• Klinika
    • Klinika IFMV
    • Náš tým
    • Ceník
    • Testy FM
    • Programy redukce váhy
    • Měření Inbody 770
    • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
    • Terapie červeným světlem
    • Reference
    • Pracovní příležitosti
  • Programy funkční medicíny
    • Program pro lékaře
    • Program pro farmaceuty
    • Program pro zdravotníky
    • Absolventi programů FM
    • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
    • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
  • Kurzy pro veřejnost
  • Semináře a besedy
    • Online
    • Prezenční
  • Členství
    • Informace
    • Pro zdravotníky
    • Pro nezdravotníky
  • Blog
    • Zajímavosti
  • O nás
  • Kontakt
      • Košík

        0
    28. října 372/5, Praha 1 Staré město (1. patro)
    Pondělí - Pátek 8.00 - 18.00
    +420 704 285 489
    info@ifmv.cz
    RegistrovatPřihlásit
    IFMV
    • Klinika
      • Klinika IFMV
      • Náš tým
      • Ceník
      • Testy FM
      • Programy redukce váhy
      • Měření Inbody 770
      • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
      • Terapie červeným světlem
      • Reference
      • Pracovní příležitosti
    • Programy funkční medicíny
      • Program pro lékaře
      • Program pro farmaceuty
      • Program pro zdravotníky
      • Absolventi programů FM
      • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
      • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
    • Kurzy pro veřejnost
    • Semináře a besedy
      • Online
      • Prezenční
    • Členství
      • Informace
      • Pro zdravotníky
      • Pro nezdravotníky
    • Blog
      • Zajímavosti
    • O nás
    • Kontakt
        • Košík

          0

      Zdraví

      • Domů
      • Blog
      • Zdraví
      • Syndrom zvýšené propustnosti střev (Leaky gut syndrome)

      Syndrom zvýšené propustnosti střev (Leaky gut syndrome)

      • Publikoval Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA
      • Kategorie Zdraví
      • Datum 26. 7. 2018

      Střevní sliznice tvoří největší plochu, která je v kontaktu s vnějším prostředím. Představuje bariéru, která má zajistit správné vstřebávání živin, minerálů a vody, ale zároveň chránit před prostupem nebezpečných látek do krevního řečiště. Můžeme si představit střevní sliznici jako síto, kdy velikost ok určuje velikost látek prostupujících do systémového oběhu.

      Střevní stěna je tvořena pouze jednou vrstvou buněk, které u sebe udržuje komplex bílkovin nazvaný těsné spoje (tight junctions, TJ). Již bylo identifikováno více než 40 proteinů TJ1, které jsou zodpovědné za rychlou a koordinovanou regulaci „stupně rozvolnění“ střevních buněk.

      Při správné funkci střevní stěny do těla prochází pouze optimálně rozložené složky  jídla, zatímco látky o větší velikosti, jako je nedostatečně strávená potrava, toxické látky, patogenní bakterie nebo jejich metabolity, do systému neprostupují. Narušením funkce TJ je ovlivněna regulace velikosti mezibuněčného prostoru (velikosti ok v sítu) a jeho zvětšením mohou do krevního oběhu pronikat látky, které poškozují zdravou rovnováhu těla2. Tento fenomén představuje Syndrom zvýšené propustnosti střev (jinak také zvýšená střevní permeabilita, z angl. Leaky gut syndrome).

      Látky, které by při správné funkci střevní sliznice do systému neprostoupily, aktivují imunitní systém, spouští zánětlivou odpověď a mohou vést k autoimunitním reakcím. Imunitní odpověď našeho těla může přejít do chronického zánětu, který je původcem řady chronických onemocnění.

      Mezi příznaky zvýšené střevní propustnosti patří alergie3, časté infekce dýchacích cest3, nadměrná únava4, bolesti hlavy5, syndrom dráždivého tračníku3, 6, kožní problémy, jako jsou ekzémy, akné7 a atopický ekzém8 a trávící obtíže např. nadýmání a potravinové nesnášenlivosti9. Zvýšená střevní permeabilita souvisí s chronickými i autoimunitními onemocněními, jako je Crohnova choroba2, 10, 11, 12, ulcerózní kolitida2, artritida3, 10, celiakie3, 11, autoimunitní hepatitida2, cukrovka 1. typu2, 10, 11, astma 10, 11, roztroušená skleróza2, 10, systémový lupus erythematodes2, špatná funkce štítné žlázy13, Parkinsonova choroba14, metabolický syndrom15 i psychická onemocnění jako autismus, deprese či úzkost 5, 11, 16, 17, 18.

