Opravdu vitamín C podporuje imunitu? Část II.
Jak se liší přírodní vitamín C od kyseliny askorbové?
Co se chemické struktury týče, rozdíl mezi přírodním a syntetickým není žádný. Ovšem co se biologických účinků v těle týká, pak rozdíly existují, jelikož vitamín C se v přírodě nikdy nenachází izolovaně. Lidské tělo tedy bude jinak reagovat i benefitovat z vitamínu C pocházejícího např. z červené papriky než z doplňků stravy, které obsahují syntetickou kyselinu askorbovou.
A zde je onen problém. Když si přečtete klinické studie vědců, zjistíte, že nerozlišují přírodní vitamín C od laboratorně vyrobeného vitamínu C, protože se jedná o tu samou molekulu. Navíc k dobré absorpci vitamínu C jsou zapotřebí flavonoidy, které se opět v přírodních zdrojích vitamínu C nacházejí, zatímco v běžném syntetickém doplňku stravy nikoliv.
Netvrdíme, že izolovaná kyselina askorbová nemá v dnešním světě své místo a uplatnění. Na co se snažíme poukázat, je fakt, že pokud máme možnost, vždy raději upřednostňujme přírodní zdroje vitamínu C z celistvých lokálních potravin v bio kvalitě. Samozřejmě jsou případy, kdy kvalitní stravu nemáme možnost konzumovat (např. v nemocnicích – bohužel, při těžkém onemocnění, na cestách). Pak samozřejmě zvažme možnost doplnění konkrétního doplňku v syntetické, ale v co nejčistější podobě. Pokud se chcete více dozvědět o tom, jak se liší doplňky stravy s kyselinou askorbovou od přírodních zdrojů, pak si přečtěte tento článek.
Které potraviny obsahují tedy nejvyšší množství vitamínu C?
Zatímco citrusové plody a listová zelenina jsou nejznámější zdroje vitamínu C, neobsahují jeho nejvyšší koncentraci. Věděli jste, že paprika obsahuje čtyřikrát více vitamínu C než citron? Pojďme se podívat na tři potraviny, které obsahují nejvyšší množství vitamínu C na světě.
- Australská švestka kakadu obsahuje až 100x vyšší množství vitamínu C než je tomu u pomeranče či borůvek. A nejen to, tyto tzv. kozí švestky či Gubinge obsahují navíc ellagovou a gallovou kyselinu, dvě vzácné fytochemikálie s protizánětlivými vlastnostmi.
- Cam camu je nižší strom rostoucí v deštném Amazonském pralese, který je nazýván super potravinou. Né každý má možnost toto ovoce ochutnat, a tak jeho vysokou koncentraci vitamínu C můžeme užít alespoň ve formě prášku.
- Acerola neboli Malpígie lysá obsahuje až 60x více vitamínu C než je tomu u pomerančů. Studie na zvířatech s použitím extraktu z aceroly ukázaly, že může mít vlastnosti v boji proti rakovině, pomáhá předcházet poškození kůže UVB zářením a dokonce snižuje poškození DNA způsobené špatnou stravou. 7
Pokud však chcete obohatit jídelníček o vámi dostupné potraviny (doporučujeme v BIO kvalitě od místních farmářů), tak i tak nemusíte jíst pouze citrony a pomeranče. Můžete sáhnout například po
šípcích, čili papričkách, černém rybízu, brokolici, tymiánu, petrželi, kapustě, kiwi či jahodách.
Přesvědčte se sami o množství vitamínu C ve 100 g potravin, viz tabulka níže.
Citron | 53 mg |
Pomeranč | 26,7 mg |
Camu camu | 2145 mg |
Kakadu – Australská švestka | 5300 mg |
Acerola | 1644 mg |
Šípek | 426 mg |
Čili paprička | 143 mg |
Brokolice | 89 mg |
Černý rybíz | 190 mg |
Tymián | 160 mg |
Kiwi | 92,7 mg |
Jahody | 58,8 mg |
Růžičková kapusta | 85 mg |
Petržel | 133 mg |
Jednou proměnnou, kterou mají výše uvedené potraviny společnou, je jejich barevnost! Pokud chcete mít dostatek vitamínu C, dejte si záležet na tom, abyste jedli pestrou stravu složenou ze všech barev duhy.
