• Klinika
    • Klinika IFMV
    • Náš tým
    • Ceník
    • Testy FM
    • Programy redukce váhy
    • Měření Inbody 770
    • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
    • Terapie červeným světlem
    • Reference
    • Pracovní příležitosti
  • Programy funkční medicíny
    • Program pro lékaře
    • Program pro farmaceuty
    • Program pro zdravotníky
    • Absolventi programů FM
    • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
    • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
  • Kurzy pro veřejnost
  • Semináře a besedy
    • Online
    • Prezenční
  • Členství
    • Informace
    • Pro zdravotníky
    • Pro nezdravotníky
  • Blog
    • Zajímavosti
  • O nás
  • Kontakt
      • Košík

        0
    28. října 372/5, Praha 1 Staré město (1. patro)
    Pondělí - Pátek 8.00 - 18.00
    +420 704 285 489
    info@ifmv.cz
    RegistrovatPřihlásit
    IFMV
    • Klinika
      • Klinika IFMV
      • Náš tým
      • Ceník
      • Testy FM
      • Programy redukce váhy
      • Měření Inbody 770
      • Měření úrovně stresu pomocí Maxpulse
      • Terapie červeným světlem
      • Reference
      • Pracovní příležitosti
    • Programy funkční medicíny
      • Program pro lékaře
      • Program pro farmaceuty
      • Program pro zdravotníky
      • Absolventi programů FM
      • Vzdělávání výživových poradců ve funkční medicíně a výživě
      • Program vzdělávání nezdravotníků ve FM
    • Kurzy pro veřejnost
    • Semináře a besedy
      • Online
      • Prezenční
    • Členství
      • Informace
      • Pro zdravotníky
      • Pro nezdravotníky
    • Blog
      • Zajímavosti
    • O nás
    • Kontakt
        • Košík

          0

      výživa

      • Domů
      • výživa
      Zobrazuji 1-10 z 73 výsledků
      shutterstock_1341803447-web
      Žaneta Kremsa, FNLP

      Metabolismus železa, projevy nedostatku a rizika s tím spojené

      • Publikoval Žaneta Kremsa, FNLP
      • Kategorie Blog, Zdraví
      28. 7. 2021

      Železo je jedním z prvků, který naše tělo nezbytně potřebuje. Nedostatek železa je v běžném povědomí většiny populace úzce spojen s anémií a špatným okysličováním organismu. Také se můžeme často dozvědět, že to bývá problém především žen a osob, které nejí maso. Jak to vlastně je? Pojďme se blíže podívat na funkci železa v našem těle. Na jeho metabolismus, projevy nedostatku a rizika s tím spojené. Také si připomeneme, které potraviny jsou bohatým zdrojem železa, které je využitelné pro lidský organismus.

      Číst dál
      Žaneta Kremsa, FNLP

      Metabolismus: Uzdravte svá játra

      • Publikoval Žaneta Kremsa, FNLP
      • Kategorie Blog, Zdraví
      21. 4. 2020

      Játra jsou místem, kterým přímo interagujeme s okolním světem. Zažívací trakt, který je nejčastěji asociovaný s metabolismem, je důležitý, ale játra jsou víceméně vstupním místem pro vše, s čím se náš organismus setkává, ať už se jedná o jídlo, bakterie, které jsou součástí naší diety, ale i vnější vlivy našeho prostředí. (1) Játra mají v těle řadu životně důležitých funkcí, jako je například metabolismus sacharidů, tuků a bílkovin, zajišťují také metabolismus vitamínů a minerálů, jsou zodpovědné za detoxikaci organismu či sekreci žluči. Udržení jater ve zdravém stavu je zásadní pro zdraví a dobrou kvalitu života. Bohužel játra bývají často zatěžovaná toxiny …

      Číst dál
      Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA

      Důležitost a prospěšnost butyrátu pro orgánové soustavy

      • Publikoval Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA
      • Kategorie Zdraví
      22. 1. 2020

      Věděli jste, že butyrát, což je metabolit produkovaný ve střevě určitými bakteriemi, zajišťuje dobrou funkci střev, mozku, kůže, imunitního systému a má anti karcinogenní účinky? Takzvanou anaerobní fermentací vlákniny vznikají v lidském střevě mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA). Mezi tyto organické kyseliny s jedním až šesti uhlíky patří acetát, propionát a butyrát. V tomto článku bych se ráda zaměřila právě na butyrát, jelikož nejnovější studie poukazují na jeho důležitost a prospěšnost pro nejrůznější orgánové soustavy. Jak tedy butyrát vlastně vzniká? Hlavními producenty butyrátu ve střevě jsou bakterie řádu Clostridiales (např. Eubacterium halli, Eubacterium rectale, Faecalibacterium prausnitzi a další). Produkce butyrátu, respektive počet bakterií produkujících …

      Číst dál
      Žaneta Kremsa, FNLP

      Psychologie výživy, aneb umíme vůbec jíst?