      Ačkoli není zatím jasné, zda je zvýšená střevní propustnost příčinou vzniku či důsledkem těchto onemocnění, narušená funkce TJ podporuje rozvoj onemocnění u geneticky náchylných jedinců19. Při zvýšeném prostupu látek do krevního oběhu navíc u onemocnění spojených se zvýšenou střevní propustností často dochází k rozvoji dalších zdravotních potíží11.

      K narušení regulace velikosti mezibuněčného prostoru přispívají různé faktory. Podíl na rozvoji zvýšené permeability má nezdravý životní styl a tzv. Západní způsob stravování (Western diet)3 bohatý na vysoce zpracované produkty, jídla rychlého občerstvení a nadbytek sacharidů a tuků. Faktory narušující funkci střevní sliznice zahrnují konzumaci průmyslově zpracovaných a prozánětlivých potravin, jako je přidaný cukr20 a vysoký příjem fruktózy21, rafinované obiloviny a oleje20, lepek22, 23, potravinářská aditiva20, např. organická rozpouštědla (používaná k výrobě rostlinných olejů) nebo emulgátory24, které běžně najdeme v pekárenských a mléčných výrobcích, omáčkách, krémech, zmrzlinách, nápojích, čokoládě, žvýkačkách a margarínech. Další faktory narušující funkci střevní sliznice je chronický stres25, toxiny z prostředí, pesticidy a léčiva (např. nesteroidní antiflogistika26, 27), nadměrný příjem alkoholu3, 26, 28, nedostatek některých vitamínů a minerálů (např. vit. D2 nebo zinku29) střevní dysbióza2, 3, 30, 31 a přemnožení kvasinek32.

      Při zvýšené střevní permeabilitě a onemocněních s ní související je vhodné navázat spolupráci s odborníky a sestavit individuální terapeutický výživový plán. Základní kroky, jak při zvýšené střevní permeabilitě postupovat, zahrnují odstranění faktorů, které funkci střeva narušují, konzumace protizánětlivých potravin a úprava střevní mikrobioty.

      Mezi jídla podporující hojení střevní sliznice patří:

      • kostní vývary bohaté na kolagen a aminokyseliny prolamin, glycin a L-glutamin33,
      • kvalitní fermentované mléčné i nemléčné produkty obsahující probiotické bakterie, jako je kefír, nepasterované kysané zelí, pickles, kimchi, vodní či kokosový kefír. Případně podpořit kvalitními, vysoce potentními probiotiky jako jsou například GutPro anebo půdní probiotika Primal Defence anebo Primal Soil.
      • potraviny bohaté na omega-3, jako jsou divoce žijící mořské ryby, olej z tresčích jater, lněná a chia semínka a oleje z nich, mořský fytoplankton,
      • potraviny obsahující zinek (ústřice, hovězí a jehněčí maso, dýňová semínka, nepražené kakao, vaječný žloutek, játra,
      • a některé koření a bylinky, např. kurkuma34.

      Velmi dobré klinické zkušenosti máme s přípravkem RESTORE, který hojí střevní stěnu, konkrétně těsné spoje a podporuje imunitní systém.

      Reference:

        1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2742087/
        2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440529/
        3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4253991/
        4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19112401
        5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18283240
        6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17593135
        7. https://gutpathogens.biomedcentral.com/articles/10.1186/1757-4749-3-1
        8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1296081/
        9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763174/
        10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22109896
        11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2898551/
        12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22731729
        13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435852/
        14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4050039/
        15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4880177/
        16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3601973/
        17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4604320/
        18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4662178/
        19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3758766/
        20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25676324
        21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22525431
        22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3458511/
        23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21248165
        24. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25887492
        25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22314561
        26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4266989/
        27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19148789
        28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16565490/
        29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4231515/
        30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1856434/
        31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4686753/
        32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC185633
        33. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27749689
        34. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5407015/

