• Klinika
    • Klinika IFMV
    • Náš tým
    • Ceník
    • Testy FM
    • Programy redukce váhy
    • Měření Inbody 770
    • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
    • Terapie červeným světlem
    • Reference
    • Pracovní příležitosti
  • Programy funkční medicíny
    • Program pro lékaře
    • Program pro farmaceuty
    • Program pro zdravotníky
    • Absolventi programů FM
    • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
    • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
  • Kurzy pro veřejnost
  • Semináře a besedy
    • Online
    • Prezenční
  • Členství
    • Informace
    • Pro zdravotníky
    • Pro nezdravotníky
  • Blog
    • Zajímavosti
  • O nás
  • Kontakt
      • Košík

        0
    28. října 372/5, Praha 1 Staré město (1. patro)
    Pondělí - Pátek 8.00 - 18.00
    +420 704 285 489
    info@ifmv.cz
    RegistrovatPřihlásit
    IFMV
    • Klinika
      • Klinika IFMV
      • Náš tým
      • Ceník
      • Testy FM
      • Programy redukce váhy
      • Měření Inbody 770
      • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
      • Terapie červeným světlem
      • Reference
      • Pracovní příležitosti
    • Programy funkční medicíny
      • Program pro lékaře
      • Program pro farmaceuty
      • Program pro zdravotníky
      • Absolventi programů FM
      • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
      • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
    • Kurzy pro veřejnost
    • Semináře a besedy
      • Online
      • Prezenční
    • Členství
      • Informace
      • Pro zdravotníky
      • Pro nezdravotníky
    • Blog
      • Zajímavosti
    • O nás
    • Kontakt
        • Košík

          0

      Blog

      • Domů
      • Blog
      • Blog
      • S čím nám mohou pomoci zelené potraviny a kdy bychom se jim měli raději vyhnout

      S čím nám mohou pomoci zelené potraviny a kdy bychom se jim měli raději vyhnout

      • Publikoval Mgr. Ing. Magdaléna Navrátilová
      • Kategorie Blog, Zdraví
      • Datum 19. 1. 2023
      Zelené potraviny

      Zelené potraviny, jak už název napovídá, obsahují velké množství zeleného přírodního barviva, takzvaného chlorofylu. Jedná se jak o rostliny, tak o různé řasy. Přesná specifikace, co pojem „zelená potravina“ znamená, neexistuje. Co všechno si tedy můžeme pod tímto pojmem představit? Z rostlin se dá to této kategorie zařadit tmavě zelená listová zelenina, jako je kadeřávek, mangold, kapusta či špenát, jejichž zelené listy mají vysoký obsah chlorofylu, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Na trhu se můžeme setkat i s potravními doplňky například ze zeleného ječmene či pšenice. V tomto případě se jedná o mladé rostliny, nikoli o jejich nedozrálé obilky. Mezi zelené potraviny se někdy řadí i vojtěška, kdy se bavíme jen o rostlině a jejích listech, nikoliv plodech. Významnou podskupinu zelených potravin tvoří také sladkovodní i mořské řasy, jako jsou chlorela, spirulina či kelp.

      Zelené potraviny jsou poměrně širokou skupinou rostlin a řas, kdy jejich jednoznačným pojítkem je již zmíněný vysoký obsah chlorofylu. Chlorofyl je zde velmi důležitý, neboť jeho působením v rostlinách či řasách vzniká kyslík, který potřebujeme k životu. Věděli jste, že chemická struktura chlorofylu je téměř totožná s lidským krevním barvivem hemoglobinem, akorát uvnitř struktury chlorofylu je navázána molekula hořčíku, kdežto v hemoglobinu najdeme molekulu železa?

