Alergie nebo histaminová intolerance?
Histamin je jednou z nejdůležitějších molekul, které se přirozeně vyskytují v našem těle. Ale i přesto některým z nás může zapříčinit mnoho problémů, a to především při jeho nadměrných hladinách v těle. V tomto článku se dozvíte nejen co to histamin je a jak se tvoří, ale i jak zjistit zda tzv. histaminovou tolerancí trpíte právě vy a která dieta je ta vhodná.
Těm, kteří mají problémy s alergiemi (ať už na pyl, zvířata či specifické potraviny), není pojem „antihistaminika” neznámý. Ano, jsou to ty pilulky, které nás mnohdy vysvobodí od nikdy nekončící rýmy, bolestí hlavy, svědění či kopřivky. Avšak málokdo z nás si uvědomuje, že hlavním hybatelem hladin histaminu je právě naše zdravé tělo.
Co je to histamin? Jako první je třeba zmínit, že bez histaminu bychom se neobešli při žádné denní situaci. Je důležitým neurotransmiterem, který pomáhá předávat informace mezi mozkem a všemi tělními soustavami, včetně mikrobiomu.
Avšak histamin je přirozeně vytvářen i našimi imunitními buňkami zvanými bazofily, eozinofily a žírnými buňkami, které se podílí na alergických reakcích. Když takový patogen vstoupí do těla (například z pylu nebo srsti), pak histaminy přispěchají na místo kontaktu a zahájí sérii imunitních reakcí. Přesněji histamin při těchto reakcích zvyšuje propustnost kapilár pro imunitní buňky, které se pak mohou snadněji dostat k patogenům či toxinům v našich tkáních. Jednoduše řečeno, histamin je základem pro naši přirozenou imunitní odpověď.
Štípla vás někdy vosa či komár? Ten zarudlý a napuchlý štípanec je vytvořen právě reakcí histaminu.
Histamin, jako organická sloučenina dusíku se účastní nejen lokálních imunitních a systémových zánětlivých reakcí, ale reguluje i fyziologické funkce ve střevě. Je také součástí žaludečních kyselin a pomáhá tak při trávení potravin.
Kde je způsoben problém? Naše tělo si s histaminem umí přirozeně poradit do té doby, než se stane intolerantní nebo začne přijímat vysoké množství histaminu z vnějšího prostředí.
Za normálních okolností je histamin rozkládán enzymy a nemá tak šanci se v těle hromadit. Avšak někteří z nás mají nižší hladiny těchto důležitých enzymů, tělo tak nedokáže histamin rozkládat a začnou se vyskytovat nejrůznější problémy.1
Histamin je rozkládám dvěma základními enzymy. Hlavním enzymem rozkládající histamin ve střevě je diamin oxidáza (DAO), zatímco v kůži, míše, plicích a dalších orgánech je histamin rozkládán enzymem N-methyltransferáza (HMT).3
To znamená, že člověk s histaminovou intolerancí bude mít pravděpodobně problém s jedním z těchto enzymů. Není to tedy intolerance jako například s FODMAPs potravinami, či kofeinem a laktózou. Tato intolerance je způsobena enzymatickou poruchou.
Histaminová intolerance je svými příznaky mnoha doktory považována za běžnou alergii. Mezi příznaky totiž patří bolesti hlavy, rýma, vyrážka, nespavost, reflux, závratě či zvracení, bolesti břicha, průjmy či nízký krevní tlak a poruchy srdečního tepu. Bohužel histaminovou intoleranci není vždy jednoduché odhalit a je proto mnohdy zaměňována za potravinovou či sezónní alergii.
Výzkumy ukazují, že histaminová intolerance se vyskytuje přibližně u 1% populace, z čehož je 80 % lidí středního věku.3
Co je příčinou dysfunkce enzymů?
Příčinou této dysfunkce enzymů mohou být antibiotika které blokují produkci DAO enzymu, gastrointestinální poruchy včetně syndromu zvýšené propustnosti střev a idiopatických střevních zánětů, přemnožení bakterií jako je tomu u SIBO, nebo příjem potravin obsahujících vysoké množství histaminu.
Nejen že je histamin v našem těle produkován, ale čerpáme ho i z vnějšího prostředí v podobě potravy. Přesněji se jedná o potraviny obsahující aminokyselinu histidin, molekulu, která se řadí mezi tzv. biogenní aminy a které jsou produkovány bakteriemi během procesu fermentace.2 Histidin je prekurzorem pro výrobu histaminu. Právě vysoký příjem takovýchto potravin může být spouštěčem histaminové intolerance.
