• Klinika
    • Klinika IFMV
    • Náš tým
    • Ceník
    • Testy FM
    • Programy redukce váhy
    • Měření Inbody 770
    • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
    • Terapie červeným světlem
    • Reference
    • Pracovní příležitosti
  • Programy funkční medicíny
    • Program pro lékaře
    • Program pro farmaceuty
    • Program pro zdravotníky
    • Absolventi programů FM
    • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
    • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
  • Kurzy pro veřejnost
  • Semináře a besedy
    • Online
    • Prezenční
  • Členství
    • Informace
    • Pro zdravotníky
    • Pro nezdravotníky
  • Blog
    • Zajímavosti
  • O nás
  • Kontakt
    • Košík

      0
28. října 372/5, Praha 1 Staré město (1. patro)
Pondělí - Pátek 8.00 - 18.00
+420 704 285 489
info@ifmv.cz
RegistrovatPřihlásit
IFMV
  • Klinika
    • Klinika IFMV
    • Náš tým
    • Ceník
    • Testy FM
    • Programy redukce váhy
    • Měření Inbody 770
    • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
    • Terapie červeným světlem
    • Reference
    • Pracovní příležitosti
  • Programy funkční medicíny
    • Program pro lékaře
    • Program pro farmaceuty
    • Program pro zdravotníky
    • Absolventi programů FM
    • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
    • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
  • Kurzy pro veřejnost
  • Semináře a besedy
    • Online
    • Prezenční
  • Členství
    • Informace
    • Pro zdravotníky
    • Pro nezdravotníky
  • Blog
    • Zajímavosti
  • O nás
  • Kontakt
    • Košík

      0

Blog

  • Domů
  • Blog
  • Blog
  • Úskalí hubnutí a jak je překonat

Úskalí hubnutí a jak je překonat

  • Publikoval Mgr. Ing. Magdaléna Navrátilová
  • Kategorie Blog, Zdraví
  • Datum 15. 3. 2023
ifmv-uskali-zdrave-hubnuti-a-jak-je-prekonat

Pokud se člověk rozhodne snížit svou hmotnost, ať už je to o pár kilo nebo jde o radikální hubnutí v řádech desítek kil, je to vždy v prvé řadě o nastavení mysli. Až pak o tom, jakou formu diety vybereme, nebo jestli se začneme „jenom“ více hýbat. Na tom záleží i to, zda si po dosažení ideální váhy tuto váhu jsme schopni udržet. Pojďte se s námi dneska podívat na některé typické nástrahy, které na nás při hubnutí mohou čekat, a hlavně vám prozradíme, jak se s nimi jednoduše vyrovnat.

Pro některé může být hubnutí nebo udržení si zdravé váhy jednodušší, pro někoho téměř nepřekonatelný problém. A proč? Pořád je to hlavně v hlavě a jde o dvě věci. Motivace a sebekázeň. Pro někoho je motivace zdraví, pro jiného třeba to jak vypadá v létě v plavkách. Nicméně musíme být opravdu přesvědčení, že zhubnout chceme. Na základě toho pak přichází změna naší životosprávy, v ideálním případě dlouhodobá. A zde se motivace prolíná se sebekázní. Dám si tu čokoládu nebo ne? Půjdu s ostatními na hamburger nebo si dám salát? Zavedu si „cheat day“? Jak tedy odolat pokušení?

„Když se rozhodnu držet dietu, vydržím jen pár dní“

Záleží na mnoha faktorech. Není ta dieta moc drastická? Máte dostatek živin? Možná si tělo odvyká od pravidelného příjmu cukru. Jak je na to váš střevní mikrobiom? Nemáte nějaké zdravotní potíže? Jde o dietu, která je pro vás vhodná?

Jakmile si začneme s nějakou dietou, tak musíme vědět, jak funguje a proč ji držíme. Takové zlaté pravidlo říká, že nesmíme mít při dietě hlad. Protože pokud máme často hlad a nezvladatelné chutě, tak nám tělo říká, že něco potřebuje. Pokud budeme mít dostatek bílkovin a přiměřené množství zdravých tuků, tak zmizí hlad i chutě na nezdravé jídlo. Samozřejmě našemu organismu nějakou chvíli bude trvat, než se s novým režimem srovná, obzvlášť pokud jsou změny v naší životosprávě razantní. Lidé, kteří jsou zvyklí na vysoký příjem cukru, tak mohou po jeho rapidním snížení pociťovat doslova abstinenční příznaky, kdy jsou malátní, bolí je hlava a není jim celkově dobře. Ale tyto stavy odezní během několik dní.