      Tag:propustné střevo, výživa

      • Sdílet:
      author avatar
      Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA

      Eva vystudovala bakalářský a magisterský program ochrany veřejného zdraví na lékařské fakultě Ostravské univerzity a následně od roku 2006 profesně působila jako konzultantka v preventivní medicíně a jako koordinátorka screeningových programů (rakovina prsu, děložního čípku a střeva, neonatální screening) pro National Health Services (NHS) v Londýně, UK. Dále se profesně vzdělávala na London School of Hygiene and Tropical Medicine v Londýně, kde se věnovala převážně epidemiologii a preventivní medicíně. Dále vystudovala executive MBA na ESCP Europe v Londýně, kde se především zaměřila na online entrepreneurship (fitness, výživa & zdraví). Momentálně studuje na několika institucích zabývajícími se funkční medicínou a výživou, konkrétně Institute for Functional Medicine a Chris Kresser Institute. Jelikož výživa Evě byla oborově vždy blízká, vystudovala ještě v ČR výživové poradenství.
      Eva je autororkou knihy Hravě o živé stravě, která se zabývá problematikou vhodnosti vitariánství a veganství u dětí a jedná se o vůbec první českou publikaci na toto téma. Věnuje se také publikační činnosti (Bylinky Revue, Moje Meduňka, Sféra, Bio a Styl atd) a pořádá vzdělávací semináře, konference a workshopy.
      https://ifmv.cz/our_team/eva-hajkova/

      Předchozí příspěvek

      Zdravá buňka zdravý život
      26. 7. 2018

      Další příspěvek

      Hlavní příčiny zácpy a jak na ní z pohledu funkční medicíny a výživy
      8. 10. 2018

      Mohlo by se Vám také líbit

      Zelené potraviny
      S čím nám mohou pomoci zelené potraviny a kdy bychom se jim měli raději vyhnout
      19 ledna, 2023
      detoxikační procesy
      Podpora přirozených detoxikačních procesů
      5 ledna, 2023
      Vánoce stres
      Pár tipů, jak se nestresovat v předvánočním shonu a jak odolat pokušení vánočních dobrot
      15 prosince, 2022

        1 komentář

      Hledat

      antioxidanty

      Štítky

      alergie antibiotika ATB butyrát Covid-19 cévy dehydratace DNA děti genetika geny homocystein hormony imunita imunitní systém infekce játra jód jóga klíště koronavirus lymská borelióza metabolismus mikrobiom mikroflora minerály nadledvinky nervová soustava non toxic opalování paraziti prebiotika probiotika propustné střevo psychika SIBO smích stres testování testy funkční medicíny trombóza výživa zácpa štítná žláza železo
      logo-ifmv-white

      +420 704 285 489

      info@ifmv.cz

      O NÁS

      Naším cílem je zviditelnění oboru funkční medicíny a výživy tak, aby se tento obor dostal do širšího povědomí, jak odborné tak i neodborné veřejnosti.

      PRÁVNÍ UJEDNÁNÍ

      • Zpracování osobních údajů
      • Pravidla pro užívání cookies
      • Podmínky užívání stránek
      • Stížnosti
      • Stížnosti – formulář
      • Mimosoudní řešení sporů

      Obchod

      • Přihlášení
      • Košík
      • Pokladna
      • Platební podmínky
      • Obchodní podmínky

      Rýchle odkazy

      • Prezenční semináře
      • Online semináře
      • Členství pro nezdravotníky
      • Členství pro zdravotníky
      • Klinika IFMV
      • Kontakt

      Copyright © 2022 IFMV

      • Zpracování osobních údajů
      • Pravidla pro užívání cookies
      • Podmínky užívání stránek
      • Stížnosti
      • Stížnosti – formulář
      • Mimosoudní řešení sporů

      Přihlaste se ke svému účtu

      Zapomněli jste heslo?

      Ještě nejste členem? Registrovat se

      Registrovat nový účet

      Již jste členem? Přihlásit se

      Spravovat Souhlas s cookies
      Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
      Funkční Vždy aktivní
      Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
      Předvolby
      Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
      Statistiky
      Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
      Marketing
      Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
      Spravovat možnosti Manage services Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
      Zobrazit předvolby
      {title} {title} {title}