• Klinika
    • Klinika IFMV
    • Náš tým
    • Ceník
    • Testy FM
    • Programy redukce váhy
    • Měření Inbody 770
    • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
    • Terapie červeným světlem
    • Reference
    • Pracovní příležitosti
  • Programy funkční medicíny
    • Program pro lékaře
    • Program pro farmaceuty
    • Program pro zdravotníky
    • Absolventi programů FM
    • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
    • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
  • Kurzy pro veřejnost
  • Semináře a besedy
    • Online
    • Prezenční
  • Členství
    • Informace
    • Pro zdravotníky
    • Pro nezdravotníky
  • Blog
    • Zajímavosti
  • O nás
  • Kontakt
      • Košík

        0
    28. října 372/5, Praha 1 Staré město (1. patro)
    Pondělí - Pátek 8.00 - 18.00
    +420 704 285 489
    info@ifmv.cz
    RegistrovatPřihlásit
    IFMV
    • Klinika
      • Klinika IFMV
      • Náš tým
      • Ceník
      • Testy FM
      • Programy redukce váhy
      • Měření Inbody 770
      • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
      • Terapie červeným světlem
      • Reference
      • Pracovní příležitosti
    • Programy funkční medicíny
      • Program pro lékaře
      • Program pro farmaceuty
      • Program pro zdravotníky
      • Absolventi programů FM
      • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
      • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
    • Kurzy pro veřejnost
    • Semináře a besedy
      • Online
      • Prezenční
    • Členství
      • Informace
      • Pro zdravotníky
      • Pro nezdravotníky
    • Blog
      • Zajímavosti
    • O nás
    • Kontakt
        • Košík

          0

      Blog

      • Domů
      • Blog
      • Blog
      • Probiotika, kdo by je měl užívat a jaké kmeny?

      Probiotika, kdo by je měl užívat a jaké kmeny?

      • Publikoval Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA
      • Kategorie Blog, Zdraví
      • Datum 22. 7. 2020

      Probiotika…jsou opravdu tak důležitá a prospěšná? Kdo by je měl užívat? A nestačil by obyčejný jogurt?

      Ačkoliv je pojem PROBIOTIKA stále omílaný v reklamách či v různých doporučeních, na různých letáčcích či webech o zdraví se dočtete, že jsou pro lidský organismus a jeho správnou funkci důležitá, ale přesto mnoho lidí nemá zcela jasno, o co přesně jde a jestli je opravdu tak důležité, probiotika užívat. Proto jsem si pro vás připravila souhrn informací o probioticích a stručný přehled nejčastějších probiotických kmenů a rodů.

      V našem střevě žijí milióny bakterií – tzv. střevní mikrobiom, který získáváme postupně ještě v mateřském lůně a ihned po narození, a který se dále mění a vyvíjí během našeho dalšího života. Tomuto procesu se říká kolonizace. Složení střevního mikrobiomu je dáno stylem stravování, životním stylem, ale i tím, zda konzumujeme léky, jakou vodu pijeme, či jaké kosmetické a hygienické prostředky používáme.
      Zejména antibiotika likvidují esenciální střevní bakterie a jejich nadužívání je spojeno se zvýšením množství patogenních baktérií.

      PROBIOTIKA nejsou PREBIOTIKA. Prebiotika jsou v podstatě potravou pro zdravý střevní mikrobiom, tedy bakterie. Jedná se o nestrávenou vlákninu, zdrojem může být například česnek, cibule, chřest, oves, ječmen, pórek či další potraviny, které obsahují rezistentní škroby.

      PROBIOTIKA:

      • Jedná se o nepatogenní mikroorganismy, které jsou podávány s cílem zlepšit mikrobiální rovnováhu střev.

      PROČ JSOU PROBIOTIKA PROSPĚŠNÁ?

