• Klinika
    • Klinika IFMV
    • Náš tým
    • Ceník
    • Testy FM
    • Programy redukce váhy
    • Měření Inbody 770
    • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
    • Terapie červeným světlem
    • Reference
    • Pracovní příležitosti
  • Programy funkční medicíny
    • Program pro lékaře
    • Program pro farmaceuty
    • Program pro zdravotníky
    • Absolventi programů FM
    • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
    • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
  • Kurzy pro veřejnost
  • Semináře a besedy
    • Online
    • Prezenční
  • Členství
    • Informace
    • Pro zdravotníky
    • Pro nezdravotníky
  • Blog
    • Zajímavosti
  • O nás
  • Kontakt
    • Košík

      0
28. října 372/5, Praha 1 Staré město (1. patro)
Pondělí - Pátek 8.00 - 18.00
+420 704 285 489
info@ifmv.cz
RegistrovatPřihlásit
IFMV
  • Klinika
    • Klinika IFMV
    • Náš tým
    • Ceník
    • Testy FM
    • Programy redukce váhy
    • Měření Inbody 770
    • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
    • Terapie červeným světlem
    • Reference
    • Pracovní příležitosti
  • Programy funkční medicíny
    • Program pro lékaře
    • Program pro farmaceuty
    • Program pro zdravotníky
    • Absolventi programů FM
    • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
    • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
  • Kurzy pro veřejnost
  • Semináře a besedy
    • Online
    • Prezenční
  • Členství
    • Informace
    • Pro zdravotníky
    • Pro nezdravotníky
  • Blog
    • Zajímavosti
  • O nás
  • Kontakt
    • Košík

      0

Blog

  • Domů
  • Blog
  • Blog
  • Opravdu vitamín C podporuje imunitu? Část II.

Opravdu vitamín C podporuje imunitu? Část II.

  • Publikoval Kristýna Jelínková
  • Kategorie Blog, Zdraví
  • Datum 8. 12. 2021

Jak se liší přírodní vitamín C od kyseliny askorbové? 

Co se chemické struktury týče, rozdíl mezi přírodním a syntetickým není žádný. Ovšem co se biologických účinků v těle týká, pak rozdíly existují, jelikož vitamín C se v přírodě nikdy nenachází izolovaně. Lidské tělo tedy bude jinak reagovat i benefitovat z vitamínu C pocházejícího např. z červené papriky než z doplňků stravy, které obsahují syntetickou kyselinu askorbovou.

A zde je onen problém. Když si přečtete klinické studie vědců, zjistíte, že nerozlišují přírodní vitamín C od laboratorně vyrobeného vitamínu C, protože se jedná o tu samou molekulu. Navíc k dobré absorpci vitamínu C jsou zapotřebí flavonoidy, které se opět v přírodních zdrojích vitamínu C nacházejí, zatímco v běžném syntetickém doplňku stravy nikoliv.

Netvrdíme, že izolovaná kyselina askorbová nemá v dnešním světě své místo a uplatnění. Na co se snažíme poukázat, je fakt, že pokud máme možnost, vždy raději upřednostňujme přírodní zdroje vitamínu C z celistvých lokálních potravin v bio kvalitě. Samozřejmě jsou případy, kdy kvalitní stravu nemáme možnost konzumovat (např. v nemocnicích – bohužel, při těžkém onemocnění, na cestách). Pak samozřejmě zvažme možnost doplnění konkrétního doplňku v syntetické, ale v co nejčistější podobě. Pokud se chcete více dozvědět o tom, jak se liší doplňky stravy s kyselinou askorbovou od přírodních zdrojů, pak si přečtěte tento článek.

Které potraviny obsahují tedy nejvyšší množství vitamínu C? 

Zatímco citrusové plody a listová zelenina jsou nejznámější zdroje vitamínu C, neobsahují jeho nejvyšší koncentraci. Věděli jste, že paprika obsahuje čtyřikrát více vitamínu C než citron? Pojďme se podívat na tři potraviny, které obsahují nejvyšší množství vitamínu C na světě.

