• Klinika
    • Klinika IFMV
    • Náš tým
    • Ceník
    • Testy FM
    • Programy redukce váhy
    • Měření Inbody 770
    • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
    • Terapie červeným světlem
    • Reference
    • Pracovní příležitosti
  • Programy funkční medicíny
    • Program pro lékaře
    • Program pro farmaceuty
    • Program pro zdravotníky
    • Absolventi programů FM
    • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
    • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
  • Kurzy pro veřejnost
  • Semináře a besedy
    • Online
    • Prezenční
  • Členství
    • Informace
    • Pro zdravotníky
    • Pro nezdravotníky
  • Blog
    • Zajímavosti
  • O nás
  • Kontakt
      • Košík

        0
    28. října 372/5, Praha 1 Staré město (1. patro)
    Pondělí - Pátek 8.00 - 18.00
    +420 704 285 489
    info@ifmv.cz
    RegistrovatPřihlásit
    IFMV
    • Klinika
      • Klinika IFMV
      • Náš tým
      • Ceník
      • Testy FM
      • Programy redukce váhy
      • Měření Inbody 770
      • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
      • Terapie červeným světlem
      • Reference
      • Pracovní příležitosti
    • Programy funkční medicíny
      • Program pro lékaře
      • Program pro farmaceuty
      • Program pro zdravotníky
      • Absolventi programů FM
      • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
      • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
    • Kurzy pro veřejnost
    • Semináře a besedy
      • Online
      • Prezenční
    • Členství
      • Informace
      • Pro zdravotníky
      • Pro nezdravotníky
    • Blog
      • Zajímavosti
    • O nás
    • Kontakt
        • Košík

          0

      Blog

      • Domů
      • Blog
      • Blog
      • Tuky a oleje, které jsou ty zdravé?

      Tuky a oleje, které jsou ty zdravé?

      • Publikoval Kristýna Jelínková
      • Kategorie Blog
      • Datum 22. 12. 2021

      V současnosti již víme, že tuky nejsou strašákem zdravého stravování a že nízkotučná dieta automaticky neznamená optimální zdraví. Výzkumy dokonce naznačují, že lidé, jejichž dieta je založena na nízkotučných potravinách a zároveň na příjmu vysokého množství sacharidů a cukrů, tíhnou více k chronickým onemocněním, jako je obezita, cukrovka a kardiovaskulární onemocnění.1,2

      Tučné výrobky jsou velmi důležitými potravinami v našem jídelníčku a ve vyvážené míře jsou velmi zdravou součástí naší stravy. Tuky jsou totiž stavebními kameny všech buněčných membrán, tkání centrálního nervového systému včetně mozku, a hrají velmi důležitou roli pro tvorbu hormonů.

      Vyvážené množství těch správných tuků může být užitečné, jak pro regulaci hmotnosti, tak i pro udržení zdraví, a to včetně regulace inzulinu v krvi.

      V tomto článku se dozvíte, které tuky zařadit do zdravého a vyváženého jídelníčku, které tuky jsou ty nejvíce kompatibilní s potřebami našeho těla a které používat při vaření. 

      Esenciální mastné kyseliny jsou tuky, které si naše tělo neumí vyrobit samo a musí je tedy přijímat z potravin, které konzumujeme. Jsou to například omega 6 mastné kyseliny (n-6), jako je kyselina linolová (LA), kyselina gama-linolenová (GLA), konjugovaná kyselina linolová (CLA) a kyselina arachidonová (AA).

      Omega 6 MK můžeme najít v rostlinných olejích, sojových bobech, živočišných bílkovinách, ořeších, semenech a slunečnicovém oleji.

      Dalšími velmi známými esenciálními kyselinami jsou omega 3 mastné kyseliny (n-3), mezi které patří kyselina dokosahexaenová (DHA), kyselina alfa-linolenová (ALA) a kyselina eikosapentaenová (EPA).

      Omega 3 MK můžeme najít v tučných rybách (jako je například losos, sardinky, treska či makrela chycené ve volné přírodě), ořeších, semenech či vejcích (z ekologického chovu).