      • Pokud žijí ve střevech silné probiotické kultury mikroorganismů, brzdí růst nežádoucích patogenních mikroorganismů. POZOR! Platí to i naopak.
      • Zlepšují funkci střev.
      • Udržují správné pH ve střevě.
      • Optimální střevní mikroflóra usnadňuje trávení. Naopak přemnožené patogenní mikroorganismy mohou inhibovat vstřebávání důležitých živin do organismu.
      • Regulují ukládání tuků v těle. Nerovnovážný střevní mikrobiom mimo jiné přispívá k nadváze a obezitě.
      • Mají antikarcinogenní a imunostimulační vlastnosti.
      • Syntetizují některé bioaktivní mastné kyseliny.
      • Syntetizují některé vitamíny a enzymy.
      • Mohou mít pozitivní vliv na některé alergie a nemoci.
      • Zlepšují stav chronických metabolických onemocnění, jako jsou cukrovka, nealkoholické ztučnění jater či obezita.

      KDO BY JE MĚL UŽÍVAT?

      • Jsou bezpečná pro kojence, děti, dospělé a starší pacienty. V tomto článku se rozepisuji na téma probiotika u novorozenců a dětí a jejich možné účinky.
      • Snižují rizika průjmu spojeného s užíváním antibiotik.
      • Snižují četnost výskytu průjmu způsobeného některými bakteriemi. Včetně tzv. cestovatelských průjmů.
      • Užívání probiotik snižuje míru remise ulcerózní kolitidy u dospělých osob.
      • Zlepšuje stavy bolestí břicha a syndromu dráždivého tračníku u dětí i dospělých.
      • U předčasně narozených dětí snižuje užívání probiotik výskyt nekrotizující enterokolitidy a úmrtnosti u předčasně narozených dětí. Opět viz můj článek zde
      • Mírní problémy spojené s intolerancí laktózy (pozor, zde se však musíte zaměřit na probiotika, která nejsou pěstěna na mléčném médiu!, takováto hypoalergenní probiotika najdete na eshopu puravia.cz a konkrétně zde)

      KDO BY MĚL BÝT OPATRNÝ PŘI UŽÍVÁNÍ PROBIOTIK?

      • Těhotné a kojící ženy – užívání probiotik je vhodné, ale je třeba vybrat takové, které jsou prospěšné pro vás a vaše dítě a nezpůsobí vám případné komplikace. Vždy se poraďte se zkušeným terapeutem, například v naší poradně, kterou vedu pro vás zdarma poradna@cz
      • Novorozenci a děti – probiotika jsou vhodné, ale opět je zapotřebí zvolit takové, které budou dítěti vyhovovat a přinesou mu užitek. Velmi bezpečná a účinná i pro alergické děti s ABKM (alergie na bílkovinu kravského mléka) či s HIT (histaminová intolerance) jsou Gutpro infant (od narození do cca 2-3 let) a od 2-3 let pak Gutpro powder .
      • Starší pacienti a osoby se sníženou funkcí imunity – probiotika mohou zlepšit zdravotní stav, ale je nutné vybrat taková, která budou takovou funkci plnit a nezpůsobí uživateli potíže.
      • Pacienti s výrazně sníženou imunitou (například při onkologické léčbě, HIV/AIDS, po transplantaci orgánů) – zde je nutné být velmi obezřetný a konzultovat případné užívání probiotik s lékařem, protože se může stát, že probiotické kultury mohou napadnout organismus a způsobit zánět.

      JAKÝ JE ROZDÍL MEZI PROBIOTICKÝMI PŘÍPRAVKY A POTRAVINAMI, KTERÉ PROBIOTIKA PŘIROZENĚ OBSAHUJÍ?

      Probiotické přípravky Fermentované potraviny a nápoje (například kefíry, jogurty, sýry, kimchi, kysané zelí, a další)
      Známe přesné složení rodů a kmenů bakterií a jejich dávku. Neznáme přesné složení probiotických mikroorganismů. Zvláště pokud se jedná o „homemade“ výrobky, tak mohou být přítomny i divoké druhy bakterií. Také ve většině případů nemáme představu o dávce bakterií.
      Přípravky jsou uzpůsobeny tak, aby probiotické mikroorganismy přežily co v nejhojnějším počtu působení žaludečních kyselin a byly schopny kolonizovat střeva. V potravině či nápoji musí být velmi mnoho probiotických bakterií, aby byla šance, že alespoň nějaké přežijí nepříznivé působení prostředí žaludku. Jedná se především o laktobacily a bifidobakterie, které netvoří spóry.
      Pozor na konzervanty u některých typů potravin (zejména u kvašené zeleniny). Konzervační látky mohou aktivitu probiotických mikroorganismů úplně utlumit a potravina tak ztratí svůj probiotický význam. Je nutné se zajímat o složení potraviny.