  • Australská švestka kakadu obsahuje až 100x vyšší množství vitamínu C než je tomu u pomeranče či borůvek. A nejen to, tyto tzv. kozí švestky či Gubinge obsahují navíc ellagovou a gallovou kyselinu, dvě vzácné fytochemikálie s protizánětlivými vlastnostmi.
  • Cam camu je nižší strom rostoucí v deštném Amazonském pralese, který je nazýván super potravinou. Né každý má možnost toto ovoce ochutnat, a tak jeho vysokou koncentraci vitamínu C můžeme užít alespoň ve formě prášku.
  • Acerola neboli Malpígie lysá obsahuje až 60x více vitamínu C než je tomu u pomerančů. Studie na zvířatech s použitím extraktu z aceroly ukázaly, že může mít vlastnosti v boji proti rakovině, pomáhá předcházet poškození kůže UVB zářením a dokonce snižuje poškození DNA způsobené špatnou stravou. 7

Pokud však chcete obohatit jídelníček o vámi dostupné potraviny (doporučujeme v BIO kvalitě od místních farmářů), tak i tak nemusíte jíst pouze citrony a pomeranče. Můžete sáhnout například po

šípcích, čili papričkách, černém rybízu, brokolici, tymiánu, petrželi, kapustě, kiwi či jahodách.

Přesvědčte se sami o množství vitamínu C ve 100 g potravin, viz tabulka níže.

Citron 53 mg
Pomeranč 26,7 mg
Camu camu 2145 mg
Kakadu – Australská švestka 5300 mg
Acerola 1644 mg
Šípek 426 mg
Čili paprička 143 mg
Brokolice 89 mg
Černý rybíz 190 mg
Tymián 160 mg
Kiwi 92,7 mg
Jahody 58,8 mg
Růžičková kapusta 85 mg
Petržel 133 mg

Jednou proměnnou, kterou mají výše uvedené potraviny společnou, je jejich barevnost! Pokud chcete mít dostatek vitamínu C, dejte si záležet na tom, abyste jedli pestrou stravu složenou ze všech barev duhy.

Patříte mezi ty, kteří mají problém s konzumací dostatečného množství potravin bohatých na vitamín C? Možná budete chtít vyzkoušet doplňky stravy. Zde je pár bodů, které je dobré vědět před tím, než začnete takový doplněk užívat:

  1. Dle české legislativy je stanovena doporučená denní dávka vitamínu C na 80 mg. A to je opravdu ta nejnižší hodnota, která nezohledňuje životní styl, kouření, infekce a stresové rozpoložení člověka.
  2. Pokud chcete doplnit vitamín C, nesahejte ihned po izolované a synteticky vyrobené kyselině askorbové a zvažte šetrnější a kvalitnější výrobky, které přirozeně obsahují bioflavonoidy. Přínosnější jsou vitamíny z celistvých potravin v RAW a BIO kvalitě, které jsou šetrně vyráběny, za nízkých teplot (pod 46°C). Například 100% extrakt z Camu camu v RAW a BIO kvalitě.
  3. Vstřebatelnost kyseliny askorbové obsažené v klasických produktech je pouze 7-8 % z celkového množství, a při navýšení dávkování může docházet k nežádoucím účinkům v trávicím traktu.
  4. Pokud zvolíte kyselinu askorbovou, vždy sáhněte po liposomální formě, která zajišťuje maximální vstřebatelnost do těla, a to až 85-95%. Liposomální forma navíc nedráždí žaludek při vyšších dávkách, jako je tomu u ostatních forem.
  5. Vitamin C zvyšuje vstřebávání nehemového železa, což je železo, které se nachází v rostlinách, jako je čočka, sója, quinoa a listová zelenina. Pokud jste tedy citliví na přetížení železem, pak se poraďte o užívání vitamínu C s vaším terpautem. Naopak, pokud máte nedostatek železa, pak bude vitamín C vaším skvělým pomocníkem.

Intravenózní dávky vitamínu C, vyplatí se? Jak již bylo zmíněno výše, při užvání vitamínu C z doplňků stravy se nevstřebává celé podané množství. Čím více vitamínu C přijmeme, tím méně se vstřebá do našeho těla.

