• Klinika
    • Klinika IFMV
    • Náš tým
    • Ceník
    • Testy FM
    • Programy redukce váhy
    • Měření Inbody 770
    • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
    • Terapie červeným světlem
    • Reference
    • Pracovní příležitosti
  • Programy funkční medicíny
    • Program pro lékaře
    • Program pro farmaceuty
    • Program pro zdravotníky
    • Absolventi programů FM
    • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
    • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
  • Kurzy pro veřejnost
  • Semináře a besedy
    • Online
    • Prezenční
  • Členství
    • Informace
    • Pro zdravotníky
    • Pro nezdravotníky
  • Blog
    • Zajímavosti
  • O nás
  • Kontakt
    • Košík

      0
28. října 372/5, Praha 1 Staré město (1. patro)
Pondělí - Pátek 8.00 - 18.00
+420 704 285 489
info@ifmv.cz
RegistrovatPřihlásit
IFMV
  • Klinika
    • Klinika IFMV
    • Náš tým
    • Ceník
    • Testy FM
    • Programy redukce váhy
    • Měření Inbody 770
    • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
    • Terapie červeným světlem
    • Reference
    • Pracovní příležitosti
  • Programy funkční medicíny
    • Program pro lékaře
    • Program pro farmaceuty
    • Program pro zdravotníky
    • Absolventi programů FM
    • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
    • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
  • Kurzy pro veřejnost
  • Semináře a besedy
    • Online
    • Prezenční
  • Členství
    • Informace
    • Pro zdravotníky
    • Pro nezdravotníky
  • Blog
    • Zajímavosti
  • O nás
  • Kontakt
    • Košík

      0

Blog

  • Domů
  • Blog
  • Blog
  • Anti-aging

Anti-aging

  • Publikoval Mgr. Ing. Magdaléna Navrátilová
  • Kategorie Blog
  • Datum 17. 2. 2023
ifmv-antiaging-clanek

Již od dob první civilizace se lidé snaží zvrátit proces stárnutí. Existuje celá řada různých pověstí, mýtů a pohádek o elixíru života, či živé vodě. Ale přitom to, jak rychle budeme stárnout, určujeme především my sami. Jak? To je naše dnešní téma.

Stárnutí je přirozený proces, který spojuje všechny živé organismy. Každá buňka a každý živý organismus má svůj cyklus, během kterého se vyvine, žije a zemře. Vše je ovlivněno genetickými předpoklady a je úzce spojeno s vlivy způsobu života. Ovlivnit genetiku možné není, ale životní styl ovlivnit můžeme. Zastavit projevy stárnutí neumíme, nicméně na to, jak je brzdit, tak návod existuje. Stárnutí se dá definovat tak, že jsou postupně poškozovány jednotlivé části buněk, včetně těch klíčových. Organismus je toto poškození schopen kompenzovat řadou „opravných“ mechanismů, nicméně účinnost těchto oprav s časem klesá, chyby a poškození se hromadí, což vede ke snížení funkce dané tkáně a orgánu. Některé buňky v našem organismu se stále obnovují, jiné s námi žijí celý život, a když odumřou, tak už nejsou nahraditelné.

Stárnutí je zcela přirozený proces, ale my držíme v rukou ty pomyslné otěže a jsme schopni ovlivnit jeho rychlost. Jak, tak to my v Institutu funkční medicíny a výživy víme. A abyste to věděli i vy, tak jsme pro vás připravili, kromě tohoto článku, i nový Anti-anging program o kterém se můžete dozvědět konkrétní informace zde https://ifmv.cz/anti-aging/

Chemické látky v životním prostředí a v předmětech denní potřeby, v kosmetice, v lécích, rezidua v potravinách a pitné vodě, v ovzduší, akutní i chronický stres, infekční onemocnění, málo spánku, špatný životní styl, nezdravé potraviny, přepálené tuky, nepřiměřeně vysoký příjem cukru, nadváha a obezita. To je stále neúplný výčet toho, co nám pomáhá stárnout rychleji. Pojítkem těchto věcí je to, že na naše tělo a naše buňky působí obrovské množství volných radikálů a vyvolávají oxidační stres, který poškozuje buňky. Jednak se tím zvyšuje riziko vzniku vážných onemocnění, jako jsou například cukrovka nebo rakovina, ale také to přispívá k rychlejší degradaci buněk a jejich struktur bez možnosti některé z nich obnovit.