      (1,2,3,4,5,6,7,8)

      Nejběžnější kmeny probiotických bakterií

      Laktobacily

      Lactobacillus spp. je velmi široký rod mikroorganismů, které běžně kolonizují zažívací trakt a močové cesty člověka. Najdeme je ale i u rostlin, v půdě a byly izolovány z mnoha typů potravin. Laktobacily zahrnují přes 150 popsaných druhů (například Lactobacillus. lactis, L. paracasei, L. reuteri, L. rhamnosus, L. acidophilus, L. brevis, L. casei, L. debrueckii, L. fermentum a další). Jedná se o bakterie, které neprodukují spóry, mají tyčinkový tvar a většina z nich produkuje kyselinu mléčnou. Ta má mimo jiné i efekt likvidovat některé jiné patogenní mikroorganismy v daném prostředí. Toho se využívá jak v organismu člověka, kdy se laktobacily používají jako probiotika pro zlepšení funkce střev, nebo je možné je využít i při léčbě vaginálních bakteriálních zánětů či infekcí močových cest. Bakteriocidní účinek mají laktobacily ale i díky produkci dalších sloučeni, jako jsou například další organické kyseliny, peroxid vodíku nebo bakteriociny. Svůj velký význam mají i v potravinářských technologiích, kdy se používají k výrobě fermentovaných potravin a nápojů. Kysané neboli fermentované potraviny jsou i zdrojem probiotických laktobacilů pro lidský organismus. Velkou výhodou těchto potravin je, že jsou v podstatě přírodně konzervovány a mají delší trvanlivost, než pouze výchozí surovina. A to právě díky antimikrobiálním účinkům metabolitů laktobacilů.

       Kdy je vhodné užívat laktobacily jako probiotika?

      • Syndrom dráždivého tračníku
      • Dětské koliky
      • Dvanácterníkové vředy způsobené Helicobater pylori
      • Obezita (mimo jiné Lactobacilly pomáhají snižovat hladinu cholesterolu)
      • Lymská borelióza
      • Alergická drematitida, kopřivky, akné
      • Nesnášenlivost laktózy – zmírňují projevy nesnášenlivost laktózy
      • Vaginální záněty
      • Infekce močových cest
      • Respirační infekce u dětí
      • Jako prevenci běžných nachlazení
      • Posílení imunitního systému

      (5,8,9,10,11,12)

      Bifidobaterie

      Členové rodu Bifidobacterium patří mezi první mikroby, které kolonizují lidský gastrointestinální trakt a mají pozitivní účinky na zdraví hostitele. Jedná se o běžné mikroorganismy, se kterými se setkáme i v přírodě, v půdě či vodě. Jsou tyčinkovitého tvaru, netvoří spóry a rostou v nepřítomnosti kyslíku. Je známo asi na 50 druhů, například Bifidobacterium breve, B. infantis, B. lactis, B. thermophilus, B. bifidum a další. Díky svému pozitivnímu účinku na zdraví člověka jsou přidávány do některých funkčních potravin, ale u většiny fermentovaných potravin se vyskytují běžně.  U novorozenců bylo prokázáno, že podávání Bifidobacterium breve snižuje výskyt nekrotizující enterokolitidy u dětí narozených před 34. týdnem těhotenství. Jiné výzkumy zase prokázaly, že bakterie rodu Bifidobacteria spp. působí preventivně vůči karcinomu střev a mají pozitivní vliv i při jeho léčbě.   I přes svůj pozitivní vliv na zdraví člověka jich je běžně ve střevech jenom 10 % z celkového počtu bakterií.