      Zelené rostliny a řasy obsahují řadu vitamínů, enzymů a bioaktivních látek. Jejich obsah se liší v závislosti na typu rostliny či řasy. Jednotlivé druhy se od sebe mohou odlišovat složením i podle lokace pěstování či sběru, klimatických podmínkách, odrůdě či způsobu pěstování. Při výběru zelené potraviny či potravního doplňku bychom proto měli dávat pozor právě na původ. U listové zeleniny, pícnin a obilovin se budeme bavit minimálně o bio certifikátech, u řas by měly být k dispozici i certifikáty z akreditovaných laboratoří například o obsahu těžkých kovů. A proč?

      Detoxikace a detoxikace naopak…

      Zejména sladkovodní řasa chlorella je známá pro svou schopnost vázat těžké kovy. Bývá často používaná při různých detoxikačních kůrách jako chelatační činidlo, kdy odvádí z lidského těla toxické těžké kovy. Chlorella má ovšem tuto vlastnost pořá. Pokud je tedy pěstovaná v prostředí s obsahem těžkých kovů, naváže je do sebe již během svého růstu. Poměrně náchylný na chemické kontaminanty je i kelp, zejména pokud je sbírán volně z moří.

      Chceme-li tedy užívat řasy ve formě doplňků stravy, je potřeba ohlídat si, aby je jednalo o co nejčistší produkt. Někteří výrobci používají při výrobě tablet či prášků zároveň různá aditiva, která mohou zbytečně zatěžovat organismus. Vyberte si takový výrobek, ať je v co nejpřírodnější formě. Takové produkty najdete například v eshopu Puravia.

      Detoxikaci pomocí chlorelly doporučujeme vyzkoušet ideálně přímo v rámci detoxikační kůry, která je rozvržena do konkrétních fází, během kterých se liší jednak množství konzumované chlorelly, ale klade se důraz i na vhodnou stravu. Některé detoxikační procesy je možno podpořit bylinami, například bazalkou, anebo vhodně zvoleným pohybem či koupelemi.

      TIP: Pokud užíváme chlorellu jenom jako doplněk stravy, pro její bohaté nutriční vlastnosti a současně do našeho jídelníčku zařazujeme ryby a mořské živočichy, je velice vhodné užívat chlorellu před konzumací takovýchto potravin. A proč?

      Mořští živočichové a ryby mají velké riziko obsahu kontaminujících látek, zejména těžkých kovů. Pokud chlorellu budeme konzumovat ve stejný čas, jako tyto potraviny, může být značná část těžkých kovů absorbovaná chlorellou již v trávicí soustavě, aniž by se vstřebala do těla.

      Zelená listová zelenina je poměrně bohatá na vlákninu, jejíž konzumace je prospěšná a také má významnou roli v přirozených detoxikačních procesech lidského těla.

      Poruchy srážlivosti krve

      Ačkoli jsou zelené potraviny nutričně bohaté a mají různé pozitivní fyziologické účinky na organismus, existuje skupina lidí, kteří se jim musí vyhnout. Jde o pacienty, kteří mají problémy s ředěním krve a užívají warfarin nebo obdobné léky, u nichž dochází k interakci s vitamínem K. Vitamín K je velmi důležitý pro řadu metabolických procesů v organismu, ale při léčbě těmito léčivy by se měli pacienti vyhnout konzumaci potravin, které obsahují vitamín K ve významnějších množstvích. Mezi ně lze zařadit právě i zelené potraviny.

      TIP: Pokud patříte do této skupiny pacientů a chtěli byste zařadit zelené potraviny do svého jídelníčku, doporučujeme jejich užívání konzultovat s vaším lékařem.

      Nadváha, obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka II. typu a další související zdravotní obtíže…

      Konzumace zelených potravin je obecně spojována s hubnutím a „očištěním“ organismu. Zelené potraviny jsou bohaté na vlákninu a živiny a jakmile je začneme pravidelně konzumovat, můžeme pocítit změnu na svém těle. U někoho může dojít k přílivu energie, u někoho může dojít k úbytku na váze, nebo se může zlepšit kvalita kůže. Řada zelených potravin obsahuje kromě již zmíněných živin i antioxidanty a bioaktivní látky, které přispívají například ke snížení krevního cukru či cholesterolu.