Zvýšené hladiny histaminu a nedostatečná aktivity DAO byli nalezeny u pacientů s zánětlivými a neoplastickými onemocněními, jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, potravinové alergie a mnoho dalších.6
3
V jakých potravinách se vyskytuje nejvyšší množství histaminu?
Bohužel je velmi složité kvantifikovat přesné množství histaminu v odlišných potravinách. Vždy množství histaminu závisí na typu obsažených bakterií, kompozici jídla, jeho čerstvosti, délce mražení či fermentaci.4 I přesto se experti pokusili zanalyzovat i hladiny histaminu v nejrůznějších potravinách a přišli na to, že níže zmíněné potraviny mají nejvyšší obsah histaminu:5
- fermentované mléčné produkty, jako jsou sýry, jogurty a tvaroh
- konzervované, uzené a zpracované maso, jako je tuňák, sardinky, fermentované klobásy či salámy
- fermentované sójové produkty včetně tempehu, misa či sójové omáčky
- fermentovaná zelenina, jako je zelí
- zelenina, jako je špenát, lilek či rajčatové produkty (kečup)
- jakýkoliv alkohol včetně piva
- zelený čaj, káva a čokoláda
Nejdůležitějším aspektem pro vyvarování se potravin s vysokým množstvím histaminu je čerstvost. Jak můžete vidět výše, potraviny s nejvyšším množstvím histaminu jsou právě ty, které jsou po delší dobu skladovány a ztrácí tedy svou čerstvost.
Je opravdu histamin spouštěčem mých problémů?
Pokud si nejste jisti, zda za vašimi problémy opravdu vězí histamin, pak je na čase začít experimentovat. Ano, i zde může pomoci eliminační dieta. Zjistíte tak, které potraviny vašemu tělu prospívají a které narozdíl způsobují problémy.
Eliminační a následná histaminová dieta může být oříškem. Nedoporučujeme proto začínat s histaminovou dietou před řádným otestováním či eliminační dietou, která vám může ukázat úplně odlišnou příčinu vašich problémů.
Proto abychom vám zjednodušili přípravu a hledání informací o eliminační dietě, připravili jsme pro vás seminář nabitý informacemi od těch nejlepších odborníků z Institutu funkční medicíny a výživy. Na semináři Eliminační a celková dieta se dozvíte nejen detailní postup pro výběr správných potravin, ale navedeme vás na cestu, která není utrpením, ale cestou za vysněným zdravím (a to ať už tím vaším, či zdravím vašich klientů).
A pokud si chcete i přesto být jistí svými hodnotami histaminu v těle, pak se neváhejte obrátit na naši kliniku, kde vám velmi rádi pomůžeme.
1. Petersen J, Drasche A, Raithel M, Schwelberger HG. Analysis of genetic polymorphisms of enzymes involved in histamine metabolism. Inflamm Res. 2003 Apr;52 Suppl 1:S69-70. doi: 10.1007/s000110300059. PMID: 12755416.
2. Bodmer S, Imark C, Kneubühl M. Biogenic amines in foods: histamine and food processing. Inflamm Res. 1999 Jun;48(6):296-300. doi: 10.1007/s000110050463. PMID: 10442480.
3. Laura Maintz, Natalija Novak, Histamine and histamine intolerance, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 85, Issue 5, May 2007, Pages 1185–1196, https://doi.org/10.1093/ajcn/85.5.1185
4. Yang J, Ding X, Qin Y, Zeng Y. Safety assessment of the biogenic amines in fermented soya beans and fermented bean curd. J Agric Food Chem. 2014 Aug 6;62(31):7947-54. doi: 10.1021/jf501772s. Epub 2014 Jul 25. PMID: 25029555.
5. San Mauro Martin I, Brachero S, Garicano Vilar E. Histamine intolerance and dietary management: A complete review. Allergol Immunopathol (Madr). 2016 Sep-Oct;44(5):475-83. doi: 10.1016/j.aller.2016.04.015. Epub 2016 Aug 31. PMID: 27590961.
6. Schmidt WU, Sattler J, Hesterberg R, et al. .Human intestinal diamine oxidase (DAO) activity in Crohn’s disease: a new marker for disease assessment? Agents Actions 1990;30:267–70.