      Jednou z hlavních funkcí těchto bakterií je trávení vlákniny a dalších komplexních sacharidů, které by jinak tělo nemohlo strávit. Při tom bifidobakterie produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které mají pozitivní vliv na zdraví člověka. Kromě toho se bifidobakterie podílejí i na produkci vitamínů B. Zajímavostí například je, že produkují i látky, které brání vstřebávání toxinů enterohemoragické Escherichia coli O157 do krve.

      Kdy je vhodné užívat Bifidobakterie jako probiotika?

      • Průjem způsobený rotaviry
      • Průjem způsobený užíváním antibiotik
      • Při ulcerózní kolitidě – společně v kombinaci s laktobacily zlepšují stav pacienta a udržují remisi
      • Zácpa – prevence a léčba
      • Preventivně působí vůči gastrointestinálním infekcím
      • Posílení imunitního systému

      (4, 8, 13, 14, 15)

      Bacillus

      Bacillus spp. je poměrně široký rod bakterií a jako probiotika jsou považovány jen některé druhy, protože jsou i takové, co produkují enterotoxiny a způsobují onemocnění. Atraktivita toho rodu bakterií jako probiotik spočívá například i v tom, že mají poměrně dobrou schopnost přežít prostředí žaludečních kyselin a dostat se v hojném počtu do střev.  Mezi probiotické mikroby řadíme například Bacillus coagulans, který produkuje kyselinu mléčnou. Tento druh bakterie umí tvořit spóry, což znamená, že je schopen přežít i ve velmi nevhodných podmínkách. Je bohatě obsažen ve fermentovaných potravinách, jako jsou kyselé zelí, kimchi nebo jogurt.

      Kdy je vhodné užívat Bacillus coagulans jako probiotikum?

      • Syndrom dráždivého tračníku
      • Revmatoidní artritida (snižuje hladinu zánětlivých markerů)
      • Nadýmání
      • Zácpa – prevence a léčba
      • Prevence onemocnění dýchacích cest
      • Posílení imunitního systému

      POZOR! Bacillus coagulans může nevhodně reagovat s antibiotiky a imunosupresivy!

      (16,17)

      Streptococcus

      Rod Streptococcus spp. je podobně jako rod Bacillus spp. široký a zahrnuje různé mikroorganismy, z nichž některé mohou být původci závažných onemocnění, zánětů či zubních kazů. Nás bude ale zajímat druh Streptococcus thermophilus, který není patogen a jeho primární využití je jako multifunkční startovací probiotická kultura při výrobě fermentovaných mléčných výrobků, jako jsou sýry nebo jogurty. Ve formě zákysové kultury do jogurtů se používá s bakterií Lactobacillus delbrueckii sp. Bulgaricus, a je prokázáno, že tyto dva probiotické druhy společně mírní nesnášenlivost laktózy a zlepšují její stravitelnost.

      Kdy je vhodné užívat Streptococcus thermophilus jako probiotikum?

      • Chronické onemocnění ledvin – pomáhá snižovat hladinu uremických toxinů v tlustém střevě
      • Nesnášenlivost laktózy, problémy s jejím trávením – zlepšuje stav pacienta

      (18, 19, 20)

      Saccharomyces

      Další velmi široký rod bakterií Saccharomyces spp., zahrnuje například kvasinky, které jsou po staletí známy jako kvásek nebo kvasnice a mají velký význam v technologii potravin, ale zajímavé jsou i  nutričně. Co se týká probiotických druhů, tak z tohoto rodu je to druh Saccharomyces cerevisiae var. boulardii, který je považován za bezpečnou probiotickou kulturu s velmi dobrým vlivem na střeva, na jejich mikrobiom i sliznice.

      Kdy je vhodné užívat Saccharomyces cerevisiae var. boulardii jako probiotikum?