      Těhotenství, kojení

      Období těhotenství a kojení je spojeno se zvýšeným nárokem těla ženy na příjem kvalitních živin. Zelené potraviny mohou být jedním ze skvělých zdrojů bílkovin, vitamínů a minerálů. Zde je ovšem obzvláště důležité dbát na jejich kvalitu a původ, aby se do těla matky nedostaly škodlivé látky, které mohou ovlivnit život a zdraví nenarozeného miminka nebo kojeného dítěte.

      Můžeme opět vyzdvihnout řasy chlorellu a spirulinu, které mají velmi dobré nutriční složení a jsou určitě vhodné zejména, pokud je žena ohrožena anémií či nedostatkem bílkovin.

      Antinutriční látky

      Toto téma je poměrně široké a nebudeme zabíhat do detailů. Nicméně je třeba jej zmínit, protože některé zelené potraviny, zejména listová zelenina, je obsahují. Špenát a mangold obsahují kyselinu šťavelovou, která tvoří s vápníkem soli, které se mohou ukládat ve formě kamenů v močových cestách. Na častou konzumaci většího množství špenátu či mangoldu by si měli dát pozor zejména ti, kteří k tomuto onemocnění mají sklony. Zdraví jedinci by měli vzít v potaz, že nic se nemá přehánět, protože v extrémních případech může dojít k narušení rovnováhy hospodaření organismu s vápníkem. Nicméně kapusta nebo kadeřávek naopak obsahují poměrně velmi malé množství šťavelanů. Nejlepším řešením je pestrost jídelníčku a suroviny obměňovat. Další skupinou antinutrientů, kterou by bylo vhodné v tomto kontextu zmínit, jsou fytáty. Tyto látky nejsou sice v zelených potravinách obsaženy ve významných množstvích, ale zato je často najdeme v různých semenech. Právě semínka, ať už slunečnicová, dýňová, konopná či jiná, bývají často součástí smoothies či salátů. Fytáty blokují vstřebávání zejména minerálních látek do organismu, může tak dojít k situaci, kdy sice konzumujeme vyváženou stravu, ale některé důležité látky se přitom téměř nevstřebávají. Největší nebezpečí hrozí lidem, kteří se stravují pouze rostlinnou stravou, neboť u nich může dojít v krajním případě až k velmi nízkým příjmům nezbytných živin, což může ohrožovat zdraví organismu. Fytáty můžeme inaktivovat namáčením ve vodě, fermentací, klíčením či tepelnou úpravou. Jestliže vás toto téma zajímá a chtěli dozvědět více informací o antinutričních látkách v potravinách, tak v nabídce online kurzů na naší klinice máme seminář na téma Antinutrienty v rostlinné stravě a jejich redukce. https://ifmv.cz/seminare/antinutrienty-v-rostlinne-strave-a-jejich-redukce/

      Antioxidanty

      Toto slovo začíná sice na ANTI, ale tentokrát má pozitivní význam. Zelené potraviny jsou bohaté právě na živiny, minerální látky a vitamíny, které často plní úlohu i antioxidantů. Antioxidanty působí v těle jako taková „policie“, kdy se podílí na likvidaci škodlivin. Účastní se mnoha metabolických dějů a jejich úloha je ochraňovat buňky před negativními vlivy a prodlužovat jejich život. Zjednodušeně řečeno, kdo má dostatek antioxidantů, stárne pomaleji. Pokud se chcete o antioxidantech dozvědět více, máme nyní v nabídce kurz pro veřejnost: Prodlužte své mládí, zaměřte se na antioxidanty https://ifmv.cz/seminare/prodluzte-sve-mladi-zamerte-se-na-antioxidanty/

