• Klinika
    • Klinika IFMV
    • Náš tým
    • Ceník
    • Testy FM
    • Programy redukce váhy
    • Měření Inbody 770
    • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
    • Terapie červeným světlem
    • Skupinové konzultace
    • Infuzní terapie pro podporu imunity
    • Nabídka pro firmy
    • Reference
    • Pracovní příležitosti
  • Programy funkční medicíny
    • Program pro lékaře
    • Program pro farmaceuty
    • Program pro zdravotníky
    • Absolventi programů FM
    • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
    • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
  • Kurzy pro veřejnost
  • Semináře a besedy
    • Online
    • Prezenční
  • Členství
    • Informace
    • Pro zdravotníky
    • Pro nezdravotníky
  • Blog
  • O nás
  • Kontakt
    • Košík

      0
28. října 372/5, Praha 1 Staré město (1. patro)
Pondělí - Pátek 8.00 - 18.00
+420 704 285 489
info@ifmv.cz
RegistrovatPřihlásit
IFMV
  • Klinika
    • Klinika IFMV
    • Náš tým
    • Ceník
    • Testy FM
    • Programy redukce váhy
    • Měření Inbody 770
    • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
    • Terapie červeným světlem
    • Skupinové konzultace
    • Infuzní terapie pro podporu imunity
    • Nabídka pro firmy
    • Reference
    • Pracovní příležitosti
  • Programy funkční medicíny
    • Program pro lékaře
    • Program pro farmaceuty
    • Program pro zdravotníky
    • Absolventi programů FM
    • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
    • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
  • Kurzy pro veřejnost
  • Semináře a besedy
    • Online
    • Prezenční
  • Členství
    • Informace
    • Pro zdravotníky
    • Pro nezdravotníky
  • Blog
  • O nás
  • Kontakt
    • Košík

      0

Blog

  • Domů
  • Blog
  • Blog
  • Co znamená jíst a žít zdravě

Co znamená jíst a žít zdravě

  • Publikoval Mgr. Ing. Magdaléna Navrátilová
  • Kategorie Blog, Zdraví
  • Datum 22. 3. 2023
ifmv-co-znamena-jist-a-zit-zdrave

Tohle slovní spojení známe snad všichni. Ale co si pod těmi slovy máme vybavit? Hromadu klíčků a mrkve? Tofu? Salát? Žádné koláčky, zákusky ani sladkosti? Co to vlastně znamená „jíst zdravě“? Co máme dělat a nedělat, jíst a nejíst?

Rad a doporučení, jak na zdravý životní styl z pohledu výživy, najdeme všude přehršel, ale mnohdy narazíme na to, že nám z různých důvodů nevyhovují. Určitě jste už při prohlížení internetu nebo během klábosení s kolegy či přáteli, narazili i na „zaručené diety“, které jsou založeny na hladovění a nedostatku živin. Jedna mrkev a hrst semínek za den opravdu není zdravá strava a zvláště, pokud se tento režim dodržuje dlouhodobě.

Je třeba vědět, že náš jídelníček musíme vždy přizpůsobit SOBĚ. Je nutné vzít v potaz následující otázky. Kolik mi je let? Jsem muž nebo žena? Jakou mám fyzickou zátěž? Mám ideální hmotnost nebo ne? Mám nějaké zdravotní komplikace? Ženy také musí brát v potaz, jestli jsou těhotné nebo kojí. Od toho všeho se odvíjí to, jak má vypadat náš zdravý jídelníček. Co může být prospěšné pro jednoho, může působit problémy jinému. Stejně tak platí i to, že někomu stačí méně, jiný potřebuje více živin a kalorií, aby jeho tělo mohlo správně fungovat.

Takže co znamená „zdravé jídlo“?