      • Při cestovatelských průjmech.
      • Při antibiotické léčbě (mírní průjem průjmu vyvolaného antibiotiky, pomáhá obnovovat mikrobiom střev).
      • Při průjmech způsobených Clostridium difficile.
      • Akné.
      • Léčba bakterií Helicobater pylori (snižuje vedlejší účinky antibiotik).
      • Syndrom dráždivého tračníku.
      • Crohnova choroba.

      (21,22,23)

      Snad vám tento krátký přehled pomohl se v základních probiotických kmenech a rodech tak trochu vyznat. Příště něco sepíšu k tématu půdních probiotik.

      LITERÁRNÍ PŘEHLED

      1. WILLIAMS, Nancy Toedter. Probiotics. American Journal of Health-System Pharmacy[online]. 2010, 67(6), 449-458. DOI: 10.2146/ajhp090168. ISSN 1079-2082. [GoogleScholar] [PubMed]
      2. WILKINS, Thad a Jacqueline SEQUOIA. Probiotics for Gastrointestinal Conditions: A Summary of the Evidence. Am Fam Physician[online]. 2017, 96(3), 170-178. PMID: 28762696  [GoogleScholar] [PubMed]
      3. DELZENNE, Nathalie M., Audrey M. NEYRINCK, Fredrik BÄCKHED a Patrice D. CANI. Targeting gut microbiota in obesity: effects of prebiotics and probiotics. Nature Reviews Endocrinology[online]. 2011, 7(11), 639-646. DOI: 10.1038/nrendo.2011.126. ISSN 1759-5029. [GoogleScholar] [PubMed]
      4. RUSSELL, D.A., R.P. ROSS, G.F. FITZGERALD a C. STANTON. Metabolic activities and probiotic potential of bifidobacteria. International Journal of Food Microbiology[online]. 2011, 149(1), 88-105. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2011.06.003. ISSN 01681605. [GoogleScholar] [PubMed]
      5. CLEMENTE, Jose C., Luke K. URSELL, Laura Wegener PARFREY a Rob KNIGHT. The Impact of the Gut Microbiota on Human Health: An Integrative View. Cell[online]. 2012, 148(6), 1258-1270. DOI: 10.1016/j.cell.2012.01.035. ISSN 00928674. [PubMed]
      6. SPRITZLER, Franziska. How to Choose the Best Probiotic Supplement. Healthline[online]. 2017 [cit. 2020-07-10]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/best-probiotic-supplement
      7. KOUTNIKOVA, Hana, Bernd GENSER, Milena MONTEIRO-SEPULVEDA, Jean-Michel FAURIE, Salwa RIZKALLA, Jürgen SCHREZENMEIR a Karine CLÉMENT. Impact of bacterial probiotics on obesity, diabetes and non-alcoholic fatty liver disease related variables: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ Open[online]. 2019, 9(3). DOI: 10.1136/bmjopen-2017-017995. ISSN 2044-6055. [GoogleScholar] [PubMed]
      8. KREMSA, Žaneta a Magdalena NAVRÁTILOVÁ. Komplexní průvodce probiotiky. Praha: Institut funkční medicíny a výživy, 2019.
      9. TACHEDJIAN, Gilda, Muriel ALDUNATE, Catronia S. BRADSHAW a Richard A. CONE. The role of lactic acid production by probiotic Lactobacillus species in vaginal health. Research in Microbiology[online]. 2017, 168(9-10), 782-792. DOI: 10.1016/j.resmic.2017.04.001. ISSN 09232508. [GoogleScholar] [PubMed]
      10. SLOVER, Christine M. a Larry DANZIGER. Lactobacillus: a Review. Clinical Microbiology Newsletter[online]. 2008, 30(4), 23-27. DOI:10.1016/j.clinmicnews.2008.01.006. ISSN 01964399. [GoogleScholar]