Patříte mezi ty, kteří mají problém s konzumací dostatečného množství potravin bohatých na vitamín C? Možná budete chtít vyzkoušet doplňky stravy. Zde je pár bodů, které je dobré vědět před tím, než začnete takový doplněk užívat:
- Dle české legislativy je stanovena doporučená denní dávka vitamínu C na 80 mg. A to je opravdu ta nejnižší hodnota, která nezohledňuje životní styl, kouření, infekce a stresové rozpoložení člověka.
- Pokud chcete doplnit vitamín C, nesahejte ihned po izolované a synteticky vyrobené kyselině askorbové a zvažte šetrnější a kvalitnější výrobky, které přirozeně obsahují bioflavonoidy. Přínosnější jsou vitamíny z celistvých potravin v RAW a BIO kvalitě, které jsou šetrně vyráběny, za nízkých teplot (pod 46°C). Například 100% extrakt z Camu camu v RAW a BIO kvalitě.
- Vstřebatelnost kyseliny askorbové obsažené v klasických produktech je pouze 7-8 % z celkového množství, a při navýšení dávkování může docházet k nežádoucím účinkům v trávicím traktu.
- Pokud zvolíte kyselinu askorbovou, vždy sáhněte po liposomální formě, která zajišťuje maximální vstřebatelnost do těla, a to až 85-95%. Liposomální forma navíc nedráždí žaludek při vyšších dávkách, jako je tomu u ostatních forem.
- Vitamin C zvyšuje vstřebávání nehemového železa, což je železo, které se nachází v rostlinách, jako je čočka, sója, quinoa a listová zelenina. Pokud jste tedy citliví na přetížení železem, pak se poraďte o užívání vitamínu C s vaším terpautem. Naopak, pokud máte nedostatek železa, pak bude vitamín C vaším skvělým pomocníkem.
Intravenózní dávky vitamínu C, vyplatí se? Jak již bylo zmíněno výše, při užvání vitamínu C z doplňků stravy se nevstřebává celé podané množství. Čím více vitamínu C přijmeme, tím méně se vstřebá do našeho těla.
Infuze vitamínu C představují vysoké množství této látky (obvykle 7,5 g), které se dostává rovnou do krve a nemusí tak procházet skrz trávicí trakt. Pokud tedy máme deficit tohoto vitamínu, sníženou imunitu či nastartovaný zánět, pak je intravenózní vitamín C skvělou volbou.
Podávání intravenózních vysokých dávek vitamínu C je zdokumentováno jako příznivé nejen k podpoře imunitního systému, ale také například jako podpora při léčbě rakoviny.
Existuje mnoho klinik v ČR i na Slovensku, které podávají svým pacientům kyselinu askorbovou intravenózně. Avšak mělo by se jednat o látku vysoce kvalitní. U nás na klinice Institutu funkční medicíny a výživy vám zaručujeme nejen kvalitu podané látky, ale i kvalitu našich terapeutů a odborného přístupu.
Infuze vitamínu C si můžete zakoupit na našich webových stránkách.
Opatrnost při intravenózním podávání je třeba u lidí s oxalátovými ledvinnými kameny, u astmatiků, při onemocněních z nadměrného ukládání železa v organismu a u pacientů s deficitem glukózo-6-fosfátdehydrogenázy, kdy může dojít k hemolýze.
Vitamin C může také ovlivnit účinky léků na ředění krve, může zvýšit účinnosti léků proti shlukování krevních destiček (Anopyrin, Godasal), zvýšit plazmatické hladiny tabletové hormonální antikoncepce a může vést k nepřesnému stanovení hladiny cukru v krvi.
7. Bakaev VV, Duntau AP. Ascorbic acid in blood serum of patients with pulmonary tuberculosis and pneumonia. Int J Tuberc Lung Dis2004;8:263–266.