Jaký je rozdíl mezi krilovým a rybím olejem?
V dnešní době je oblíbeným způsobem doplňování omega-3 nenasycených mastných kyselin (NMK). Je všeobecně známo, že omega-3 NMK mají zdravotní benefity a působí na zdraví srdce a mozku. Jeho přínosy pocházejí především ze dvou typů omega-3 NMK – kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA). Avšak u jednotlivých produktů bychom měli vzít v úvahu nejen dostatečné množství EPA a DHA, koncentraci, úpravu, obsah vitamínů A a D, ale především zdroj, ze kterého jsou tyto kyseliny získávány.1
Většina omega-3 doplňků stravy je z ryb, které však nejsou primárním zdrojem těchto mastných kyselin, můžete si přečíst v článku zde. Kvůli vzrůstající poptávce ryb je v dnešní době rozšířený průmysl lovu a chování lososů. Bohužel tento průmysl je nedůvěryhodný a nemůžeme si být jisti, že ryba není kontaminovaná a obsahuje takové množství látek jako ryba, která žije ve volné přírodě.
Proto bychom si měli u všech zdrojů omega-3 NMK při nejmenším dávat pozor na výběr volně žijících ryb a vybírat opravdu kvalitní doplněk stravy, jako je například olej z tresčích jater. Nebo můžeme sáhnout po produktu omega-3 NMK z jiného zdroje.
Jednou z více šetrných zdrojů, co se týče životního prostředí a případné kontaminace, je získávání omega-3 NMK z mořských řas, nebo z krilového oleje. Avšak nepředbíhejme a podívejme se nejdříve na tzv. biologickou dostupnost zdrojů omega-3 NMK, tzn. vstřebávání dané látky do organismu. Čím vychytanější formu tohoto doplňku stravy budete konzumovat, tím lépe podpoříte vstřebávání této látky a následné účinky.
- Přírodní triacylglycerolová forma (TG) – tuky, které se běžně ukládají v těle a tvoří asi 95 % tuků ze stravy. Tato forma je nám nejvíce přirozenou, avšak tato forma může obsahovat nečistoty a nižší množství EPA/DHA.2
- Ethylesterová forma (EE) – tato forma je synteticky vytvořena tak, že je nejprve odstraněna molekula glycerolu, která se následně nahradí molekulou ethanolu (proces známý jako esterifikace). Tato forma se pyšní vysokým podílem EPA/DHA a nízkým obsahem nečistot. Avšak tato forma není pro člověka tak přirozená, jedná se spíše o koncentrát rybího oleje, než skutečný rybí olej. Některé studie poukazují, že tato forma není organismem dobře absorbována a využívána.3,4
- Syntetická triacylglycerolová forma (sTG) – ethylesterová forma může být pomocí reesterifikace přeměněna zpět na triglyceridovou formu. Tzn. že vznikají omega-3, které jsou ve formě, našemu tělu přirozené, a navíc v zcela čisté variantě s mnohem vyšší koncentrací EPA a DHA. Avšak tento krok je finančně náročný, a proto je mnoha výrobci vynechán. V této formě se nachází námi doporučovaný kvalitní olej z tresčích jater.
- Fosfolipidová forma (FF) – tato forma se od ostatních liší nejen její přirozeností pro náš organismus – fosfolipidy jsou strukturálními složkami všech našich buněk, ale také nesou odpovědnost za přenos EPA a DHA do buněk. Lze je nazvat přísadou, díky které je dodána buňce pružnost a umožněna cílená distribuce do příslušných tkání srdce, očí, mozku, kloubů, a do mnoha dalších orgánů našeho těla. Stručně řečeno, fosfolipidy usnadňují průchod mastných kyselin střevní stěnou, zvyšují jejich biologickou dostupnost a v konečném důsledku zlepšují asimilaci do různých buněk, protože právě fosfolipidy tvoří všechny buněčné membrány lidského těla.5
Málo známou variantou tohoto jedinečného fosfolipidového biomolekulárního profilu je krilový olej. Krilový olej (neboli Krill oil) je velmi bohatou na EPA a DHA variantou zdroje omega-3 NMK a je extrahován z Antarktického krilu – Euphausia superba , což je zooplanktonový korýš. Krilový olej má však mnohem více výhod včetně obsahu základní živiny cholinu, silných antioxidantů, vitamínů A a E, a astaxanthinu.
Astaxanthin je antioxidant vyskytující se přirozeně v mořských řasách a organismech, které jej konzumují. Astaxanthin dodává krilovému oleji načervenalé zbarvení, narozdíl od rybího oleje, který má spíše odstín žluté barvy. Jeho funkcí je především ochrana nenasycené vazby v mastné kyselině před oxidačním poškozením, což může následně ovlivnit biologickou dostupnost a účinky krilového oleje.5
Výzkum prokázal, že antioxidační a protizánětlivé vlastnosti astaxanthinu mohou mít přínosy pro zdraví srdce6 , mohou snižovat triglyceridy a zvyšovat HDL cholesterol v krvi, a to u lidí se zvýšenými hodnotami lipidů v krvi.7
Krilový olej ve formě fosfolipidů, nebo rybí olej ve formě triglyceridů?