      11. DE ANGELIS, M. a M. GOBBETTI. Lactic Acid Bacteria | Lactobacillus spp: General Characteristics. Encyclopedia of Dairy Sciences[online]. Elsevier, 2011, 2011, s. 78-90. DOI: 10.1016/B978-0-12-374407-4.00259-4. ISBN 9780123744074.
      12. ABDEL-RAHMAN, Mohamed Ali, Yukihiro TASHIRO a Kenji SONOMOTO. Recent advances in lactic acid production by microbial fermentation processes. Biotechnology Advances[online]. 2013, 31(6), 877-902.  DOI: 10.1016/j.biotechadv.2013.04.002. ISSN 07349750. [GoogleScholar] [PubMed]
      13. O’CALLAGHAN, Amy a Douwe VAN SINDEREN. Bifidobacteria and Their Role as Members of the Human Gut Microbiota. Frontiers in Microbiology[online]. 2016, 7. DOI: 10.3389/fmicb.2016.00925. ISSN 1664-302X. [GoogleScholar] [PubMed]
      14. ROBERTSON, Ruairi. Why Bifidobacteria Are So Good for You. Healthline[online]. 25.6.2017 [cit. 2020-07-1]. Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/why-bifidobacteria-are-good
      15. FUKUDA, Shinji, Hidehiro TOH, Koji HASE, et al. Bifidobacteria can protect from enteropathogenic infection through production of acetate. Nature[online]. 2011, 469(7331), 543-547. DOI: 10.1038/nature09646. ISSN 0028-0836. [PubMed]
      16. CUTTING, Simon M. Bacillus probiotics. Food Microbiology[online]. 2011, 28(2), 214-220. DOI: 10.1016/j.fm.2010.03.007. ISSN 07400020. [GoogleScholar] [PubMed]
      17. WILSON, Debra Rose a Corey WHELAN. Bacillus Coagulans. Healthline[online]. 29.9.2018 [cit. 2020-07-10]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/bacillus-coagulans
      18. LEE, K., A. R. WALKER, B. CHAKRABORTY, J. R. KASPAR, M. M. NASCIMENTO, R. A. BURNE a Johanna BJÖRKROTH. Novel Probiotic Mechanisms of the Oral Bacterium Streptococcus sp. A12 as Explored with Functional Genomics. Applied and Environmental Microbiology[online]. 2019, 85(21), e01335-19. DOI: 10.1128/AEM.01335-19. ISSN 0099-2240. [GoogleScholar] [PubMed]
      19. GOBBETTI, M. a M. CALASSO. STREPTOCOCCUS | Introduction. Encyclopedia of Food Microbiology[online]. Elsevier, 2014, 2014, s. 535-553. DOI: 10.1016/B978-0-12-384730-0.00324-4. ISBN 9780123847331. [GoogleScholar]
      20. VITETTA, Luis, Hannah LLEWELLYN a Debbie OLDFIELD. Gut Dysbiosis and the Intestinal Microbiome: Streptococcus thermophilus a Key Probiotic for Reducing Uremia. Microorganisms[online]. 2019, 7(8). DOI: 10.3390/microorganisms7080228. ISSN 2076-2607. [GoogleScholar] [PubMed]
      21. WEATHERSPOON, Deborah a Stephanie WATSON. Good vs. Bad Germs. Healthline[online]. 8.2.2017 [cit. 2020-07-10]. Dostupné z: https://www.healthline.com/health/cold-flu/good-bad-germs#1
      22. CZERUCKA, Dorota a Patrick RAMPAL. Diversity of Saccharomyces boulardii CNCM I-745 mechanisms of action against intestinal infections. World Journal of Gastroenterology[online]. 2019, 25(18), 2188-2203. DOI: 10.3748/wjg.v25.i18.2188. ISSN 1007-9327. [GoogleScholar] [PubMed]
      23. MCFARLAND, Lynne V. Systematic review and meta-analysis of Saccharomyces boulardii in adult patients. World Journal of Gastroenterology[online]. 2010, 16(18). DOI: 10.3748/wjg.v16.i18.2202. ISSN 1007-9327. [GoogleScholar] [PubMed]
      • Začátek formuláře
      • Sdílet:
      author avatar
      Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA

