
ING. RENÁTA DAVIDOVÁ, FNLP
Vzdělání a praxe
Renáta je certifikovaný výživový poradce a akreditovaný lektor a kouč v oblasti zdravého životního stylu. Odborné kurzy absolvovala ve společnosti ATAC Martina Jelínka a ve společnosti NutriAcademy. V roce 2021–2022 studovala v USA program funkční výživy Full Body System, který je veden mezinárodně uznávanou Andreou Nakayamou v instituci The Functional Nutrition Alliance. Toto studium zakončila v červnu 2022 certifikací FNLP (praktik funkční výživy a životního stylu). V rámci dalšího vzdělávání absolvovala řadu kurzů v Institutu funkční medicíny a výživy. Vydala se také cestou celoživotního samostudia a nové poznatky čerpá například z prací odborníků jako jsou Justin Sonnenburg, Sarah Ballantyne, Terry Wahls, David Sinclaire a Matthew Walker.
Od roku 2015 se Renáta profesionálně věnuje nutričnímu poradenství. O své klienty pečuje komplexně, snaží se optimalizovat všechny aspekty jejich způsobu života a dát do pohybu změny v každodenních stravovacích, spánkových, pohybových a relaxačních návycích. Je autorkou článků o zdravé výživě a organizátorkou seminářů.
Cesta k funkční výživě
Původně Renáta vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. Její cesta k funkční výživě vedla přes řešení zdravotních problémů dvou dcer, které trpěly atopickým ekzémem a chronickými záněty středního ucha. Hlubší zkoumání zdravotních problémů dětí ji přivedlo k celostnímu pohledu na zdraví člověka a k zájmu o funkční medicínu, kdy je ve hře vždy více faktorů, od zdravé výživy přes práci se stresem, dostatečný spánek, nalezení správných způsobů relaxace, pohybových aktivit, až po naplňující vztahy.
Zaměření
„Specializuji se především na prevenci inzulinové rezistence – problému, který hraje významnou roli ve vzniku řady chronických civilizačních nemocí. Dále mě zajímá problematika střevní mikrobioty a zdraví střev, které je základním předpokladem správně fungujícího imunitního systému“.
Volný čas
Renáta miluje cestování a přírodu, hlavně hory. Věnuje se vysokohorské turistice, skialpinismu, běžkování a jízdě na horském kole. Baví ji vaření, vymýšlení nových receptů z kvalitních surovin (vždy bez cukru) a fermentace potravin včetně kváskového pečení.