      Zařadit do svého jídelníčku zelené potraviny ve většině případů není vůbec na škodu, zvláště pokud jste se rozhodli například začít hubnout anebo chcete zlepšit vaší odolnost a zdraví organismu. Mějte ale na paměti, že je víc než vhodné udělat změny i v životosprávě. Také nezapomeňte, že všeho je třeba s mírou a nic se nemá přehánět. J

      Pokud vás trápí nedostatek času na přípravu smoothie nebo nedostatek kvalitních surovin, mohou být řešením výrobky od firmy Nuzest, které jsou v nabídce eshopu Puravia. Například tento prášek pro přípravu zeleného smoothie https://www.puravia.cz/good-green-vitality–750-g/

      LITERÁRNÍ PŘEHLED

      1. JARA-YÁÑEZ, Roddy, Andrés MEYNARD, Gladys ACOSTA, et al. Negative Consequences on the Growth, Morphometry, and Community Structure of the Kelp Macrocystis pyrifera (Phaeophyceae, Ochrophyta) by a Short Pollution Pulse of Heavy Metals and PAHs. Toxics[online]. 2021, 9(8). ISSN 2305-6304. DOI: 10.3390/toxics9080190 [GoogleScholar] [PubMed]
      2. SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU WARFARIN: Příloha č. 3 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp. zn.:sukls103609/2008, sukls103610/2008. SUKL, 2010.
      3. TAN, Christina San San a Shaun Wen Huey LEE. Warfarin and food, herbal or dietary supplement interactions: A systematic review. British Journal of Clinical Pharmacology[online]. 2021, 87(2), 352-374. ISSN 0306-5251. DOI: 10.1111/bcp.14404 [GoogleScholar] [PubMed]
      4. FARSANI, Masomeh Khosravi, Esmaiel AMRAIE, Peyman KAVIAN a Mahtab KESHVARI. Effects of aqueous extract of alfalfa on hyperglycemia and dyslipidemia in alloxan-induced diabetic Wistar rats. Interventional Medicine and Applied Science[online]. 2016, 8(3), 103-108. ISSN 2061-1617. DOI: 10.1556/1646.8.2016.3.5 [GoogleScholar] [PubMed]
      5. JONES, Taylor a Kathy W. WARWICK. Alfalfa. Healthline[online]. 2021, 29.9.2021 [cit. 2023-01-05]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/alfalfa
      6. ARNARSON, Atli. How to Reduce Antinutrients in Foods. Healthline[online]. 2017, 4.6.2017 [cit. 2023-01-05]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/how-to-reduce-antinutrients
      7. GROSSHAGAUER, Silke, Klaus KRAEMER a Veronika SOMOZA. The True Value of Spirulina. Journal of Agricultural and Food Chemistry[online]. 2020, 68(14), 4109-4115. ISSN 0021-8561. DOI: 10.1021/acs.jafc.9b08251 [GoogleScholar] [PubMed]
      • Sdílet:
      author avatar
      Mgr. Ing. Magdaléna Navrátilová