      Eva vystudovala bakalářský a magisterský program ochrany veřejného zdraví na lékařské fakultě Ostravské univerzity a následně od roku 2006 profesně působila jako konzultantka v preventivní medicíně a jako koordinátorka screeningových programů (rakovina prsu, děložního čípku a střeva, neonatální screening) pro National Health Services (NHS) v Londýně, UK. Dále se profesně vzdělávala na London School of Hygiene and Tropical Medicine v Londýně, kde se věnovala převážně epidemiologii a preventivní medicíně. Dále vystudovala executive MBA na ESCP Europe v Londýně, kde se především zaměřila na online entrepreneurship (fitness, výživa & zdraví). Momentálně studuje na několika institucích zabývajícími se funkční medicínou a výživou, konkrétně Institute for Functional Medicine a Chris Kresser Institute. Jelikož výživa Evě byla oborově vždy blízká, vystudovala ještě v ČR výživové poradenství.
      Eva je autororkou knihy Hravě o živé stravě, která se zabývá problematikou vhodnosti vitariánství a veganství u dětí a jedná se o vůbec první českou publikaci na toto téma. Věnuje se také publikační činnosti (Bylinky Revue, Moje Meduňka, Sféra, Bio a Styl atd) a pořádá vzdělávací semináře, konference a workshopy.
      https://ifmv.cz/our_team/eva-hajkova/

      Předchozí příspěvek

      Jak se vyvíjí střevní mikrobiom novorozence a jaká probiotika užívat?
      22. 7. 2020

      Další příspěvek

      DNA Health test: optimalizujte své stravování a životní styl pro budování dobrého zdraví, vitality a energie
      10. 10. 2020

      Mohlo by se Vám také líbit

      seminar-funkcni-vyzivy-ifmv-2023
      Jak podpořit ledviny z pohledu funkční medicíny
      2 února, 2023
      Zelené potraviny
      S čím nám mohou pomoci zelené potraviny a kdy bychom se jim měli raději vyhnout
      19 ledna, 2023
      detoxikační procesy
      Podpora přirozených detoxikačních procesů
      5 ledna, 2023

      Zanechat odpověď Zrušit odpověď na komentář

      Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

      Hledat

      antioxidanty

      Štítky

      alergie antibiotika ATB butyrát Covid-19 cévy dehydratace DNA děti genetika geny homocystein hormony imunita imunitní systém infekce játra jód jóga klíště koronavirus lymská borelióza metabolismus mikrobiom mikroflora minerály nadledvinky nervová soustava non toxic opalování paraziti prebiotika probiotika propustné střevo psychika SIBO smích stres testování testy funkční medicíny trombóza výživa zácpa štítná žláza železo
      logo-ifmv-white

      +420 704 285 489

      info@ifmv.cz

      O NÁS

      Naším cílem je zviditelnění oboru funkční medicíny a výživy tak, aby se tento obor dostal do širšího povědomí, jak odborné tak i neodborné veřejnosti.

      PRÁVNÍ UJEDNÁNÍ

      • Zpracování osobních údajů
      • Pravidla pro užívání cookies
      • Podmínky užívání stránek
      • Stížnosti
      • Stížnosti – formulář
      • Mimosoudní řešení sporů

      Obchod

      • Přihlášení
      • Košík
      • Pokladna
      • Platební podmínky
      • Obchodní podmínky

      Rýchle odkazy

      • Prezenční semináře
      • Online semináře
      • Členství pro nezdravotníky
      • Členství pro zdravotníky
      • Klinika IFMV
      • Kontakt

      Copyright © 2022 IFMV

      • Zpracování osobních údajů
      • Pravidla pro užívání cookies
      • Podmínky užívání stránek
      • Stížnosti
      • Stížnosti – formulář
      • Mimosoudní řešení sporů

      Přihlaste se ke svému účtu

      Zapomněli jste heslo?

      Ještě nejste členem? Registrovat se

      Registrovat nový účet

      Již jste členem? Přihlásit se

      Spravovat Souhlas s cookies
      Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
      Funkční Vždy aktivní
      Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
      Předvolby
      Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
      Statistiky
      Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
      Marketing
      Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
      Spravovat možnosti Manage services Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
      Zobrazit předvolby
      {title} {title} {title}