PHYTOCHEMICAL AND PHARMACOLOGICAL PROPERTIES OF SOME SPECIES OF THE GENUS GALIUM L. (GALIUM VERUM AND MOLLUGO). Serbian Journal of Experimental and Clinical Research[online]. 2021, 22(3), 187 – 193. [GoogleScholar]
  2. RAHIMI, Omid, Nilufar ASADI LOUIE, Alireza SALEHI, Firouz FAED MALEKI a Anurag SHARMA. Hepatorenal Protective Effects of Hydroalcoholic Extract of Solidago canadensis L. against Paracetamol-Induced Toxicity in Mice. Journal of Toxicology[online]. 2022, 2022, 1-11. ISSN 1687-8205. DOI: 10.1155/2022/9091605 [GoogleScholar] [PubMed]
  3. CHUMAK, O., Y. BEZRUKAVYI a L. MALOSHTAN. STUDIES OF THE ANTI-INFLAMMATORY AND DIURETIC PROPERTIES OF TABLETS WITH DENSE EXTRACT OF BETULA PENDULA LEAVE. Danish Scientific Journal[online]. 2021, (19), 46 – 47.  [GoogleScholar]
  4. STEPHENS, Carissa a Tim JEWELL. Kidney Overview. Healthline[online]. 20.1.2023. Dostupné z: https://www.healthline.com/human-body-maps/kidney
  5. KO, Gang-Jee, Connie M. RHEE, Kamyar KALANTAR-ZADEH a Shivam JOSHI. The Effects of High-Protein Diets on Kidney Health and Longevity. Journal of the American Society of Nephrology[online]. 2020, 31(8), 1667-1679. ISSN 1046-6673. DOI: 10.1681/ASN.2020010028 [GoogleScholar] [PubMed]
  6. ON, Jeong-Yeon, Jeong-Mee KIM, Damini KOTHARI a Soo-Ki KIM. Antioxidant Properties and Kidney Cell Protection by the Extracts of Curcuma longa, Artemisia princeps, Salicornia herbacea, and Schisandra chinesis. Fermentation[online]. 2022, 8(12). ISSN 2311-5637. DOI: 10.3390/fermentation8120702 [GoogleScholar]
  • Sdílet:
author avatar
Mgr. Ing. Magdaléna Navrátilová

Magda pochází z rodiny agronoma, jako dítě tak trávila léto v obklopení kombajnů. Od dětství proto měla blízko k přírodě a zvířatům. První brigády rovněž absolvovala v zemědělské firmě, a sice u lopaty na sile. To vše ji ovlivnilo při výběru vysoké školy. Úspěšně vystudovala magisterský obor Kvalita a bezpečnost potravin na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. Při magisterském studijním programu dokázala získat i titul inženýrský, a to v oboru Technologie potravin na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Právě studium na Veterinární a farmaceutické univerzitě jí umožnilo nahlédnout do fungování mnoha potravinářských provozů. V rámci praxe se mimo jiné účastnila i kontrol s Krajskou veterinární správou.
Po studiu na vysoké škole pracovala v potravinářství a vystřídala pozice v několika potravinářských firmách, a to jak na odděleních kvality potravin, tak i ve vývoji nových výrobků či zavádění nových technologií. Před nástupem na mateřskou dovolenou pracovala jako vedoucí laboratoře v nadnárodní korporaci.
Magda říká: „Potravinářství se od dob totality velice změnilo a platí přísnější pravidla a legislativa. Na oddělení kvality jsou lidé, kteří mají tento obor vystudován, znají rizika a umějí kriticky myslet. Nicméně pořád je to obor, který je o lidech a o penězích. Potraviny lze vyrábět šetrně k životnímu prostředí, z kvalitních surovin a vhodnými postupy. Stejně jako lze pěstovat rostliny a chovat dobytek ekologicky s minimálními následky k ekosystémům. Nicméně nic není černobílé a vše má svá pozitiva i negativa. Chtěla bych, aby širší veřejnost porozuměla cestě potraviny od jejího úplného počátku, kdy začne vznikat, až po její konec, kdy skončí na vidličce spotřebitele. Také tomu, že my sami svým jednáním a chováním přispíváme ke znečišťování země a je třeba myslet na to, abychom svůj dopad na životní prostředí minimalizovali. Pokud toto neuděláme, tak budeme dál a dál jíst kontaminované potraviny s aditivy a rezidui pesticidů, protože to celé je jeden velký koloběh a všechno souvisí se vším.“
Magda nám v IFMV pomáhá s research a psaním odborných i blogových článků.

Předchozí příspěvek

S čím nám mohou pomoci zelené potraviny a kdy bychom se jim měli raději vyhnout
2. 2. 2023

Další příspěvek

Anti-aging
17. 2. 2023

Mohlo by se Vám také líbit

ifmv-stitna-zlaza
Štítná žláza
28 března, 2023
ifmv-co-znamena-jist-a-zit-zdrave
Co znamená jíst a žít zdravě
22 března, 2023
ifmv-mitochondrie
Mitochondrie
16 března, 2023

Zanechat odpověď Zrušit odpověď na komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

Hledat

antioxidanty

Štítky

alergie antibiotika ATB butyrát Covid-19 cévy dehydratace DNA děti genetika geny homocystein hormony imunita imunitní systém infekce játra jód jóga klíště koronavirus lymská borelióza metabolismus mikrobiom mikroflora minerály nadledvinky nervová soustava non toxic opalování paraziti prebiotika probiotika propustné střevo psychika SIBO smích stres testování testy funkční medicíny trombóza výživa zácpa štítná žláza železo
logo-ifmv-white

+420 704 285 489

info@ifmv.cz

O NÁS

Naším cílem je zviditelnění oboru funkční medicíny a výživy tak, aby se tento obor dostal do širšího povědomí, jak odborné tak i neodborné veřejnosti.

PRÁVNÍ UJEDNÁNÍ

  • Zpracování osobních údajů
  • Pravidla pro užívání cookies
  • Podmínky užívání stránek
  • Stížnosti
  • Stížnosti – formulář
  • Mimosoudní řešení sporů

Obchod

  • Přihlášení
  • Košík
  • Pokladna
  • Platební podmínky
  • Obchodní podmínky

Rýchle odkazy

  • Prezenční semináře
  • Online semináře
  • Členství pro nezdravotníky
  • Členství pro zdravotníky
  • Klinika IFMV
  • Kontakt

Copyright © 2022 IFMV

  • Zpracování osobních údajů
  • Pravidla pro užívání cookies
  • Podmínky užívání stránek
  • Stížnosti
  • Stížnosti – formulář
  • Mimosoudní řešení sporů

Přihlaste se ke svému účtu

Zapomněli jste heslo?

Ještě nejste členem? Registrovat se

Registrovat nový účet

Již jste členem? Přihlásit se

Spravovat Souhlas s cookies
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Manage services Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}