Můžeme naše tělo nějak podpořit? Určitě jsou na místě kvalitní probiotika a omega 3 mastné kyseliny, dostatek vitamínu a minerálních látek. Ne nadarmo se říká, že zdraví vychází ze střev. Patogenní bakterie, které osidlují střeva, se živí především jednoduchými cukry. Pokud jim je nedáme, tak dokáží doslova přesvědčit naší mysl, že ten cukr opravdu nutně potřebujeme. Pokud ale do střev dostaneme symbiotické bakterie, tak počty patogenních bakterií se sníží a s tím zmizí i chutě na nezdravé jídlo. Omega 3 mastné kyseliny zase mají pozitivní vliv na mozek, pomáhají nervové soustavě vyrovnat se se změnami a mimo jiné se vyznačují například i protizánětlivé účinky. Vitamíny a minerální látky normálně přijímáme s potravou. Pokud tyto množství nejsme schopni pokrýt v běžném jídle, tak jsou na místě kvalitní potravní doplňky, ideálně na přírodní bázi bez přidaných aditiv.

Další „tajemství“ zdravého hubnutí tkví v dodržování nastavených pravidel. Pokud si něco nastavím, musím to splnit. Ne jednou, ne dvakrát, ale pravidelně. Musíme mozek přesvědčit, že to není výjimečně, ale jedná se o nový životní styl, který bude naší denní součástí. Ať už to je změna jídelníčku, načasování konzumace jídla či pravidelný pohyb. Někteří mohou oponovat, že zhubli i bez pohybu. Samozřejmě, je to možné. Ale pravidelný pohyb, kromě spalování tuků, přináší i lepší prokrvení organismu, udržování a tvorbu svalové hmoty a vyplavují se při něm endorfiny, takzvané hormony štěstí. Právě ty mohou pomoci našemu tělu, aby se snadněji vyrovnalo se změnami životosprávy. Pokud nemáme nějaké zdravotní omezení, tak proč se o ten pohyb dobrovolně připravit? Pro začátek stačí i krátká procházka nebo jednoduché cvičení doma.

Také se můžete setkat i se ztrátou motivace. „Držím dietu, ale stejně nehubnu“ nebo „Kila sice dolů jdou, ale pomalu“. Tady je to velmi individuální. Někdo začne hubnout hned a hodně, někomu to trvá déle a váha dokonce může i stagnovat nebo mírně růst. Je velmi důležité nastavit si reálné cíle a neočekávat, že kila navíc zmizí přes noc. Většinou jsme se k nim dlouho „propracovávali“, takže chvilku bude trvat, než se jich zbavíme. Pokud máme pocit, že děláme vše správně a přesto kila dolů nejdou, tak je určitě na místě konzultace s certifikovaným výživovým specialistou. Každý jsme totiž jiný a může se stát, že to co funguje jiným, nemusí být to pravé pro nás. V takovém případě je víc než vhodné si nechat sestavit individuální plán hubnutí přímo na míru.

Pokud jste se rozhodli hubnout, přejeme vám hodně zdaru a jestli se vám něco nedaří, nezdráhejte se obrátit na kvalifikované odborníky.

Tým Institutu funkční medicíny a výživy.