      Magda pochází z rodiny agronoma, jako dítě tak trávila léto v obklopení kombajnů. Od dětství proto měla blízko k přírodě a zvířatům. První brigády rovněž absolvovala v zemědělské firmě, a sice u lopaty na sile. To vše ji ovlivnilo při výběru vysoké školy. Úspěšně vystudovala magisterský obor Kvalita a bezpečnost potravin na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. Při magisterském studijním programu dokázala získat i titul inženýrský, a to v oboru Technologie potravin na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Právě studium na Veterinární a farmaceutické univerzitě jí umožnilo nahlédnout do fungování mnoha potravinářských provozů. V rámci praxe se mimo jiné účastnila i kontrol s Krajskou veterinární správou.
      Po studiu na vysoké škole pracovala v potravinářství a vystřídala pozice v několika potravinářských firmách, a to jak na odděleních kvality potravin, tak i ve vývoji nových výrobků či zavádění nových technologií. Před nástupem na mateřskou dovolenou pracovala jako vedoucí laboratoře v nadnárodní korporaci.
      Magda říká: „Potravinářství se od dob totality velice změnilo a platí přísnější pravidla a legislativa. Na oddělení kvality jsou lidé, kteří mají tento obor vystudován, znají rizika a umějí kriticky myslet. Nicméně pořád je to obor, který je o lidech a o penězích. Potraviny lze vyrábět šetrně k životnímu prostředí, z kvalitních surovin a vhodnými postupy. Stejně jako lze pěstovat rostliny a chovat dobytek ekologicky s minimálními následky k ekosystémům. Nicméně nic není černobílé a vše má svá pozitiva i negativa. Chtěla bych, aby širší veřejnost porozuměla cestě potraviny od jejího úplného počátku, kdy začne vznikat, až po její konec, kdy skončí na vidličce spotřebitele. Také tomu, že my sami svým jednáním a chováním přispíváme ke znečišťování země a je třeba myslet na to, abychom svůj dopad na životní prostředí minimalizovali. Pokud toto neuděláme, tak budeme dál a dál jíst kontaminované potraviny s aditivy a rezidui pesticidů, protože to celé je jeden velký koloběh a všechno souvisí se vším.“
      Magda nám v IFMV pomáhá s research a psaním odborných i blogových článků.

      Předchozí příspěvek

      Podpora přirozených detoxikačních procesů
      19. 1. 2023

      Další příspěvek

      Jak podpořit ledviny z pohledu funkční medicíny
      2. 2. 2023

      Mohlo by se Vám také líbit

      seminar-funkcni-vyzivy-ifmv-2023
      Jak podpořit ledviny z pohledu funkční medicíny
      2 února, 2023
      Zelené potraviny
      S čím nám mohou pomoci zelené potraviny a kdy bychom se jim měli raději vyhnout
      19 ledna, 2023
      detoxikační procesy
      Podpora přirozených detoxikačních procesů
      5 ledna, 2023

      Zanechat odpověď Zrušit odpověď na komentář

      Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

      Hledat

      antioxidanty

      Štítky

      alergie antibiotika ATB butyrát Covid-19 cévy dehydratace DNA děti genetika geny homocystein hormony imunita imunitní systém infekce játra jód jóga klíště koronavirus lymská borelióza metabolismus mikrobiom mikroflora minerály nadledvinky nervová soustava non toxic opalování paraziti prebiotika probiotika propustné střevo psychika SIBO smích stres testování testy funkční medicíny trombóza výživa zácpa štítná žláza železo
      logo-ifmv-white

      +420 704 285 489

      info@ifmv.cz

      O NÁS

      Naším cílem je zviditelnění oboru funkční medicíny a výživy tak, aby se tento obor dostal do širšího povědomí, jak odborné tak i neodborné veřejnosti.

      PRÁVNÍ UJEDNÁNÍ

      • Zpracování osobních údajů
      • Pravidla pro užívání cookies
      • Podmínky užívání stránek
      • Stížnosti
      • Stížnosti – formulář
      • Mimosoudní řešení sporů

      Obchod

      • Přihlášení
      • Košík
      • Pokladna
      • Platební podmínky
      • Obchodní podmínky

      Rýchle odkazy

      • Prezenční semináře
      • Online semináře
      • Členství pro nezdravotníky
      • Členství pro zdravotníky
      • Klinika IFMV
      • Kontakt

      Copyright © 2022 IFMV

      • Zpracování osobních údajů
      • Pravidla pro užívání cookies
      • Podmínky užívání stránek
      • Stížnosti
      • Stížnosti – formulář
      • Mimosoudní řešení sporů

      Přihlaste se ke svému účtu

      Zapomněli jste heslo?

      Ještě nejste členem? Registrovat se

      Registrovat nový účet

      Již jste členem? Přihlásit se

      Spravovat Souhlas s cookies
      Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
      Funkční Vždy aktivní
      Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
      Předvolby
      Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
      Statistiky
      Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
      Marketing
      Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
      Spravovat možnosti Manage services Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
      Zobrazit předvolby
      {title} {title} {title}