      Omega 6 a omega 3 MK  lze považovat za alfu omegu našeho zdraví. Hrají velmi důležitou roli ve strukturální integritě buněčných membrán a jejich vzájemná rovnováha chrání tělo před zánětlivými reakcemi. Omega 6 MK jsou považovány za zánětlivé molekuly, které jsou v našem imunitním systému známé jako prostaglandiny a leukotrieny. Narozdíl od toho, omega 3 MK jsou typy prostaglandinů a leukotrienů, které mají protizánětlivý efekt.3,4

      Aby rovnováha mezi n-3 a n-6 zůstala zachována, pak by tyto kyseliny měly být konzumovány v určitých poměrech. Antropologický výzkum naznačuje, že naši předci lovci a sběrači konzumovali tuky n-6 a n-3 v poměru zhruba 1:1. Výzkum také poukazuje na to, že předci netrpěli chronickými zánětlivými chorobami (kardiovaskulární onemocnění, diabetes, onkologická onemocnění, autoimunitní apod.), které jsou dnes hlavní příčinou nemocnosti a smrti.

      Odborníci v současnosti doporučují mít poměr těchto zánětlivých a protizánětlivých mastných kyselin alespoň 4:1.

      Avšak poměry v těle dnešního průměrného člověka se pohybují až v rozmezí 20:1.4 Což je vysoký rozdíl oproti našim předkům, nemyslíte? Pokud nevíte svůj poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin, pak lze jej velmi lehko otestovat, například na naší klinice.

      Které tuky nejlépe používat v kuchyni? Které oleje konzumovat, na kterých vařit a kterým se raději vyhnout? 

      Pokud chcete používat oleje v teplé kuchyni, vždy je dobré vybírat ty oleje, které jsou stabilní při vyšších teplotách, jako je například avokádový olej, kokosový olej či ghí máslo. V následující tabulce můžete vyčíst kouřový bod u jednotlivých olejů.5

      Tuk/olej Kouřový bod Nejlepší použití Poznámka
      Avokádový olej 271 ᵒC Vaření při vysoké teplotě, vaření při nízké teplotě, dresink, závěrečná úprava
      Máslo, Ghí 149 ᵒC/ 249 ᵒC Vysokoteplotní vaření, pečení Ghí je máslový tuk s odstraněnými živočišnými pevnými látkami. Někteří lidé, kteří jsou citliví na mléčné výrobky, nemusí být citliví na ghí.
      Kokosový olej 232 ᵒC Vysokoteplotní vaření, restování, pečení Kokosový olej je nasyceným tukem a proto je při pokojové teplotě pevný. Pokud je v pokojové teplotě v tekuté podobě, pak byl smíchán s jiným olejem.
      Kachní tuk 190 ᵒC Vaření při vysoké teplotě
      Sádlo (vepřové maso, slanina) 190 ᵒC Vaření při vysoké teplotě Zvíře by mělo být chované na pastvě a v BIO kvalitě.
      Olej z makadamových ořechů 210 ᵒC Vaření při nízké teplotě, dresink, dochucení
      Olivový olej 160 ᵒC/ 240ᵒC Vaření při vysoké teplotě, vaření při nízké teplotě, dresink, konečná úprava Záleží na formě olivového oleje, viz níže.
      Arašídový olej 110 ᵒC/ 240 ᵒC Vaření při vysoké teplotě Je náchylný ke žluknutí a oxidaci, což způsobuje zánět. Není to nejlepší volba pro zdraví.
      Olej z rýžových otrub 213 ᵒC Vaření při nízké teplotě
      Sezamový olej 232 ᵒC Dresing, konečná úprava Sezamový olej má vysoký obsah antioxidantů.
      Lůj 204 ᵒC Vaření při vysoké teplotě
      Olej z vlašských ořechů 204 ᵒC Konečná úprava

      Je vhodné vařit na průmyslově zpracovaných olejích? 

      Mnoho běžně prodávaných a používaných olejů je silně zpracováno, aby následně sneslo úpravu při vysokých teplotách. Mezi tyto oleje patří velmi dobře známý slunečnicový olej, řepkový olej, kukuřičný či sójový olej.

      Je třeba si uvědomit, že každá zpracovaná potravina je zbavena živin a prospěšných fytochemikálií potřebných ke zdraví. Tyto zpracované oleje mají nejen vysoký obsah omega-6 MK, ale většinou obsahují i trans tuky.