V několika studiích a metastudiích jsou vedeny rozsáhlé diskuze, nejen o již zmíněných formách EE a sTG rybích olejů, ale také o fosfolipidové formě.
V jedné ze studií byl srovnáván účinek krilového a rybího oleje na hladinu krevních lipidů, konkrétně na celkový cholesterol, triglyceridy, HDL a LDL. Krilový olej byl podáván ve čtyřech různých dávkách, a to 1g/den, 1,5g/den, 2g/den, 3g/den. Rybí olej byl podáván v jedné dávce 3g/den. Autoři během této studie zjistili následující:
- Při příjmu krilového oleje ve všech dávkách, bylo dosaženo významného snížení hladin LDL cholesterolu cca 32-39 %, a zvýšení hladin HDL cholesterolu cca 44-59 %.
- Při příjmu rybího oleje nebylo dosaženo významného snížení hladin LDL cholesterolu a zvýšení hladin HDL bylo pouze o 4 %.
- Nižší dávky krilového oleje (1 a 1,5g/den) významně neovlivnili hladiny triglyceridů v krvi, avšak vyšší dávky krilového oleje (2 a 3g/den) snížily hladiny triglyceridů cca o 28 %.
- Příjem krilového oleje měl vliv na hladiny glukózy v krvi, ovlivnil její snížení cca o 5,6-6,3 %.
- Příjem rybího oleje snížila hladinu glukózy v krvi pouze o 3,3 %.
Lze říci, že v této studii si krilový olej vedl významně lépe, ve srovnání s rybím olejem. Je třeba si uvědomit, že dávky krilového oleje, které dosáhly nejlepších výsledků byly poměrně vysoké. Účastníci studie však po tomto terapeutickém období, přijímali udržovací dávku 0,5g/den po dobu 12 týdnů. Při těchto dávkách byly hodnoty LDL, triglyceridů a glukózy nejen udržovány na snížených hodnotách, ale dokonce se podařilo dané hodnoty stále snižovat.8
Ze zmíněné studie lze říci, že krilový olej má signifikantní vliv na krevní markery. Avšak co se týče rozdílů v biologické dostupnosti těchto olejů, studie jsou velmi omezené. Jejich interpretace je velmi obtížná, jelikož jsou použita odlišná množství EPA a DHA, odlišná doba trvání intervencí, a v neposlední řadě jsou EPA a DHA měřeny z dvou odlišných zdrojů (z plazmy, nebo celkového profilu krve). Takže na přesné porovnání si musíme ještě počkat. Ale to neznamená, že si nemůžeme tyto dvě formy vyzkoušet sami na sobě a zjistit, které jsou pro nás lepší variantou.
- Lands B. Historical perspectives on the impact of n-3 and n-6 nutrients on health. Prog Lipid Res. 2014 Jul;55:17-29. doi: 10.1016/j.plipres.2014.04.002. Epub 2014 Apr 30. PMID: 24794260.
- H Carlier, A Bernard, C Caselli. Digestion and absorption of polyunsaturated fatty acids. Reproduction Nutrition Development, EDP Sciences, 1991, 31 (5), pp.475-500
- Nordoy A, et al. Absorption of the n-3 eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids as ethyl esters and triglycerides by humans. Am J Clin Nutr 53:1185-90, 1991.
- Lawson LD and Hughes BG. Human absorption of fish oil fatty acids as triacylglycerols, free fatty acids, or ethyl esters. Biochem Biophys Res Comm, 156:328-35, 1988.
- WERNER, Anniek, Rick HAVINGA, Folkert KUIPERS a Henkjan J. VERKADE. Treatment of EFA deficiency with dietary triglycerides or phospholipids in a murine model of extrahepatic cholestasis. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology [online]. 2004, 286(5), G822-G832 [cit. 2021-03-12]. ISSN 0193-1857. Dostupné z: doi:10.1152/ajpgi.00425.2003
- Yoshida H, Yanai H, Ito K, Tomono Y, Koikeda T, Tsukahara H, Tada N. Administration of natural astaxanthin increases serum HDL-cholesterol and adiponectin in subjects with mild hyperlipidemia. Atherosclerosis. 2010 Apr;209(2):520-3. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2009.10.012. Epub 2009 Oct 14. PMID: 19892350.
- Pashkow FJ, Watumull DG, Campbell CL. Astaxanthin: a novel potential treatment for oxidative stress and inflammation in cardiovascular disease. Am J Cardiol. 2008 May 22;101(10A):58D-68D. doi: 10.1016/j.amjcard.2008.02.010. PMID: 18474276.
- Bunea R, El Farrah K, Deutsch L. Evaluation of the effects of Neptune Krill Oil on the clinical course of hyperlipidemia. Altern Med Rev. 2004 Dec;9(4):420-8. PMID: 15656713.