      • Publikoval Žaneta Kremsa, FNLP
      • Kategorie Zdraví
      23. 7. 2019

      Když jsem byla malá, platilo u nás pravidlo „Kdo to sní první je král“ a já byla pyšná, že jsem většinou vyhrávala. Hrála se u vás také tato hra? Pokud ano, jak jste na tom dnes? Jíte v klidu, pokrm si vychutnáváte a věnujete mu dostatek pozornosti, nebo jídlo hltáte a utíkáte k dalšímu úkolu, který na vás čeká. A jak je na tom vaše zažívání? Útok či útěk K tomu abychom jídlo adekvátně zpracovali a vzali si z něj veškeré živiny, se potřebujeme nacházet v tzv. parasympatickém módu. Pokud jsme ve stresu, ať už je sebemenší, naše tělo je nastaveno na přežití a trávení …

      Číst dál
      Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA

      Jak se efektivně a zdravě chránit před sluníčkem?

      • Publikoval Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA
      • Kategorie Zdraví
      21. 6. 2019

      Každoročně, když se oteplí a sluneční paprsky dostanou sílu, tak jsme z médií vždy informováni o tom, jak je důležité používat ochranné opalovací krémy s vyššími ochrannými faktory, které nás budou chránit před UV zářením. Vždy máme z této mediální „masáže“ pocit, že pokud si nekoupíme okamžitě krém s UV faktorem minimálně 50, tak musíme zaručeně dostat rakovinu kůže, před kterou nás samozřejmě musí opalovací krém ochránit. Ale je to opravdu tak? A co vlastně opalovací krémy obsahují? Je všechno tak, jak nám to servírují média ze zpráv a reklam?
      Lidská kůže je vrstva několika druhů buněk, která tvoří ucelený zevní povrch lidského těla. U dospělého člověka činí povrch kůže asi 1,6 – 1,8 m². Samotná kůže váží asi 3 kg a spolu s tukovou tkání přibližně 20 kg. Jedná se tedy o největší a zároveň nejtěžší orgán lidského těla. V závislosti na lokalizaci a výživě člověka je tloušťka kůže 0,5 – 4 mm. Na místech, kde je kůže vystavena menšímu tlaku a námaze, je tenčí, například na očních víčkách, a tam, kde je opotřebení větší, jako jsou chodidla, je nejtlustší.

      Číst dál
      Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA

      Jaká je optimální strava pro člověka?

      • Publikoval Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA
      • Kategorie Zdraví
      16. 5. 2019

      Co víme je fakt, že jsme se až nepřirozeně odklonili od přirozených návyků (špatně a nedostatečně spíme, přehnaná hygiena, spoustu chemických kosmetických a hygienických přípravků, znečištěná voda i ovzduší, nezdravé vztahy apod.). Tyhle všechny faktory hrají významnou roli na náš celkový zdravotní i psychický stav a proto naše zdraví se neodvíjí jen od toho, co konzumujeme a trávíme, ale také od toho, jak žijeme.. celkově…
      Zdravý člověk, který nemá žádné zdravotní, psychické či jiné problémy ve většině případů nemusí stravu do detailu řešit. Co je však zásadní v rámci prevence, aby i takovýto člověk dbal na přirozenost, pestrost, čerstvost a lokálnost potravy.
      Člověk, který však trpí určitými symptomy, závažnými a komplexními zdravotními problémy, tam je potřeba jít mnohem více do hloubky, nestačí jen říci: „jez celistvé, opravdové potraviny, eliminuj průmyslově zpracovaný cukr…“ ale je potřeba k takovémuto člověku, pokud jste terapeut, přistoupit komplexně, nehádat a pořádně otestovat, co se vlastně v jeho metabolických i genetických procesech děje.

      Číst dál
      Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA

      Syndrom zvýšené propustnosti střev (Leaky gut syndrome)

      • Publikoval Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA
      • Kategorie Zdraví
      26. 7. 2018

      Střevní sliznice tvoří největší plochu, která je v kontaktu s vnějším prostředím. Představuje bariéru, která má zajistit správné vstřebávání živin, minerálů a vody, ale zároveň chránit před prostupem nebezpečných látek do krevního řečiště. Můžeme si představit střevní sliznici jako síto, kdy velikost ok určuje velikost látek prostupujících do systémového oběhu.
      Střevní stěna je tvořena pouze jednou vrstvou buněk, které u sebe udržuje komplex bílkovin nazvaný těsné spoje (tight junctions, TJ). Již bylo identifikováno více než 40 proteinů TJ1, které jsou zodpovědné za rychlou a koordinovanou regulaci „stupně rozvolnění“ střevních buněk.
      Při správné funkci střevní stěny do těla prochází pouze optimálně rozložené složky  jídla, zatímco látky o větší velikosti, jako je nedostatečně strávená potrava, toxické látky, patogenní bakterie nebo jejich metabolity, do systému neprostupují. Narušením funkce TJ je ovlivněna regulace velikosti mezibuněčného prostoru (velikosti ok v sítu) a jeho zvětšením mohou do krevního oběhu pronikat látky, které poškozují zdravou rovnováhu těla2. Tento fenomén představuje Syndrom zvýšené propustnosti střev (jinak také zvýšená střevní permeabilita, z angl. Leaky gut syndrome).