      Transmastné kyseliny by měly být naším největším strašákem a měli bychom se jim obloukem vyhýbat. 

      Transmastné kyseliny jsou tuky, které se v malém měřítku vyskytují v živočišných tucích a přepálených olejích. Avšak díky komerčnímu zpracování potravin a přidáním vodíku do kapalných rostlinných olejů, ho můžeme ve větší míře najít nejen v olejích, ale i v potravinách, jako jsou margaríny a pečivo.

      Transmastné kyseliny přispívají k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění, cukrovce a dokonce se podílejí na rozvoji demence a Alzheimerovy choroby. Mají dokonce nepříznivý vliv na mozek a nervový systém. Začleňují se totiž přímo do membrán mozkových buněk, mění tak schopnost komunikace neuronů a snižují mozkový výkon.6,7

      Státní zdravotní ústav od roku 2021 stanovil, že „obsah trans-tuku, kromě toho, který se přirozeně vyskytuje v živočišném tuku, v potravinách určených pro konečného spotřebitele nesmí přesáhnout 2 gramy na 100 gramů tuku.” 
      Zároveň WHO doporučuje konzumaci transmastných kyselin maximálně 1% z celkového energetické příjmu člověka.

      S trans tuky bychom měli být opatrní nejen při koupi zpracovaných produktů, ale i při užití olejů v kuchyni. Měli bychom dbát na to, aby olej byl vysoce kvalitní, nezpracovaný a abychom při vaření nepřesáhli jeho kouřový bod. Avšak pro mnoha z nás může být obtížné rozluštit, jaký typ oleje kupujeme. Níže uvedená tabulka vám poskytne základní přehled druhů olejů.5

      Průmyslově zpracované oleje
      • extrahovány a ošetřeny teplem nebo chemikáliemi
      • tento proces může zničit prospěšné vlastnosti olejů
      • obecně stabilnější než oleje nerafinované, takže lépe snášejí vaření při vysokých teplotách
      • obsahují a vytvářejí trans tuky
      Průmyslově NEzpracované oleje
      • vyrobeny ze zdrojových surovin lisovaných za studena
      • nikdy nejsou ošetřeny chemikáliemi nebo teplem
      • uchovávají si minerály, enzymy, vitamíny a fytonutrienty
      • patří sem panenské a extra panenské oleje
      Extra panenské oleje
      • nerafinované a lisované za studena obvykle z prvního lisování výchozí složky
      • mohou být křehké a měly by být vyhrazeny pro zálivku, polévání a namáčení
      • musí splňovat specifické požadavky na kyselost, aby mohli být označeny jako „extra panenské“
      Panenské oleje
      • nerafinované a lisované za studena z druhého lisování výchozí složky
      • křehké a měly by být vyhrazeny pro vaření při nízké teplotě, zálivky a podlévání
      • musí splňovat normy pro chuť a kvalitu, ale normy nejsou tak přísné jako „extra panenské“ kvalifikace
      Čisté oleje
      • směs rafinovaných a nerafinovaných olejů
      • pochází z prvního lisování
      • některé šarže oleje mohou být před plněním do lahví ošetřeny chemikáliemi nebo teplem (pro odstranění nečistot)
      Lisované za studena
      • získávány ze svého zdroje pouze tlakem
      • bez použití chemikálií a tepla
      • zachovány všechny nutriční výhody výchozí složky

      Pamatujte, že po zakoupení kvalitního oleje byste měli dbát i na udržení jeho trvanlivosti, abyste si byli jisti, že nekonzumujete žluklý olej. Oleje jsou velmi citlivé na světlo a teplotu. Zde je pár tipů, jak takové oleje skladovat.

      • uchovávejte je v tmavých skleněných lahvích
      • ujistěte se, že víčko je vždy uzavřené na doraz
      • skladujte je mimo kuchyňskou linku a zdroj tepla
      • skladujte je na tmavém místě

      Oleje a tuky jsou nezbytnou součástí stravy pro to, aby naše tělo mohlo obnovovat buněčné membrány a tkáně. Čím více je olej v přirozeném stavu, tím více je obvykle zdravější pro naše tělo. Mějte na paměti, že oleje používané ve většině restaurací a rychlých občerstveních jsou obvykle rafinované a mnohdy i přepálené plné trans tuků. Mohou být také oxidované a žluklé v důsledku špatného skladování nebo opakovaného užívání (například fritézy). Nejlepší oleje pro vysokoteplotní vaření jsou kokosový olej, avokádový olej či ghí máslo.