Vždyť hlavními příčinami úmrtí ve vyspělých zemích jsou nemoci jako již zmíněná rakovina, kardiovaskulární potíže či neurodegenerativní onemocnění, které úzce souvisejí se zdravím buněk.

Jako nejčastější projev stárnutí jsou ve společnosti zažité vrásky a prošedivělé vlasy. Ale přitom je toho více, člověk ztrácí energii a vytrvalost, fyzická kondice klesá a organismus je náchylnější k celé řadě nemocí. To všechno je důsledek toho, že buňky stárnou, ztrácí výkonost a to se projeví i na celku – lidském těle. V reklamách se denně setkáváme s nabídkou kosmetiky, která „zaručeně“ oddálí stárnutí kůže, různé její složky vrátí buňkám jejich elasticitu a podobně. Na klinikách plastické chirurgie také nabízejí široké spektrum úkonů, díky kterým je možné „zmást čas“. Ať už to je odstranění převislé kůže, napnutí kůže, injekce botoxu a další. Nicméně je to řešení, které je viditelné pouze zvenčí. Uvnitř přitom tělo může stárnout rychleji, protože mu budou špatně fungovat a odumírat buňky. Je opravdu nutné vnímat tělo jako celek.

Určitě už jste slyšeli o mitochondriích. Jde o organely uvnitř buněk, které se dají považovat za takové malé továrny na energii, protože produkují ATP (adenosintrifosfát), což je energie využitelná pro buňky a tím pak pro celý organismus. Díky ATP dýcháme, hýbeme se, myslíme a můžeme žít. Mitochondrie jsou ale velmi citlivé na poškození a to zejména volnými radikály. Pokud slábne výkon mitochondrií, slábnou i buňky a s nimi celé tělo.

Musíme tedy začít u mitochondrií…

Základem je nechat mitochondrie správně pracovat. Musí se jim dostat dobré a čisté „palivo“. Toto palivo jsou sacharidy a mastné kyseliny. Pokud je nevhodně složený jídelníček, který navíc obsahuje široké spektrum chemických látek, jak aditiv, tak kontaminantů, dochází v organismu k biochemickým reakcím, jež zapříčiní to, že mitochondrie přestávají správně fungovat a začínají odumírat. Samozřejmě celou tu dobu jsou mitochondrie vystaveny také i volným radikálům a oxidativnímu stresu, což jen umocňuje rychlost jejich poškozování.

V posledních letech vědecké výzkumy prokazují, že velmi pozitivní vliv na zdraví a funkci mitochondrií mají různé typy nízkosacharidových diet. Je to hlavně z důvodu, že pokud spalují mitochondrie cukr, tak při těchto procesech vzniká více volných radikálů, než když jsou jejich palivem mastné kyseliny. Samozřejmě nedílnou součástí těchto diet jsou „opravdové“ potraviny, jako zelenina, maso a člověk omezí konzumaci polotovarů, které bývají nejčastěji zdrojem „chemických koktejlů“ ve formě různých aditiv.

Kromě toho můžeme pomoci mitochondriím i jinak. Zhruba před 30 lety vědci zjistili, že intenzivní světlo z diod emitujících červené světlo podporuje růst a fotosyntézu rostlinných buněk. Původně šlo o objev, který měl studovat potenciál využití červeného světla pro kosmonauty během dlouhých cest do vesmíru, nicméně později se vědci začali věnovat i jeho aplikaci na živočišných buňkách a v medicíně. Princip působení červeného světla je takový, že v buňkách dochází k biochemickým reakcím, které stimulují mitochondrie. Červené světlo v podstatě zefektivňuje práci mitochondrií, které tak mohou produkovat více ATP, jež mohou buňky využít pro svou obnovu a „opravu“ případných poškození. Jde o unikátní metodu, kdy se využívá červeného světla o nízké vlnové délce a schopnosti proniknout až 5 cm pod kůži. Toto světelné záření nezpůsobuje žádné poškození pokožky a neobsahuje potencionálně škodlivé UV záření. Nezaměňujte si ho prosím s blízkým infračerveným světlem (near infrared, NIR), které má vyšší vlnovou délku a také jiné vlastnosti. Terapie červeným světlem zlepšuje například regeneraci kůže, pomáhá kožním buňkám udržet kolagen a pomáhá ulevovat od chronické i akutní bolesti.