Existuje celá řada potravin, o kterých se dá říct, že nejsou zdravé. A to z různých důvodů. Takové typické nezdravé potraviny, jako jsou sladkosti, fast food, chipsy, slazené nápoje a další určitě znáte. Asi není třeba je všechny jmenovat, protože bychom opakovali známá fakta. Jde o jídlo, jež našemu tělu dává jenom zásobu rychlé energie, která pokud není ihned využita, tak se ukládá do tukových zásob. To taky většinou všichni dobře vědí. Nicméně kromě rizika tloustnutí je fajn se podívat na celou problematiku nezdravého jídla z více úhlů. Takové potraviny nedávají našemu tělu vyvážené množství živin, často chybí dostatek bílkovin, zdravých tuků, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Namísto toho nezdravé potraviny velmi často obsahují látky, jako jsou barviva, konzervanty, stabilizátory a další aditiva, která nemusí při pravidelné konzumaci našemu organismu dělat dobře. Při výrobě některých typů potravin také vznikají chemické látky, které také mohou představovat potencionální zdravotní rizika, obzvlášť při pravidelné konzumaci. V neposlední řadě nezdravé jídlo neprospívá našemu trávicímu systému, protože se složitěji a déle tráví, často má tendenci pomalu prostupovat střevy, a to přispívá ke vzniku hnilobných procesů, kdy vznikají toxiny, jež se mohou vstřebávat zpátky do těla. Nezdravé jídlo také ovlivňuje i kvalitu střevního mikrobiomu. Ten bývá často poškozen právě u osob, které konzumují hodně potravin s vysokým obsahem cukrů, tuků a s minimem vlákniny, protože takové prostředí svědčí patogenním mikroorganismům a přispívá k likvidaci symbiotické střevní mikroflóry.

Věděli jste, že symbiotická střevní mikroflóra silně souvisí nejen s odolností imunity, ale také s dobrou náladou a schopností zvládat stres?

Dá se tedy říct, že zdravé jídlo je opakem nezdravého. Potraviny, které se dají označit za zdravé, tak naopak našemu tělu prospívají, zbytečně ho nezatěžují a dávají mu všechno, co potřebuje. Nicméně potravinu, která obsahuje všechny sacharidy, tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerální látky přesně v ideálním poměru pro náš organismus, tak v přírodě nenajdeme. Proto si jídlo musíme složit z více typů různých potravin, tak aby si naše tělo mohlo vzít všechno, co potřebuje ke svému správnému fungování. Jde o pestrost jídelníčku, kvalitu surovin, které používáme a o množství, které konzumujeme. Pokud budeme jíst vhodné potraviny, ale bude toho jídla celkově málo, naše tělo bude strádat a zdravé to pro něj nebude. A to platí i naopak. Přemíra taky není dobrá cesta.

Ale jak můžu zjistit, co přesně moje tělo potřebuje, jestli mi v jídelníčku něco nechybí nebo nepřebývá? Napovědět nám mohou různé tabulky nebo aplikace, kde je možné spočítat si příjem kalorií a případně i cukrů, tuk, bílkovin, vlákniny či některých makroprvků. Ale pořád jde jenom o hrubě orientační hodnoty, které neberou v potaz jedinečnost každého z nás. Jak už jsme říkali na začátku, tak to, co vyhovuje jednomu, nemusí být pro druhého to pravé. Pokud se chcete řídit konkrétními údaji, je lepší podstoupit odbornou konzultaci a ideálně i přístrojové měření a laboratorní testy. Přesně toto nyní můžete najít v Institutu funkční medicíny a výživy, který nabízí individuální tříměsíční program Zdravé hubnutí. Více informací o tomto projektu se dozvíte zde https://ifmv.cz/zdrave-hubnuti/