      Číst dál
      bunka
      MUDR. Jan Vojáček, CFMP

      Zdravá buňka zdravý život

      • Publikoval MUDR. Jan Vojáček, CFMP
      • Kategorie Zdraví
      24. 2. 2018

      Naše mysl je schopna vnímat určitý rozměr reality. Pro většinu z nás je těžko pochopitelná nekonečnost vesmíru a proto naše mysl si měřítko chápání uzpůsobuje. Nicméně dnes už se ví, že platí stejné principy a zákony pro makrosvěty, tak pro ty mikro. Vesmír má v sobě subjednotky v podobě galaxií, ty v sobě planetární soustavy, pak jednotlivé planety a na jedné z těchto planet  sedíte vy u obrazovky a jste schopni svojí myslí nad tímto uvažovat.
      Jak to ale souvisí s naším zdravím?
      Náš organismus také reprezentujeme takový jeden vesmír. Kde máme určité soustavy, jednotlivé orgány a pak také miliardy malých jednotek – buněk. A velice jednoduše se dá vztáhnout prosperita organismu k prosperitě buňky, pro zjednodušení buňky bez přímé specializace, jestli je to buňka jaterní, či například nervová.

      Číst dál
      pegan1
      Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA

      Proč jsem paleovegan neboli pegan a proč byste měli být také!

      • Publikoval Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA
      • Kategorie Zdraví
      24. 2. 2018

      Jelikož jsem lékař, je mojí prací zjistit, jaká nejlepší cesta vede ke zdraví mých pacientů. Dnes víme, že jídlo je droga, možná nejmocnější droga na planetě, která má sílu vyvolat nebo vyléčit většinu nemocí. Jestliže jídlo je víc než jen souhrn kalorií a jestliže je to informace, která řídí každou část našeho těla, pak já jako lékař vím, co mám lidem radit, aby předcházeli chronickým onemocněním, léčili je nebo je dokonce zcela zvrátili.
      Vzhledem k tomu, že náklady na chronická onemocnění vyvolaná tím, co jíme, přijdou naši globální ekonomiku na 47 bilionů dolarů v průběhu dalších 20 let, základní otázka naší doby zní:
      Co bychom měli jíst, abychom se cítili dobře, zhubli, uzdravili se a zůstali zdraví?
      Na jedné straně je Lebron James (profesionální americký basketbalista), který se stravuje paleo, nebo světová tenisová jednička, která vynechala ze své stravy lepek a mléčné výrobky a během jednoho roku proměnila své prohry ve výhry ve všech zápasech. Na druhé straně je Rich Roll, který zdolal během sedmi dní pět maratonů Iron Man jakožto vegan.

      Číst dál

      Hledat

      antioxidanty

      Štítky

      alergie antibiotika ATB butyrát Covid-19 cévy dehydratace DNA děti genetika geny homocystein hormony imunita imunitní systém infekce játra jód jóga klíště koronavirus lymská borelióza metabolismus mikrobiom mikroflora minerály nadledvinky nervová soustava non toxic opalování paraziti prebiotika probiotika propustné střevo psychika SIBO smích stres testování testy funkční medicíny trombóza výživa zácpa štítná žláza železo
      logo-ifmv-white

      +420 704 285 489

      info@ifmv.cz

      O NÁS

      Naším cílem je zviditelnění oboru funkční medicíny a výživy tak, aby se tento obor dostal do širšího povědomí, jak odborné tak i neodborné veřejnosti.

      PRÁVNÍ UJEDNÁNÍ

      • Zpracování osobních údajů
      • Pravidla pro užívání cookies
      • Podmínky užívání stránek
      • Stížnosti
      • Stížnosti – formulář
      • Mimosoudní řešení sporů

      Obchod

      • Přihlášení
      • Košík
      • Pokladna
      • Platební podmínky
      • Obchodní podmínky

      Rýchle odkazy

      • Prezenční semináře
      • Online semináře
      • Členství pro nezdravotníky
      • Členství pro zdravotníky
      • Klinika IFMV
      • Kontakt

      Copyright © 2022 IFMV

      • Zpracování osobních údajů
      • Pravidla pro užívání cookies
      • Podmínky užívání stránek
      • Stížnosti
      • Stížnosti – formulář
      • Mimosoudní řešení sporů

      Přihlaste se ke svému účtu

      Zapomněli jste heslo?

      Ještě nejste členem? Registrovat se

      Registrovat nový účet

      Již jste členem? Přihlásit se

      Spravovat Souhlas s cookies
      Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
      Funkční Vždy aktivní
      Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
      Předvolby
      Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
      Statistiky
      Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
      Marketing
      Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
      Spravovat možnosti Manage services Spravovat dodavatele Přečtěte si více o těchto účelech
      Zobrazit předvolby
      {title} {title} {title}