• Klinika
    • Klinika IFMV
    • Náš tým
    • Ceník
    • Testy FM
    • Programy redukce váhy
    • Měření Inbody 770
    • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
    • Terapie červeným světlem
    • Reference
    • Pracovní příležitosti
  • Programy funkční medicíny
    • Program pro lékaře
    • Program pro farmaceuty
    • Program pro zdravotníky
    • Absolventi programů FM
    • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
    • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
  • Kurzy pro veřejnost
  • Semináře a besedy
    • Online
    • Prezenční
  • Členství
    • Informace
    • Pro zdravotníky
    • Pro nezdravotníky
  • Blog
    • Zajímavosti
  • O nás
  • Kontakt
      • Košík

        0
    28. října 372/5, Praha 1 Staré město (1. patro)
    Pondělí - Pátek 8.00 - 18.00
    +420 704 285 489
    info@ifmv.cz
    RegistrovatPřihlásit
    IFMV
    • Klinika
      • Klinika IFMV
      • Náš tým
      • Ceník
      • Testy FM
      • Programy redukce váhy
      • Měření Inbody 770
      • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
      • Terapie červeným světlem
      • Reference
      • Pracovní příležitosti
    • Programy funkční medicíny
      • Program pro lékaře
      • Program pro farmaceuty
      • Program pro zdravotníky
      • Absolventi programů FM
      • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
      • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
    • Kurzy pro veřejnost
    • Semináře a besedy
      • Online
      • Prezenční
    • Členství
      • Informace
      • Pro zdravotníky
      • Pro nezdravotníky
    • Blog
      • Zajímavosti
    • O nás
    • Kontakt
        • Košík

          0

      Blog

      • Domů
      • Blog
      • Blog
      • Jaký je rozdíl mezi krilovým a rybím olejem?

      Jaký je rozdíl mezi krilovým a rybím olejem?

      • Publikoval Kristýna Jelínková
      • Kategorie Blog
      • Datum 24. 3. 2021
      oleje

      V dnešní době je oblíbeným způsobem doplňování omega-3 nenasycených mastných kyselin (NMK). Je všeobecně známo, že omega-3 NMK mají zdravotní benefity a působí na zdraví srdce a mozku. Jeho přínosy pocházejí především ze dvou typů omega-3 NMK – kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA). Avšak u jednotlivých produktů bychom měli vzít v úvahu nejen dostatečné množství EPA a DHA, koncentraci, úpravu, obsah vitamínů A a D, ale především zdroj, ze kterého jsou tyto kyseliny získávány.1

      Většina omega-3 doplňků stravy je z ryb, které však nejsou primárním zdrojem těchto mastných kyselin, můžete si přečíst v článku zde. Kvůli vzrůstající poptávce ryb je v dnešní době rozšířený průmysl lovu a chování lososů. Bohužel tento průmysl je nedůvěryhodný a nemůžeme si být jisti, že ryba není kontaminovaná a obsahuje takové množství látek jako ryba, která žije ve volné přírodě.

      Proto bychom si měli u všech zdrojů omega-3 NMK při nejmenším dávat pozor na výběr volně žijících ryb a vybírat opravdu kvalitní doplněk stravy, jako je například olej z tresčích jater. Nebo můžeme sáhnout po produktu omega-3 NMK z jiného zdroje.

      Jednou z více šetrných zdrojů, co se týče životního prostředí a případné kontaminace, je získávání omega-3 NMK z mořských řas, nebo z krilového oleje. Avšak nepředbíhejme a podívejme se nejdříve na tzv. biologickou dostupnost zdrojů omega-3 NMK, tzn. vstřebávání dané látky do organismu. Čím vychytanější formu tohoto doplňku stravy budete konzumovat, tím lépe podpoříte vstřebávání této látky a následné účinky.

      • Přírodní triacylglycerolová forma (TG) – tuky, které se běžně ukládají v těle a tvoří asi 95 % tuků ze stravy. Tato forma je nám nejvíce přirozenou, avšak tato forma může obsahovat nečistoty a nižší množství EPA/DHA.2
      • Ethylesterová forma (EE) – tato forma je synteticky vytvořena tak, že je nejprve odstraněna molekula glycerolu, která se následně nahradí molekulou ethanolu (proces známý jako esterifikace). Tato forma se pyšní vysokým podílem EPA/DHA a nízkým obsahem nečistot. Avšak tato forma není pro člověka tak přirozená, jedná se spíše o koncentrát rybího oleje, než skutečný rybí olej. Některé studie poukazují, že tato forma není organismem dobře absorbována a využívána.3,4
      • Syntetická triacylglycerolová forma (sTG) – ethylesterová forma může být pomocí reesterifikace přeměněna zpět na triglyceridovou formu. Tzn. že vznikají omega-3, které jsou ve formě, našemu tělu přirozené, a navíc v zcela čisté variantě s mnohem vyšší koncentrací EPA a DHA. Avšak tento krok je finančně náročný, a proto je mnoha výrobci vynechán. V této formě se nachází námi doporučovaný kvalitní olej z tresčích jater.
      • Fosfolipidová forma (FF) – tato forma se od ostatních liší nejen její přirozeností pro náš organismus – fosfolipidy jsou strukturálními složkami všech našich buněk, ale také nesou odpovědnost za přenos EPA a DHA do buněk. Lze je nazvat přísadou, díky které je dodána buňce pružnost a umožněna cílená distribuce do příslušných tkání srdce, očí, mozku, kloubů, a do mnoha dalších orgánů našeho těla. Stručně řečeno, fosfolipidy usnadňují průchod mastných kyselin střevní stěnou, zvyšují jejich biologickou dostupnost a v konečném důsledku zlepšují asimilaci do různých buněk, protože právě fosfolipidy tvoří všechny buněčné membrány lidského těla.5