  • Sdílet:
author avatar
Mgr. Ing. Magdaléna Navrátilová

Magda pochází z rodiny agronoma, jako dítě tak trávila léto v obklopení kombajnů. Od dětství proto měla blízko k přírodě a zvířatům. První brigády rovněž absolvovala v zemědělské firmě, a sice u lopaty na sile. To vše ji ovlivnilo při výběru vysoké školy. Úspěšně vystudovala magisterský obor Kvalita a bezpečnost potravin na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. Při magisterském studijním programu dokázala získat i titul inženýrský, a to v oboru Technologie potravin na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Právě studium na Veterinární a farmaceutické univerzitě jí umožnilo nahlédnout do fungování mnoha potravinářských provozů. V rámci praxe se mimo jiné účastnila i kontrol s Krajskou veterinární správou.
Po studiu na vysoké škole pracovala v potravinářství a vystřídala pozice v několika potravinářských firmách, a to jak na odděleních kvality potravin, tak i ve vývoji nových výrobků či zavádění nových technologií. Před nástupem na mateřskou dovolenou pracovala jako vedoucí laboratoře v nadnárodní korporaci.
Magda říká: „Potravinářství se od dob totality velice změnilo a platí přísnější pravidla a legislativa. Na oddělení kvality jsou lidé, kteří mají tento obor vystudován, znají rizika a umějí kriticky myslet. Nicméně pořád je to obor, který je o lidech a o penězích. Potraviny lze vyrábět šetrně k životnímu prostředí, z kvalitních surovin a vhodnými postupy. Stejně jako lze pěstovat rostliny a chovat dobytek ekologicky s minimálními následky k ekosystémům. Nicméně nic není černobílé a vše má svá pozitiva i negativa. Chtěla bych, aby širší veřejnost porozuměla cestě potraviny od jejího úplného počátku, kdy začne vznikat, až po její konec, kdy skončí na vidličce spotřebitele. Také tomu, že my sami svým jednáním a chováním přispíváme ke znečišťování země a je třeba myslet na to, abychom svůj dopad na životní prostředí minimalizovali. Pokud toto neuděláme, tak budeme dál a dál jíst kontaminované potraviny s aditivy a rezidui pesticidů, protože to celé je jeden velký koloběh a všechno souvisí se vším.“
Magda nám v IFMV pomáhá s research a psaním odborných i blogových článků.

Předchozí příspěvek

Jak na virová onemocnění z pohledu funkční medicíny
15. 3. 2023

Další příspěvek

Jak stres ovlivňuje vaši váhu?
15. 3. 2023

Mohlo by se Vám také líbit

ifmv-stitna-zlaza
Štítná žláza
28 března, 2023
ifmv-co-znamena-jist-a-zit-zdrave
Co znamená jíst a žít zdravě
22 března, 2023
ifmv-mitochondrie
Mitochondrie
16 března, 2023

Zanechat odpověď Zrušit odpověď na komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

Hledat

antioxidanty

Štítky

alergie antibiotika ATB butyrát Covid-19 cévy dehydratace DNA děti genetika geny homocystein hormony imunita imunitní systém infekce játra jód jóga klíště koronavirus lymská borelióza metabolismus mikrobiom mikroflora minerály nadledvinky nervová soustava non toxic opalování paraziti prebiotika probiotika propustné střevo psychika SIBO smích stres testování testy funkční medicíny trombóza výživa zácpa štítná žláza železo
logo-ifmv-white

+420 704 285 489

info@ifmv.cz

O NÁS

Naším cílem je zviditelnění oboru funkční medicíny a výživy tak, aby se tento obor dostal do širšího povědomí, jak odborné tak i neodborné veřejnosti.

PRÁVNÍ UJEDNÁNÍ

  • Zpracování osobních údajů
  • Pravidla pro užívání cookies
  • Podmínky užívání stránek
  • Stížnosti
  • Stížnosti – formulář
  • Mimosoudní řešení sporů

Obchod

  • Přihlášení
  • Košík
  • Pokladna
  • Platební podmínky
  • Obchodní podmínky

Rýchle odkazy

  • Prezenční semináře
  • Online semináře
  • Členství pro nezdravotníky
  • Členství pro zdravotníky
  • Klinika IFMV
  • Kontakt

Copyright © 2022 IFMV

  • Zpracování osobních údajů
  • Pravidla pro užívání cookies
  • Podmínky užívání stránek
  • Stížnosti
  • Stížnosti – formulář
  • Mimosoudní řešení sporů

Přihlaste se ke svému účtu

Zapomněli jste heslo?

Ještě nejste členem? Registrovat se

Registrovat nový účet

Již jste členem? Přihlásit se

Spravovat Souhlas s cookies
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Manage services Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}