Infuze vitamínu C představují vysoké množství této látky (obvykle 7,5 g), které se dostává rovnou do krve a nemusí tak procházet skrz trávicí trakt. Pokud tedy máme deficit tohoto vitamínu, sníženou imunitu či nastartovaný zánět, pak je intravenózní vitamín C skvělou volbou.

Podávání  intravenózních vysokých dávek vitamínu C je zdokumentováno jako příznivé nejen k podpoře imunitního systému, ale také například jako podpora při léčbě rakoviny.

Existuje mnoho klinik v ČR i na Slovensku, které podávají svým pacientům kyselinu askorbovou intravenózně. Avšak mělo by se jednat o látku vysoce kvalitní. U nás na klinice Institutu funkční medicíny a výživy vám zaručujeme nejen kvalitu podané látky, ale i kvalitu našich terapeutů a odborného přístupu.

Infuze vitamínu C si můžete zakoupit na našich webových stránkách. 

Opatrnost při intravenózním podávání je třeba u lidí s oxalátovými ledvinnými kameny, u astmatiků, při onemocněních z nadměrného ukládání železa v organismu a u pacientů s deficitem glukózo-6-fosfátdehydrogenázy, kdy může dojít k hemolýze.

Vitamin C může také ovlivnit účinky léků na ředění krve, může zvýšit účinnosti léků proti shlukování krevních destiček (Anopyrin, Godasal), zvýšit plazmatické hladiny tabletové hormonální antikoncepce a může vést k nepřesnému stanovení hladiny cukru v krvi.

7. Bakaev VV, Duntau AP. Ascorbic acid in blood serum of patients with pulmonary tuberculosis and pneumonia. Int J Tuberc Lung Dis2004;8:263–266.

  • Sdílet:
author avatar
Kristýna Jelínková

Předchozí příspěvek

Opravdu vitamín C podporuje imunitu? Část I.
8. 12. 2021

Další příspěvek

Tuky a oleje, které jsou ty zdravé?
22. 12. 2021

Mohlo by se Vám také líbit

ifmv-co-znamena-jist-a-zit-zdrave
Co znamená jíst a žít zdravě
22 března, 2023
ifmv-mitochondrie
Mitochondrie
16 března, 2023
ifmv-jak-stres-ovlivnuje-vasi-vahu
Jak stres ovlivňuje vaši váhu?
15 března, 2023

Zanechat odpověď Zrušit odpověď na komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

Hledat

antioxidanty

Štítky

alergie antibiotika ATB butyrát Covid-19 cévy dehydratace DNA děti genetika geny homocystein hormony imunita imunitní systém infekce játra jód jóga klíště koronavirus lymská borelióza metabolismus mikrobiom mikroflora minerály nadledvinky nervová soustava non toxic opalování paraziti prebiotika probiotika propustné střevo psychika SIBO smích stres testování testy funkční medicíny trombóza výživa zácpa štítná žláza železo
logo-ifmv-white

+420 704 285 489

info@ifmv.cz

O NÁS

Naším cílem je zviditelnění oboru funkční medicíny a výživy tak, aby se tento obor dostal do širšího povědomí, jak odborné tak i neodborné veřejnosti.

PRÁVNÍ UJEDNÁNÍ

  • Zpracování osobních údajů
  • Pravidla pro užívání cookies
  • Podmínky užívání stránek
  • Stížnosti
  • Stížnosti – formulář
  • Mimosoudní řešení sporů

Obchod

  • Přihlášení
  • Košík
  • Pokladna
  • Platební podmínky
  • Obchodní podmínky

Rýchle odkazy

  • Prezenční semináře
  • Online semináře
  • Členství pro nezdravotníky
  • Členství pro zdravotníky
  • Klinika IFMV
  • Kontakt

Copyright © 2022 IFMV

  • Zpracování osobních údajů
  • Pravidla pro užívání cookies
  • Podmínky užívání stránek
  • Stížnosti
  • Stížnosti – formulář
  • Mimosoudní řešení sporů

Přihlaste se ke svému účtu

Zapomněli jste heslo?

Ještě nejste členem? Registrovat se

Registrovat nový účet

Již jste členem? Přihlásit se

Spravovat Souhlas s cookies
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Manage services Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}