Anti-anging na IFMV

Náš Anti-aging program je ucelený koncept postupů a procedur, které mají za cíl zpomalit stárnutí buněk. Jak kožních buněk, tak i těch uvnitř organismu. Jde o to dát všem buňkám to nejlepší, co je v našich možnostech a podpořit tak jejich regeneraci a udržet je co nejdéle v dobrém stavu. Na naší klinice zahrnuje tento program i terapii červeným světlem a také na vás čeká specializovaná anti-aging diagnostika a manuální omlazení obličeje.

Pokud vás náš nový Anti-aging program zaujal, rádi vás uvidíme v našem Institutu funkční medicíny a výživy. Bližší informace a kontakt, kde se objednat naleznete zde http://ifmv.cz/anti-aging/

Literární přehled:

  1. MARTIGNAGO, Cintia Cristina Santi, Carla Roberta TIM, Lívia ASSIS, Viviane Ribeiro DA SILVA, Estefany Camila Bonfim Dos SANTOS, Fabiana Nascimento VIEIRA, Nivaldo Antonio PARIZOTTO a Richard Eloin LIEBANO. Effects of red and near-infrared LED light therapy on full-thickness skin graft in rats. Lasers in Medical Science[online]. 2020, 35(1), 157-164. ISSN 0268-8921. DOI: 10.1007/s10103-019-02812-6 [PubMed] [GoogleScholar]
  2. PARK, In-Su, Phil-Sang CHUNG a Jin Chul AHN. Adipose-derived stromal cell cluster with light therapy enhance angiogenesis and skin wound healing in mice. Biochemical and Biophysical Research Communications[online]. 2015, 462(3), 171-177. ISSN 0006291X. DOI:10.1016/j.bbrc.2015.04.059 [PubMed] [GoogleScholar]
  3. SERGIY A. GULYAR a ZYNAIDA A. TAMAROVA. Innovative Light Therapy: 4. Influence of Polarization and Wavelength Range of Light on the Effectiveness of Its Pain Relief Action. Journal of US-China Medical Science. 2021, 18(1). ISSN 15486648. DOI: 10.17265/1548-6648/2021.01.001 [GoogleScholar]
  4. DE MAGALHÃES, João Pedro, Michael STEVENS a Daniel THORNTON. The Business of Anti-Aging Science. Trends in Biotechnology[online]. 2017, 35(11), 1062-1073. ISSN 01677799. DOI: 10.1016/j.tibtech.2017.07.004 [PubMed] [GoogleScholar]
  5. COBB, Cynthia a Jacquelyn CAFASSO. Red Light Therapy Benefits. Healthline[online]. 5.5.2020 [cit. 2023-02-09]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/red-light-therapy
  6. QU, Changbo, Jaap KEIJER, Merel J.W. ADJOBO-HERMANS, Melissa VAN DE WAL, Tom SCHIRRIS, Clara VAN KARNEBEEK, Yihang PAN a Werner J.H. KOOPMAN. The ketogenic diet as a therapeutic intervention strategy in mitochondrial disease. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology[online]. 2021, 138. ISSN 13572725. DOI: 1016/j.biocel.2021.106050 [PubMed] [GoogleScholar]
  • Sdílet:
author avatar
Mgr. Ing. Magdaléna Navrátilová

