Jak podpořit ledviny z pohledu funkční medicíny
Na ledviny si většina lidí vzpomene, až když s nimi začne mít nějaký problém. A to už může být pozdě. Zdraví ledvin se zhoršuje nenápadně a bezbolestně klidně i několik let. Přitom jde o část našeho těla, která neustále provádí činnosti, bez kterých bychom nemohli žít. Čistí krev, udržují celkovou rovnováhu tekutin v těle či úzce souvisí s tvorbou červených krvinek, zdravím kostí či krevním tlakem.
Jde o párový orgán, který je uložen po stranách bederní páteře. Ledviny se skládají z kůry a dřeně. Jejich základním stavebním článkem jsou nefrony, kterých je v jedné ledvině asi milión a každý z nich má svou vlastní vnitřní strukturu. Právě nefrony filtrují krev, metabolizují živiny a pomáhají vylučování odpadních produktů z filtrované krve. Pokud nefron z nějakých důvodů odumře, nelze ho nahradit. Selhání ledvin je nevratný stav, kdy jednoduše řečeno odumřou nefrony a tím pádem ledviny přestávají plnit svou funkci. Nefrony mohou odumřít v důsledku různých onemocnění, ale ohroženou skupinou jsou i lidé s diabetem, obezitou, špatnou životosprávou, vysokým krevním tlakem či osoby, které užívají velké množství léků nebo drogy. Nicméně chovat se „hezky“ ke svým ledvinám by měl každý. Dnes si prozradíme několik tipů, jak můžeme podpořit své ledviny.
Pitný režim
Určitě už jste někdy zaslechli poučku, že se musí hodně pít, protože to prospívá ledvinám. Toto tvrzení je docela dvousečné a je i není pravda. Určitě jsou ohroženy ledviny u osob, které se pohybují na hraně dehydratace nebo jsou přímo dehydrováni. Nejčastěji jde o ty, kteří pijí málo tekutin a mnoho šálků kávy denně nebo holdují alkoholu. Nefrony pak prochází příliš koncentrovaná moč, což je zatěžuje a může dojít k jejich poškození. Naopak lidé, kteří pijí extrémní množství tekutin, tak také přetěžují ledviny, protože nefrony naopak musí filtrovat velké množství krve a produkují hodně moči. Ideální příjem tekutin by se mě pohybovat kolem 2 až 3 litrů za den s ohledem na tělesnou konstituci, fyzické výkony a teplotu okolního prostředí. Protože pokud se potíme, je nutné adekvátně doplňovat tekutiny.
Pro pitný režim je nejvhodnější ideálně čistá voda, která může být dochucována citrusy. Měli bychom dát však pozor, aby na kůru z citrusů, pokud nejsou v bio kvalitě. Kůra z konvenčně pěstovaných citrusů obsahuje řadu chemických látek, které jsou aplikovány jako postřiky, proto je nutné ji oloupat. Vodu také můžeme ochutit bylinkami nebo přírodními nedoslazovanými zeleninovými či ovocnými šťávami. Nezapomínejme ani na čaje, které jsou skvělé nejenom v chladném období. Ať už třeba kvalitní lístkové čaje, jež jsou zdrojem antioxidantů anebo bylinkové odvary. Právě některé bylinky mají také pozitivní vliv na funkci ledvin. Mezi takové můžeme zařadit třeba Zlatobýl obecný a Zlatobýl kanadský, které mohou ochránit ledviny například vůči nefrotoxicitě paracetamolu. Dále dobrý vliv na ledviny mají i Svízel siřišťový, Bříza bělokorá, Medvědice lékařská, Lichořeřišnice či kořen pampelišky.
Sůl a minerály
„Sůl nedělá ledvinám dobře.“ Toto tvrzení zná také asi každý. A je to tak, pokud chceme svým ledvinám ulevit, měli bychom vědět, kolik solíme a jakou solí a také to, které potraviny jsou bohaté na rizikové minerály, protože sodík a další minerální látky jsou z krve filtrovány v nefronech. Pokud jich je hodně, mohou nefrony poškozovat. Proto bychom se měli držet následujících doporučení:
- Omezte příjem sodíku na < 2,4 g/den.