      Málo známou variantou tohoto jedinečného fosfolipidového biomolekulárního profilu je krilový olej. Krilový olej (neboli Krill oil) je velmi bohatou na EPA a DHA variantou zdroje omega-3 NMK a je extrahován z Antarktického krilu – Euphausia superba , což je zooplanktonový korýš. Krilový olej má však mnohem více výhod včetně obsahu základní živiny cholinu, silných antioxidantů, vitamínů A a E, a astaxanthinu.

      Astaxanthin je antioxidant vyskytující se přirozeně v mořských řasách a organismech, které jej konzumují. Astaxanthin dodává krilovému oleji načervenalé zbarvení, narozdíl od rybího oleje, který má spíše odstín žluté barvy. Jeho funkcí je především ochrana nenasycené vazby v mastné kyselině před oxidačním poškozením, což může následně ovlivnit biologickou dostupnost a účinky krilového oleje.5

      Výzkum prokázal, že antioxidační a protizánětlivé vlastnosti astaxanthinu mohou mít přínosy pro zdraví srdce6 , mohou snižovat triglyceridy a zvyšovat HDL cholesterol v krvi, a to u lidí se zvýšenými hodnotami lipidů v krvi.7

      Krilový olej ve formě fosfolipidů, nebo rybí olej ve formě triglyceridů?

      V několika studiích a metastudiích jsou vedeny rozsáhlé diskuze, nejen o již zmíněných formách EE a sTG rybích olejů, ale také o fosfolipidové formě.

      V jedné ze studií byl srovnáván účinek krilového a rybího oleje na hladinu krevních lipidů, konkrétně na celkový cholesterol, triglyceridy, HDL a LDL. Krilový olej byl podáván ve čtyřech různých dávkách, a to 1g/den, 1,5g/den, 2g/den, 3g/den. Rybí olej byl podáván v jedné dávce 3g/den. Autoři během této studie zjistili následující:

      • Při příjmu krilového oleje ve všech dávkách, bylo dosaženo významného snížení hladin LDL cholesterolu cca 32-39 %, a zvýšení hladin HDL cholesterolu cca 44-59 %.
      • Při příjmu rybího oleje nebylo dosaženo významného snížení hladin LDL cholesterolu a zvýšení hladin HDL bylo pouze o 4 %.
      • Nižší dávky krilového oleje (1 a 1,5g/den) významně neovlivnili hladiny triglyceridů v krvi, avšak vyšší dávky krilového oleje (2 a 3g/den) snížily hladiny triglyceridů cca o 28 %.
      • Příjem krilového oleje měl vliv na hladiny glukózy v krvi, ovlivnil její snížení cca o 5,6-6,3 %.
      • Příjem rybího oleje snížila hladinu glukózy v krvi pouze o 3,3 %.

      Lze říci, že v této studii si krilový olej vedl významně lépe, ve srovnání s rybím olejem. Je třeba si uvědomit, že dávky krilového oleje, které dosáhly nejlepších výsledků byly poměrně vysoké. Účastníci studie však po tomto terapeutickém období, přijímali udržovací dávku 0,5g/den po dobu 12 týdnů. Při těchto dávkách byly hodnoty LDL, triglyceridů a glukózy nejen udržovány na snížených hodnotách, ale dokonce se podařilo dané hodnoty stále snižovat.8 

      Ze zmíněné studie lze říci, že krilový olej má signifikantní vliv na krevní markery. Avšak co se týče rozdílů v biologické dostupnosti těchto olejů, studie jsou velmi omezené. Jejich interpretace je velmi obtížná, jelikož jsou použita odlišná množství EPA a DHA, odlišná doba trvání intervencí, a v neposlední řadě jsou EPA a DHA měřeny z dvou odlišných zdrojů (z plazmy, nebo celkového profilu krve). Takže na přesné porovnání si musíme ještě počkat. Ale to neznamená, že si nemůžeme tyto dvě formy vyzkoušet sami na sobě a zjistit, které jsou pro nás lepší variantou.