  • Sdílet:
author avatar
Mgr. Ing. Magdaléna Navrátilová

Magda pochází z rodiny agronoma, jako dítě tak trávila léto v obklopení kombajnů. Od dětství proto měla blízko k přírodě a zvířatům. První brigády rovněž absolvovala v zemědělské firmě, a sice u lopaty na sile. To vše ji ovlivnilo při výběru vysoké školy. Úspěšně vystudovala magisterský obor Kvalita a bezpečnost potravin na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. Při magisterském studijním programu dokázala získat i titul inženýrský, a to v oboru Technologie potravin na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Právě studium na Veterinární a farmaceutické univerzitě jí umožnilo nahlédnout do fungování mnoha potravinářských provozů. V rámci praxe se mimo jiné účastnila i kontrol s Krajskou veterinární správou.
Po studiu na vysoké škole pracovala v potravinářství a vystřídala pozice v několika potravinářských firmách, a to jak na odděleních kvality potravin, tak i ve vývoji nových výrobků či zavádění nových technologií. Před nástupem na mateřskou dovolenou pracovala jako vedoucí laboratoře v nadnárodní korporaci.
Magda říká: „Potravinářství se od dob totality velice změnilo a platí přísnější pravidla a legislativa. Na oddělení kvality jsou lidé, kteří mají tento obor vystudován, znají rizika a umějí kriticky myslet. Nicméně pořád je to obor, který je o lidech a o penězích. Potraviny lze vyrábět šetrně k životnímu prostředí, z kvalitních surovin a vhodnými postupy. Stejně jako lze pěstovat rostliny a chovat dobytek ekologicky s minimálními následky k ekosystémům. Nicméně nic není černobílé a vše má svá pozitiva i negativa. Chtěla bych, aby širší veřejnost porozuměla cestě potraviny od jejího úplného počátku, kdy začne vznikat, až po její konec, kdy skončí na vidličce spotřebitele. Také tomu, že my sami svým jednáním a chováním přispíváme ke znečišťování země a je třeba myslet na to, abychom svůj dopad na životní prostředí minimalizovali. Pokud toto neuděláme, tak budeme dál a dál jíst kontaminované potraviny s aditivy a rezidui pesticidů, protože to celé je jeden velký koloběh a všechno souvisí se vším.“
Magda nám v IFMV pomáhá s research a psaním odborných i blogových článků.

Předchozí příspěvek

Mitochondrie
22. 3. 2023

Další příspěvek

Štítná žláza
28. 3. 2023

Mohlo by se Vám také líbit

Snímek obrazovky 2023-05-15 v 14.40.05
Hubnutí na míru pomocí unikátního DNA testu
15 května, 2023
IMG_3801-2
Omlazující masáž obličeje
10 května, 2023
Našli jste se, v některé s výše uvedených vět? Ze sociálních sítí, z internetu, reklam a časopisů se na nás usmívají štíhlé modelky nebo celebrity a radí, jak zhubnout. Co jíst a nejíst, kdy a kde. Někdo se chlubí tím, že u diety pije červené víno a zajídá to čokoládou. Někdo zase chroustá jenom syrovou zeleninu a pije smoothies. Pojďme se dnes podívat na některé typy diet, které jsou v posledních letech velmi populární a efektivní, ale přesto se dají označit za zdravé.
Je možné hubnout zdravě?
17 dubna, 2023

Zanechat odpověď Zrušit odpověď na komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

Hledat

antioxidanty

Štítky

alergie antibiotika ATB butyrát Covid-19 cévy dehydratace DNA děti genetika geny homocystein hormony imunita imunitní systém infekce játra jód jóga klíště koronavirus lymská borelióza metabolismus mikrobiom mikroflora minerály nadledvinky nervová soustava non toxic opalování paraziti prebiotika probiotika propustné střevo psychika SIBO smích stres testování testy funkční medicíny trombóza výživa zácpa štítná žláza železo
logo-ifmv-white

+420 704 285 489

info@ifmv.cz

O NÁS

Naším cílem je zviditelnění oboru funkční medicíny a výživy tak, aby se tento obor dostal do širšího povědomí, jak odborné tak i neodborné veřejnosti.

PRÁVNÍ UJEDNÁNÍ

  • Zpracování osobních údajů
  • Pravidla pro užívání cookies
  • Podmínky užívání stránek
  • Stížnosti
  • Stížnosti – formulář
  • Mimosoudní řešení sporů

Obchod

  • Přihlášení
  • Košík
  • Pokladna
  • Platební podmínky
  • Obchodní podmínky

Rýchle odkazy

  • Prezenční semináře
  • Online semináře
  • Členství pro nezdravotníky
  • Členství pro zdravotníky
  • Klinika IFMV
  • Kontakt

Copyright © 2022 IFMV

  • Zpracování osobních údajů
  • Pravidla pro užívání cookies
  • Podmínky užívání stránek
  • Stížnosti
  • Stížnosti – formulář
  • Mimosoudní řešení sporů

Přihlaste se ke svému účtu

Zapomněli jste heslo?

Ještě nejste členem? Registrovat se

Registrovat nový účet

Již jste členem? Přihlásit se

Spravovat Souhlas s cookies
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Manage services Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}