- Omezte příjem fosforu na 800-1000 mg/den: nachází se v nealkoholických nápojích, mléčných výrobcích, luštěninách, ořeších, arašídovém másle, čokoládě.
- Omezte příjem draslíku: luštěniny, čokoláda, ořechy, semínka, banány, škrobová zelenina, rajčata, avokádo, špenát, houby, zeleninové a ovocné šťávy, sušené ovoce, peckoviny.
Vysoký příjem bílkovin
Bílkoviny ve velkém množství také mohou poškozovat ledviny. Ačkoliv jsou diety s vysokým obsahem bílkovin efektivní a populární při hubnutí nebo při tvorbě svalové hmoty, tak mohou u některých (zejména rizikových) osob vyvolat onemocnění ledvin. Pro ledviny jsou více nebezpečnější bílkoviny živočišného původu, než ty rostlinné, na což bychom měli myslet při sestavování jídelníčku. Samozřejmě bílkoviny jsou důležité, ale nic se nemá přehánět. Vysoký příjem živočišných bílkovin jde často ruku v ruce i s vysokým příjmem soli
Bylinky a vitální houby…
Kromě již výše zmíněných bylinek existuje řada dalších rostlin a vitálních hub, jejichž pravidelné užívání má pozitivní vliv na funkci ledvin. Jde o efekt řady bioaktivních látek, které mají zejména antioxidační a protizánětlivou aktivitu. Můžeme jmenovat například Kurkumu, Pelyněk Japonský, Slanorožec evropský, Klanoprašku čínskou a z vitálních hub jde třeba o Cordyceps nebo Reishi.
LITERÁRNÍ PŘEHLED:
- BRADIC, Jovana, Anica PETKOVIC a Marina TOMOVIC. PHYTOCHEMICAL AND PHARMACOLOGICAL PROPERTIES OF SOME SPECIES OF THE GENUS GALIUM L. (GALIUM VERUM AND MOLLUGO). Serbian Journal of Experimental and Clinical Research[online]. 2021, 22(3), 187 – 193. [GoogleScholar]
- RAHIMI, Omid, Nilufar ASADI LOUIE, Alireza SALEHI, Firouz FAED MALEKI a Anurag SHARMA. Hepatorenal Protective Effects of Hydroalcoholic Extract of Solidago canadensis L. against Paracetamol-Induced Toxicity in Mice. Journal of Toxicology[online]. 2022, 2022, 1-11. ISSN 1687-8205. DOI: 10.1155/2022/9091605 [GoogleScholar] [PubMed]
- CHUMAK, O., Y. BEZRUKAVYI a L. MALOSHTAN. STUDIES OF THE ANTI-INFLAMMATORY AND DIURETIC PROPERTIES OF TABLETS WITH DENSE EXTRACT OF BETULA PENDULA LEAVE. Danish Scientific Journal[online]. 2021, (19), 46 – 47. [GoogleScholar]
- STEPHENS, Carissa a Tim JEWELL. Kidney Overview. Healthline[online]. 20.1.2023. Dostupné z: https://www.healthline.com/human-body-maps/kidney
- KO, Gang-Jee, Connie M. RHEE, Kamyar KALANTAR-ZADEH a Shivam JOSHI. The Effects of High-Protein Diets on Kidney Health and Longevity. Journal of the American Society of Nephrology[online]. 2020, 31(8), 1667-1679. ISSN 1046-6673. DOI: 10.1681/ASN.2020010028 [GoogleScholar] [PubMed]
- ON, Jeong-Yeon, Jeong-Mee KIM, Damini KOTHARI a Soo-Ki KIM. Antioxidant Properties and Kidney Cell Protection by the Extracts of Curcuma longa, Artemisia princeps, Salicornia herbacea, and Schisandra chinesis. Fermentation[online]. 2022, 8(12). ISSN 2311-5637. DOI: 10.3390/fermentation8120702 [GoogleScholar]