       

      1. Lands B. Historical perspectives on the impact of n-3 and n-6 nutrients on health. Prog Lipid Res. 2014 Jul;55:17-29. doi: 10.1016/j.plipres.2014.04.002. Epub 2014 Apr 30. PMID: 24794260.
      2. H Carlier, A Bernard, C Caselli. Digestion and absorption of polyunsaturated fatty acids. Reproduction Nutrition Development, EDP Sciences, 1991, 31 (5), pp.475-500
      3. Nordoy A, et al. Absorption of the n-3 eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids as ethyl esters and triglycerides by humans. Am J Clin Nutr 53:1185-90, 1991.
      4. Lawson LD and Hughes BG. Human absorption of fish oil fatty acids as triacylglycerols, free fatty acids, or ethyl esters. Biochem Biophys Res Comm, 156:328-35, 1988.
      5. WERNER, Anniek, Rick HAVINGA, Folkert KUIPERS a Henkjan J. VERKADE. Treatment of EFA deficiency with dietary triglycerides or phospholipids in a murine model of extrahepatic cholestasis. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology [online]. 2004, 286(5), G822-G832 [cit. 2021-03-12]. ISSN 0193-1857. Dostupné z: doi:10.1152/ajpgi.00425.2003
      6. Yoshida H, Yanai H, Ito K, Tomono Y, Koikeda T, Tsukahara H, Tada N. Administration of natural astaxanthin increases serum HDL-cholesterol and adiponectin in subjects with mild hyperlipidemia. Atherosclerosis. 2010 Apr;209(2):520-3. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2009.10.012. Epub 2009 Oct 14. PMID: 19892350.
      7. Pashkow FJ, Watumull DG, Campbell CL. Astaxanthin: a novel potential treatment for oxidative stress and inflammation in cardiovascular disease. Am J Cardiol. 2008 May 22;101(10A):58D-68D. doi: 10.1016/j.amjcard.2008.02.010. PMID: 18474276.
      8. Bunea R, El Farrah K, Deutsch L. Evaluation of the effects of Neptune Krill Oil on the clinical course of hyperlipidemia. Altern Med Rev. 2004 Dec;9(4):420-8. PMID: 15656713.
      • Sdílet:
      author avatar
      Kristýna Jelínková

      Předchozí příspěvek

      V jakou denní dobu nejlépe doplňovat vitamín D a jaký má vliv na spánek?
      24. 3. 2021

      Další příspěvek

      Mají všechny kanabinoidy psychotropní účinky?
      30. 3. 2021

      Mohlo by se Vám také líbit

      seminar-funkcni-vyzivy-ifmv-2023
      Jak podpořit ledviny z pohledu funkční medicíny
      2 února, 2023
      Zelené potraviny
      S čím nám mohou pomoci zelené potraviny a kdy bychom se jim měli raději vyhnout
      19 ledna, 2023
      detoxikační procesy
      Podpora přirozených detoxikačních procesů
      5 ledna, 2023

      Zanechat odpověď Zrušit odpověď na komentář

      Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

      Hledat

      antioxidanty

      Štítky

      alergie antibiotika ATB butyrát Covid-19 cévy dehydratace DNA děti genetika geny homocystein hormony imunita imunitní systém infekce játra jód jóga klíště koronavirus lymská borelióza metabolismus mikrobiom mikroflora minerály nadledvinky nervová soustava non toxic opalování paraziti prebiotika probiotika propustné střevo psychika SIBO smích stres testování testy funkční medicíny trombóza výživa zácpa štítná žláza železo
      logo-ifmv-white

      +420 704 285 489

      info@ifmv.cz

      O NÁS

      Naším cílem je zviditelnění oboru funkční medicíny a výživy tak, aby se tento obor dostal do širšího povědomí, jak odborné tak i neodborné veřejnosti.

      PRÁVNÍ UJEDNÁNÍ

      • Zpracování osobních údajů
      • Pravidla pro užívání cookies
      • Podmínky užívání stránek
      • Stížnosti
      • Stížnosti – formulář
      • Mimosoudní řešení sporů

      Obchod

      • Přihlášení
      • Košík
      • Pokladna
      • Platební podmínky
      • Obchodní podmínky

      Rýchle odkazy

      • Prezenční semináře
      • Online semináře
      • Členství pro nezdravotníky
      • Členství pro zdravotníky
      • Klinika IFMV
      • Kontakt

      Copyright © 2022 IFMV

      • Zpracování osobních údajů
      • Pravidla pro užívání cookies
      • Podmínky užívání stránek
      • Stížnosti
      • Stížnosti – formulář
      • Mimosoudní řešení sporů

      Přihlaste se ke svému účtu

      Zapomněli jste heslo?

      Ještě nejste členem? Registrovat se

      Registrovat nový účet

      Již jste členem? Přihlásit se

      Spravovat Souhlas s cookies
      Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
      Funkční Vždy aktivní
      Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
      Předvolby
      Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
      Statistiky
      Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
      Marketing
      Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
      Spravovat možnosti Manage services Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
      Zobrazit předvolby
      {title} {title} {title}