Podpora přirozených detoxikačních procesů
Máme tady Nový rok a s tím je spojeno mnoho „tradic“, zejména takových, kdy má mnoho lidí nutkání začít dělat něco pro své zdraví. Obecně se tomu říká „Novoroční předsevzetí“, kdy fitcentra praskají ve švech, na hodinách jógy se objeví nové tváře a u nutričních specialistů se tvoří fronty ?
Samozřejmě iniciativě se meze nekladou a (nejen) s Novým rokem můžete začít dělat něco navíc pro své zdraví nebo se zbavit nějakého zlozvyku či chyby v životosprávě. Dnes pro vás máme pár tipů, jak podpořit přirozenou detoxikaci vašeho organismu a tím přispět k tomu, abyste se cítili lépe a vaše tělo správně fungovalo a bylo zdravější.
V našem těle funguje detoxikace v podstatě neustále. Jde o řadu biochemických procesů, které probíhají v různých orgánech a jejich účelem je zbavovat organismus škodlivin, ať už se jedná o kontaminující látky získané z potravy, vzduchu nebo nápojů, anebo jde o vedlejší produkty vznikající při metabolismu. Bavíme se o opravdu velmi široké a rozmanité řadě chemických látek, které mají různý vliv na funkci organismu a jeho zdraví. Pro jejich důkladné pochopení by se nám hodilo pár semestrů na vysoké škole, pro naše účely v tomto článku je budeme nazývat obecně jako „škodliviny“.
- Pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu
Dlouhé procházky, výlety na hory, pobyt venku, běh a jakákoliv delší pohybová aktivita na čerstvém vzduchu. Zdá se vám to jako klišé, že se tohle doporučuje „na všechno“? Ano, je to tak. Pohybem zlepšíme prokrvení organismu, což má spoustu zdravotních benefitů. Pokud nám správně funguje kardiovaskulární systém, pak i přirozená detoxikace bude probíhat dobře. Kromě toho hlubokým dýcháním při zvýšené zátěži podpoříme i plíce a ty se také pak lépe zbavují škodlivin.
V případě, že nejste zvyklí na pravidelný pohyb, dávkujte si ho s rozumem a postupně zvyšujte zátěž. Nemá rozhodně cenu jít na dvaceti kilometrovou túru do hor a pak další týden léčit bolavé tělo. Také pohyb na znečištěném vzduchu je kontraproduktivní. Pokud je venku inverze a silně znečištěný vzduch, měli bychom si pravidelnou procházku odpustit a zacvičit si raději doma.
- Už jste vyzkoušeli otužování?
Otužování je jedním ze způsobů, jak posílit imunitu, zrychlit metabolické procesy v těle a tím podpořit přirozenou detoxikaci organismu. Pokud by vás zajímalo toto téma podrobněji, v lednu vám nabízíme u nás na IFMV seminář Přerušované půsty a otužovaní.
- Jíte dost zeleniny a ovoce?
Že tento bod také nečtete poprvé? Zelenina a ovoce jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a také antioxidantů. A právě antioxidanty pomáhají vyrovnat se organismu s oxidačním stresem, který vzniká působením škodlivých látek. Kromě toho jde o skvělý zdroj vlákniny, která podporuje správnou funkci střev. Je velmi důležité, aby natrávená potrava nezůstávala zbytečně dlouho ve střevech, zejména v tlustém střevě, kde už jde o zbytky potravy a odpadní látky, kterých se tělo zbavuje. Pokud nedochází k pravidelnému vyprazdňování, začínají v tlustém střevě hnilobné procesy a škodliviny se mohou vstřebat zpět do těla. Kromě toho, že vláknina pomáhá posouvat tráveninu střevy je také zdrojem potravy pro symbiotické střevní bakterie.
- Zařaďte do jídelníčku fermentované potraviny a užívejte probiotika
Správnou funkci střev už jsme před chvíli zmínili. Správná střevní mikroflóra je jedním ze základních stavebních kamenů lidského zdraví. Patogenní bakterie mohou produkovat toxiny, které se vstřebávají do těla a působí problémy. Pokud budeme pravidelně konzumovat potraviny, které jsou přirozený zdroj probiotik a užívat kvalitní probiotika, eliminujeme tím nežádoucí škodlivé mikroorganismy v našich střevech. Kromě toho fermentovaná zelenina je i skvělý zdroj vlákniny.
