Co znamená jíst a žít zdravě
Tohle slovní spojení známe snad všichni. Ale co si pod těmi slovy máme vybavit? Hromadu klíčků a mrkve? Tofu? Salát? Žádné koláčky, zákusky ani sladkosti? Co to vlastně znamená „jíst zdravě“? Co máme dělat a nedělat, jíst a nejíst?
Rad a doporučení, jak na zdravý životní styl z pohledu výživy, najdeme všude přehršel, ale mnohdy narazíme na to, že nám z různých důvodů nevyhovují. Určitě jste už při prohlížení internetu nebo během klábosení s kolegy či přáteli, narazili i na „zaručené diety“, které jsou založeny na hladovění a nedostatku živin. Jedna mrkev a hrst semínek za den opravdu není zdravá strava a zvláště, pokud se tento režim dodržuje dlouhodobě.
Je třeba vědět, že náš jídelníček musíme vždy přizpůsobit SOBĚ. Je nutné vzít v potaz následující otázky. Kolik mi je let? Jsem muž nebo žena? Jakou mám fyzickou zátěž? Mám ideální hmotnost nebo ne? Mám nějaké zdravotní komplikace? Ženy také musí brát v potaz, jestli jsou těhotné nebo kojí. Od toho všeho se odvíjí to, jak má vypadat náš zdravý jídelníček. Co může být prospěšné pro jednoho, může působit problémy jinému. Stejně tak platí i to, že někomu stačí méně, jiný potřebuje více živin a kalorií, aby jeho tělo mohlo správně fungovat.
Takže co znamená „zdravé jídlo“?
Existuje celá řada potravin, o kterých se dá říct, že nejsou zdravé. A to z různých důvodů. Takové typické nezdravé potraviny, jako jsou sladkosti, fast food, chipsy, slazené nápoje a další určitě znáte. Asi není třeba je všechny jmenovat, protože bychom opakovali známá fakta. Jde o jídlo, jež našemu tělu dává jenom zásobu rychlé energie, která pokud není ihned využita, tak se ukládá do tukových zásob. To taky většinou všichni dobře vědí. Nicméně kromě rizika tloustnutí je fajn se podívat na celou problematiku nezdravého jídla z více úhlů. Takové potraviny nedávají našemu tělu vyvážené množství živin, často chybí dostatek bílkovin, zdravých tuků, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Namísto toho nezdravé potraviny velmi často obsahují látky, jako jsou barviva, konzervanty, stabilizátory a další aditiva, která nemusí při pravidelné konzumaci našemu organismu dělat dobře. Při výrobě některých typů potravin také vznikají chemické látky, které také mohou představovat potencionální zdravotní rizika, obzvlášť při pravidelné konzumaci. V neposlední řadě nezdravé jídlo neprospívá našemu trávicímu systému, protože se složitěji a déle tráví, často má tendenci pomalu prostupovat střevy, a to přispívá ke vzniku hnilobných procesů, kdy vznikají toxiny, jež se mohou vstřebávat zpátky do těla. Nezdravé jídlo také ovlivňuje i kvalitu střevního mikrobiomu. Ten bývá často poškozen právě u osob, které konzumují hodně potravin s vysokým obsahem cukrů, tuků a s minimem vlákniny, protože takové prostředí svědčí patogenním mikroorganismům a přispívá k likvidaci symbiotické střevní mikroflóry.
Věděli jste, že symbiotická střevní mikroflóra silně souvisí nejen s odolností imunity, ale také s dobrou náladou a schopností zvládat stres?
Dá se tedy říct, že zdravé jídlo je opakem nezdravého. Potraviny, které se dají označit za zdravé, tak naopak našemu tělu prospívají, zbytečně ho nezatěžují a dávají mu všechno, co potřebuje. Nicméně potravinu, která obsahuje všechny sacharidy, tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerální látky přesně v ideálním poměru pro náš organismus, tak v přírodě nenajdeme. Proto si jídlo musíme složit z více typů různých potravin, tak aby si naše tělo mohlo vzít všechno, co potřebuje ke svému správnému fungování. Jde o pestrost jídelníčku, kvalitu surovin, které používáme a o množství, které konzumujeme. Pokud budeme jíst vhodné potraviny, ale bude toho jídla celkově málo, naše tělo bude strádat a zdravé to pro něj nebude. A to platí i naopak. Přemíra taky není dobrá cesta.
Ale jak můžu zjistit, co přesně moje tělo potřebuje, jestli mi v jídelníčku něco nechybí nebo nepřebývá? Napovědět nám mohou různé tabulky nebo aplikace, kde je možné spočítat si příjem kalorií a případně i cukrů, tuk, bílkovin, vlákniny či některých makroprvků. Ale pořád jde jenom o hrubě orientační hodnoty, které neberou v potaz jedinečnost každého z nás. Jak už jsme říkali na začátku, tak to, co vyhovuje jednomu, nemusí být pro druhého to pravé. Pokud se chcete řídit konkrétními údaji, je lepší podstoupit odbornou konzultaci a ideálně i přístrojové měření a laboratorní testy. Přesně toto nyní můžete najít v Institutu funkční medicíny a výživy, který nabízí individuální tříměsíční program Zdravé hubnutí. Více informací o tomto projektu se dozvíte zde https://ifmv.cz/zdrave-hubnuti/