      1. Harcombe ZUS dietary guidelines: is saturated fat a nutrient of concern?British Journal of Sports Medicine 2019;53:1393-1396.
      2. Kones R, Howell S, Rumana U. n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Principles, Practices, Pitfalls, and Promises – A Contemporary Review. Med Princ Pract. 2017;26(6):497-508. doi:10.1159/000485837
      3. Harcombe Z, Baker JS, Cooper SM, et alEvidence from randomised controlled trials did not support the introduction of dietary fat guidelines in 1977 and 1983: a systematic review and meta-analysisOpen Heart 2015;2:e000196. doi: 10.1136/openhrt-2014-000196
      4. Mozaffarian D, Micha R, Wallace S (2010) Effects on Coronary Heart Disease of Increasing Polyunsaturated Fat in Place of Saturated Fat: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. PLoS Med 7(3): e1000252. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1000252
      5. Institute of Functional Medicine (2017). A Guide To Cooking With Fats and Oils. Retrieved from http://www.ifm.org
      6. Ginter E, Simko V. New data on harmful effects of trans-fatty acids. Bratisl Lek Listy. 2016;117(5):251-3. doi: 10.4149/bll_2016_048. PMID: 27215959.
      7. Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.

      • Sdílet:
      author avatar
      Kristýna Jelínková

      Předchozí příspěvek

      Opravdu vitamín C podporuje imunitu? Část II.
      22. 12. 2021

      Další příspěvek

      Jak si vytvořit zdravé návyky?
      4. 1. 2022

      Mohlo by se Vám také líbit

      ifmv-co-znamena-jist-a-zit-zdrave
      Co znamená jíst a žít zdravě
      22 března, 2023
      ifmv-mitochondrie
      Mitochondrie
      16 března, 2023
      ifmv-jak-stres-ovlivnuje-vasi-vahu
      Jak stres ovlivňuje vaši váhu?
      15 března, 2023

      Zanechat odpověď Zrušit odpověď na komentář

      Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

      Hledat

      antioxidanty

      Štítky

      alergie antibiotika ATB butyrát Covid-19 cévy dehydratace DNA děti genetika geny homocystein hormony imunita imunitní systém infekce játra jód jóga klíště koronavirus lymská borelióza metabolismus mikrobiom mikroflora minerály nadledvinky nervová soustava non toxic opalování paraziti prebiotika probiotika propustné střevo psychika SIBO smích stres testování testy funkční medicíny trombóza výživa zácpa štítná žláza železo
      logo-ifmv-white

      +420 704 285 489

      info@ifmv.cz

      O NÁS

      Naším cílem je zviditelnění oboru funkční medicíny a výživy tak, aby se tento obor dostal do širšího povědomí, jak odborné tak i neodborné veřejnosti.

      PRÁVNÍ UJEDNÁNÍ

      • Zpracování osobních údajů
      • Pravidla pro užívání cookies
      • Podmínky užívání stránek
      • Stížnosti
      • Stížnosti – formulář
      • Mimosoudní řešení sporů

      Obchod

      • Přihlášení
      • Košík
      • Pokladna
      • Platební podmínky
      • Obchodní podmínky

      Rýchle odkazy

      • Prezenční semináře
      • Online semináře
      • Členství pro nezdravotníky
      • Členství pro zdravotníky
      • Klinika IFMV
      • Kontakt

      Copyright © 2022 IFMV

      • Zpracování osobních údajů
      • Pravidla pro užívání cookies
      • Podmínky užívání stránek
      • Stížnosti
      • Stížnosti – formulář
      • Mimosoudní řešení sporů

      Přihlaste se ke svému účtu

      Zapomněli jste heslo?

      Ještě nejste členem? Registrovat se

      Registrovat nový účet

      Již jste členem? Přihlásit se

      Spravovat Souhlas s cookies
      Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
      Funkční Vždy aktivní
      Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
      Předvolby
      Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
      Statistiky
      Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
      Marketing
      Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
      Spravovat možnosti Manage services Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
      Zobrazit předvolby
      {title} {title} {title}