Na IFMV nabízíme online seminář zaměřený na Analýzu střevního mikrobiomu. Pokud vás tedy toto téma zajímá a chcete se detailně dozvědět, jak se střevní mikrobiom funguje a jestli můžeme zjistit, jak je na tom přímo váš střevní mikrobiom, tak určitě neváhejte a přihlaste se.
- Pijte dostatek vody…
…nebo jiných vhodných tekutin. Ať už se jedná o čistou vodu nebo vodu s citrónem či čaje a odvary. Některé byliny mohou podpořit funkci orgánů, které hrají při přirozené detoxikaci organismu významnou roli. Například Ostropestřec mariánský podporuje správnou činnost jater, Přeslička má diuretické vlastnosti nebo například Bříza bělokorá je silný antioxidant. Velmi dobré antioxidační vlastnosti má také zelený čaj nebo fermentovaný nápoj kombucha.
- Bylinky v kuchyni
Kromě toho, že bylinky dodávají pokrmu zajímavou chuť a někdy i barvu, jsou také zdrojem i řady přírodních látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Jde zejména o antioxidanty, ale i další fytochemické sloučeniny. Žlutooranžová kurkuma ozvláštní vaše domácí pečivo, přílohy nebo může být součást kořenící směsi zejména na drůbeží maso. Libeček zase dodá skvělou chuť polévkám a vývarům, ale můžete ho přidat i jen tak třeba do hrnce s vařícími se bramborami. Chilli papričky jsou sice velmi výrazné, ale určitě stojí za to je zařadit alespoň čas od času do různých jídel. Skořice se hodí nejenom k jablkům, ale i do dezertů, kaší či čaje. I obyčejný česnek a jeho pravidelná konzumace má vliv na zdraví organismu.
Nicméně dbejte na původ koření. Levnější koření bývá často už zpracováno a značná část prospěšných látek už je odstraněna. Doporučujeme si bylinky ideálně pěstovat nebo vybrat takového výrobce, který se ke koření chová šetrně a snaží se zachovat všechny jeho vlastnosti.
TIP: Kořen Kozince blanitého je bohatý na antioxidanty a je používán v čínské medicíně jako adaptogen. Je možné ho užívat v různých formách jako jsou tinktury, kapsle či extrakty, ale pokud máte rádi vývary, můžete sušený kořen kozince přidat právě tam.
- Vyhněte se slazeným a zpracovaným potravinám
Takovéto jídlo zatěžuje náš organismus řadou škodlivin. Organismus se s tím do určité míry nějak vypořádá, ale při metabolických procesech je potřeba i dost antioxidantů, které by mohly být použity jinde. Kromě toho mívá tento typ potravy také málo vlákniny, zpomaluje funkci střev a je zdrojem potravy pro patogenní bakterie ve střevech. Čím méně budeme jíst sladkosti, polotovary a potraviny plné aditiv, tím lépe nám budou fungovat detoxikační procesy v těle.
LITERÁRNÍ PŘEHLED:
1. ABENAVOLI, Ludovico, Angelo A. IZZO, Natasa MILIĆ, Carla CICALA, Antonello SANTINI a Raffaele CAPASSO. Milk thistle ( Silybum marianum ): A concise overview on its chemistry, pharmacological, and nutraceutical uses in liver diseases. Phytotherapy Research[online]. 2018, 32(11), 2202-2213. ISSN 0951418X. DOI: 10.1002/ptr.6171 [PubMed] [GoogleScholar]
2. MO, Boris, Jandirk SENDKER, Fabian HERRMANN, Sascha NOWAK a Andreas HENSEL. Aqueous extract from Equisetum arvense stimulates the secretion of Tamm-Horsfall protein in human urine after oral intake. Phytomedicine[online]. 2022, 104. ISSN 09447113. DOI: 10.1016/j.phymed.2022.154302 [PubMed] [GoogleScholar]
3. PENKOV, Dimitar, Velichka ANDONOVA, Delian DELEV, Ilia KOSTADINOV a Margarita KASSAROVA. Antioxidant Activity of Dry Birch (Betula Pendula) Leaves Extract. Folia Medica[online]. 2018, 60(4), 571-579. ISSN 1314-2143. DOI: 10.2478/folmed-2018-0035 [PubMed] [GoogleScholar]