Magda pochází z rodiny agronoma, jako dítě tak trávila léto v obklopení kombajnů. Od dětství proto měla blízko k přírodě a zvířatům. První brigády rovněž absolvovala v zemědělské firmě, a sice u lopaty na sile. To vše ji ovlivnilo při výběru vysoké školy. Úspěšně vystudovala magisterský obor Kvalita a bezpečnost potravin na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. Při magisterském studijním programu dokázala získat i titul inženýrský, a to v oboru Technologie potravin na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Právě studium na Veterinární a farmaceutické univerzitě jí umožnilo nahlédnout do fungování mnoha potravinářských provozů. V rámci praxe se mimo jiné účastnila i kontrol s Krajskou veterinární správou.
Po studiu na vysoké škole pracovala v potravinářství a vystřídala pozice v několika potravinářských firmách, a to jak na odděleních kvality potravin, tak i ve vývoji nových výrobků či zavádění nových technologií. Před nástupem na mateřskou dovolenou pracovala jako vedoucí laboratoře v nadnárodní korporaci.
Magda říká: „Potravinářství se od dob totality velice změnilo a platí přísnější pravidla a legislativa. Na oddělení kvality jsou lidé, kteří mají tento obor vystudován, znají rizika a umějí kriticky myslet. Nicméně pořád je to obor, který je o lidech a o penězích. Potraviny lze vyrábět šetrně k životnímu prostředí, z kvalitních surovin a vhodnými postupy. Stejně jako lze pěstovat rostliny a chovat dobytek ekologicky s minimálními následky k ekosystémům. Nicméně nic není černobílé a vše má svá pozitiva i negativa. Chtěla bych, aby širší veřejnost porozuměla cestě potraviny od jejího úplného počátku, kdy začne vznikat, až po její konec, kdy skončí na vidličce spotřebitele. Také tomu, že my sami svým jednáním a chováním přispíváme ke znečišťování země a je třeba myslet na to, abychom svůj dopad na životní prostředí minimalizovali. Pokud toto neuděláme, tak budeme dál a dál jíst kontaminované potraviny s aditivy a rezidui pesticidů, protože to celé je jeden velký koloběh a všechno souvisí se vším.“
Magda nám v IFMV pomáhá s research a psaním odborných i blogových článků.

Předchozí příspěvek

Jak podpořit ledviny z pohledu funkční medicíny
17. 2. 2023

Další příspěvek

Jak na virová onemocnění z pohledu funkční medicíny
2. 3. 2023

Mohlo by se Vám také líbit

ifmv-stitna-zlaza
Štítná žláza
28 března, 2023
ifmv-co-znamena-jist-a-zit-zdrave
Co znamená jíst a žít zdravě
22 března, 2023
ifmv-mitochondrie
Mitochondrie
16 března, 2023

Zanechat odpověď Zrušit odpověď na komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

Hledat

antioxidanty

Štítky

alergie antibiotika ATB butyrát Covid-19 cévy dehydratace DNA děti genetika geny homocystein hormony imunita imunitní systém infekce játra jód jóga klíště koronavirus lymská borelióza metabolismus mikrobiom mikroflora minerály nadledvinky nervová soustava non toxic opalování paraziti prebiotika probiotika propustné střevo psychika SIBO smích stres testování testy funkční medicíny trombóza výživa zácpa štítná žláza železo
logo-ifmv-white

+420 704 285 489

info@ifmv.cz

O NÁS

Naším cílem je zviditelnění oboru funkční medicíny a výživy tak, aby se tento obor dostal do širšího povědomí, jak odborné tak i neodborné veřejnosti.

PRÁVNÍ UJEDNÁNÍ

  • Zpracování osobních údajů
  • Pravidla pro užívání cookies
  • Podmínky užívání stránek
  • Stížnosti
  • Stížnosti – formulář
  • Mimosoudní řešení sporů

Obchod

  • Přihlášení
  • Košík
  • Pokladna
  • Platební podmínky
  • Obchodní podmínky

Rýchle odkazy

  • Prezenční semináře
  • Online semináře
  • Členství pro nezdravotníky
  • Členství pro zdravotníky
  • Klinika IFMV
  • Kontakt

Copyright © 2022 IFMV

  • Zpracování osobních údajů
  • Pravidla pro užívání cookies
  • Podmínky užívání stránek
  • Stížnosti
  • Stížnosti – formulář
  • Mimosoudní řešení sporů

Přihlaste se ke svému účtu

Zapomněli jste heslo?

Ještě nejste členem? Registrovat se

Registrovat nový účet

Již jste členem? Přihlásit se

Spravovat Souhlas s cookies
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Manage services Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}